„Curățenie” în rândul câinilor din cartierul Őrkő
Autoritățile din Sfântu Gheorghe au în plan o acțiune de adunat câini din zona Őrkő
După încheierea recensământului câinilor cu proprietari din orașul Sfântu Gheorghe, autoritățile își îndreaptă acum atenția spre cartierul Őrkő, zona fiind cunoscută ca un fel de rai al câinilor comunitari.
De câțiva ani încoace, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe s-au pus serios pe treabă în ceea ce privește îndeplinirea scopului de a elibera orașul de prezența tot mai impresionantă și periculoasă a câinilor comunitari.
Cea mai recentă acțiune încheiată de Primăria Sfântu Gheorghe a fost recensământul câinilor, iar în derulare este programul de subvenționare a sterilizării acestor patrupede.
Totuși, este important ca acțiunea să vizeze toate cartierele și zonele din oraș, astfel că acum autoritățile își îndreaptă atenția către Őrkő, acest cartier fiind cunoscut drept un fel de rai al câinilor comunitari.
„Urmează să facem o colectare împreună cu Asociația Amenka, cu cei din zona Őrkő, a câinilor de acolo. Ne pregătim să facem loc în adăpost până atunci. Din zona Őrkő provin majoritatea câinilor comunitari, de aceea este o acțiune importantă. Încercăm să adunăm cât mai mulți câini și să îi ducem la adăpost, iar acolo îi vom supune legilor în vigoare. (...) Am avut ședință și, la sfârșitul săptămânii, facem acțiunea. Au fost și șeful Poliției Locale, reprezentanții Jandarmeriei și cei ai comunității Őrkő, fiindcă la un moment dat și ei sunt deranjați. Totuși, din păcate, nu prea fac nimic. Acolo, la puține case sunt câinii legați, deci mergem cu această idee: câinele trebuie ori închis, ori legat. În caz contrar, îl luăm să îl ducem la adăpost”, ne-a declarat viceprimarul din Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.
21 de adopții, săptămâna trecută
Nu e o noutate că adăpostul de la Câmpu Frumos, administrat de Tega, este deja plin cu câinii adunați în anii trecuți din oraș. Coincidență sau nu, chiar în săptămâna dinaintea acțiunii din Őrkő, 21 de câini au fost adoptați din acest adăpost. Aceste locuri vor fi ocupate de câinii fără stăpâni adunați în urma raziei de la sfârșitul săptămânii.
„Acum, la sfârșitul de săptămână care a trecut, 21 de câini au fost adoptați. (...) Știți cum sunt oamenii. Când vin, vin, când nu, nu. De exemplu, un cetățean din zona Covasna a venit și a luat cinci căței. (...) Așa că 20 putem să adăpostim”, ne-a spus directorul Tega, Máthé László.
„S-a dat drumul la foarte multe adopții în ultima perioadă și, bineînțeles, se face o triere. Sunt câini care sunt de mult timp în adăpost, deși nu sunt bolnavi sau agresivi. (...) Din când în când, împreună și sub supravegherea Asociației Amy, care e prezentă în adăpost, se face o triere, pentru că trebuie să facem loc pentru cei din Őrkő”, ne-a spus și viceprimarul.
Potrivit celor mai recente date, marți, la adăpostul de la Câmpu Frumos erau 149 de câini comunitari, mulți dintre ei gata pentru adopţie.
Acțiunea ar trebui făcută etapizat, constant, cu evitarea eutanasierii animalelor
Deși sunt de acord cu faptul că zona Őrkő merită o atenție specială în ceea ce privește câinii vagabonzi, reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor se tem ca nu cumva acțiunea să ducă la eutanasierea în masă, dat fiind numărul mic de locuri din adăpost.
Prin urmare, aceștia solicită autorităților și ca acțiunea de adunare a câinilor din cartierul Őrkő să se facă etapizat, dar și să subvenționeze total acțiunea de sterilizare a tuturor câinilor, cu sau fără stăpân, pentru a se rezolva problema o dată pentru totdeauna.
„E clar că trebuie făcută o astfel de acțiune de curățare. Totuși, din câte știu eu, în Őrkő sunt cel puţin 200 de câini care în fiecare an se înmulțesc. Trebuie întrebat omul care câine e al lui, iar restul trebuie duși la adăpost. De asemenea, sunt de părere că absolut toți câinii trebuie sterilizați, vaccinați și cipați, pentru că, altfel, în trei ani, numărul de câini comunitari va fi exact același. (...) Toți oamenii, nu doar cei din zona Őrkő, trebuie să înțeleagă faptul că acestea sunt lucruri absolut necesare”, ne-a declarat Pora Kinga, președintele Asociației pentru Câini fără Stăpân Amy.
Aceasta a mai precizat: „Acțiunea de adunare a câinilor trebuie făcută etapizat: 10 pe săptămână. E foarte greu să găsim adăpost pentru căței, de aceea e nevoie de timp. Nu putem să îi aducem pe toți odată și să îi omorâm, pentru că nu avem ce face cu ei. Cu asta chiar nu sunt de acord”.
Pora Kinga a ținut să sublinieze că problema lipsei de interes a stăpânilor în ceea ce privește sterilizarea este o problemă generală, nu una specifică doar celor din cartierul Őrkő, și că fiecare stăpân de câine ar trebui să ia în consideraţie această variantă ca dovadă a responsabilității sale de proprietar.
Campania Primăriei Sfântu Gheorghe de sterilizare a câinilor ține până la sfârșitul anului. Toți proprietarii de animale, care au domiciliul în reședința de județ, au posibilitatea să-și sterilizeze câinii la preț redus.
În cazul unui câine mascul, autoritățile locale suportă jumătate din valoarea sterilizării, astfel că proprietarul trebuie să plătească doar 65 de lei, în loc de 130. În ceea ce privește femelele, din costul inițial de 225 lei instituția subvenţionează 125 lei, astfel încât proprietarul trebuie să plătească pentru sterilizare restul de 100 de lei.
Proprietarii de câini care doresc să își sterilizeze animalele prin programul Primăriei pot să se programeze telefonic la unul dintre cabinetele veterinare cu care autoritățile au încheiat contracte: Cabinetul Veterinar Anima (Dr. Bölöni Sándor), str. Váradi József nr. 30, tel.: 0745 980 138 și CMVI Dr. Dan Andras (Dán András), str. Gödri Ferenc nr. 23, tel.: 0745 015 327.