SANATATE 17 ianuarie 2023

Cum stau farmaciile covăsnene la capitolul vaccinuri și medicamente antigripale

de Daniela Luca | 591 vizualizări

„Cel mai căutat este Tamiflu și, din păcate, nu avem nici cu ce să îl înlocuim”

În plină stare de alertă epidemică, farmaciile din toată țara se confruntă cu o criză de medicamente antivirale și antigripale. Colegiul Farmaciștilor Covasna ne-a informat că problema nu a apărut de luna aceasta, așa cum se vehiculează în spațiul public, ci e vorba de cel puțin un an de zile din care există acest deficit. Nici medicamentele cu o compoziție similară cu cele mai cunoscute antivirale nu se găsesc în depozite. În ceea ce privește vaccinurile antigripale, acestea se pot comanda în farmacii, însă interesul nu este prea mare, spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor. 

Vaccinul antigripal este cel care ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale atât de răspândite în ultima vreme. Contactat de „Observatorul de Covasna”, reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Covasna, Szabó Péter, spune că pacienții nu sunt prea interesați să se vaccineze. Conform acestuia, serul costă în jur de 60 de lei și poate fi comandat. 

„Oamenii se interesează mai rar de vaccin din ce am observat eu personal, dar și de la colegi. Dar dacă vine cineva și dorește, facem comanda și până acum am găsit. Nu era așa mare aglomerație. Când am mai comandat, a doua zi a și sosit vaccinul, deci n-am avut probleme. De obicei, comenzile se livrează de pe o zi pe alta, deci am primit fără nicio problemă”, ne-a spus Szabó Péter. 

„Problema e cam de un an”

Reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Covasna a precizat, în legătură cu deficitul de medicamente antivirale, că această problemă, care e mai veche, s-a agravat în ultima perioadă. Stocuri mai sunt, dar nu suficiente, iar din acest motiv farmaciștii de cele mai multe ori sunt nevoiți să le dea pacienților un răspuns negativ atunci când aceștia vin să ceară antivirale. 

„În legătură cu medicamentele pentru viroze, nu acum a apărut problema, în decembrie, cum zice domnul ministru. Problema e cam de un an. Mai primim, dar problema e că să zicem că cer 50 de cutii de sirop de Nurofen și primim 10. Și ăsta e doar un exemplu. Domnul ministru zice că se găsesc medicamente, dar cât? Cam 10% din necesar, ceea ce nu e destul. Problema e că apare la televizor și spune că farmaciile sunt de vină că nu există medicamente, iar asta ne cam supără. 

De un an sau chiar de doi tot vorbim de deficit de medicamente, și antibiotice, și antivirale. Nu e o problemă nouă. Am auzit că domnul ministru a declarat că de aceea nu s-au găsit, pentru că mămicile au luat tot în perioada Crăciunului și de aceea nu se mai găsește acum. Antibiotice oricum nu se dau fără rețetă. În cazuri extreme putem da pentru o zi, mai ales dacă e weekend. Dar la copii e exclus. Și dacă vine cineva cu un copil plângând în brațe, nu putem da. Deci faptul că dăm antibiotice exagerat în farmacii, e o aberație”, a adăugat Szabó Péter. 

În unele cazuri, pacienții cer medicamente similare, atunci când nu le găsesc pe cele prescrise în rețetă. În cazul unora dintre ele, cum ar fi Tamiflu, nu se mai găsește nici înlocuitor. 

„Teoretic da, putem înlocui un medicament cu ceva similar, dar practic, nu prea. Trebuie mers înapoi la medic și vorbit cu el, ca să prescrie altceva. Ce stabilește medicul, aceea se face. Domnul ministru a zis că, dacă nu se găsește Tamiflu, se găsește sub altă denumire, dar mă întreb unde a găsit el, că în depozite nu e nici sub altă denumire. Dacă farmaciile mici, așa cum sunt la noi în județ, primesc una-două cutii, nu e de ajuns. Nu rezolvă nimic”, a mai spus reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Covasna.

„De două săptămâni nu avem nimic”

O farmacistă de la Medicom ne-a spus luni că de două săptămâni nu se mai găsesc medicamente antivirale, iar situația nu pare că își va găsi o rezolvare prea curând. Pe lista medicamentelor care lipsesc sunt și antibioticele, spune ea. 

„Nu avem stocuri necesare, din păcate. Nu sunt nici în depozite. Încercăm să dăm alternativă, dar sunt cazuri în care nici pacienții nu vor altceva. Depinde și de pacient. Cel mai căutat este Tamiflu și, din păcate, nu avem nici cu ce să îl înlocuim. Nu e nimic în depozite. De două săptămâni nu avem nimic. Nici Tamiflu și nici înlocuitor. Pacienții de obicei se duc înapoi la medic și cer altceva. Din păcate, nici antibiotice nu sunt în depozite. Deci și antibioticele sunt lipsă, și pentru adulți, și pentru copii. De luni de zile ne chinuim. Depozitele nu ne spun nimic în legătură cu situația asta și când s-ar putea rezolva. Nici ei nu știu ce va fi. Nici soluția n-o știu și nici când se rezovă”, a precizat farmacista de la Medicom. 

Cum să evităm situația în care avem nevoie de medicamente? 

Aceasta a adăugat că, pentru a evita situația în care pacienții au nevoie de medicamente și nu găsesc în farmacii, e nevoie ca cei din urmă să se protejeze de boală. 

„Soluția ar fi să ne protejăm de boală și să nu ajungem în situația în care să avem nevoie de medicamente. Preventiv dacă se ia vitamina C, D și zinc, atunci oamenii sunt mai protejați în fața bolii. Și pentru cei mici sunt suplimente care ajută cu vitamina C și D”, a mai spus farmacista. 

Ministerul Sănătății a publicat la finalul săptămânii trecute raportul privind evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe. Cele mai recente date publicate arată așadar că, în săptămâna 02.01.2023 – 08.01.2023, numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.884, comparativ cu 74.567 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37.9% mai mare). 

Pe site-ul Ministerului Sănătății se mai arată că, până în prezent, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2), și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat. 

Dată fiind creșterea numărului cazurilor de gripă pe teritoriul României, INSP – Institutul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
  • Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora, și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesare.

Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, se mai arată pe insp.gov.ro.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.