STIREA ZILEI 12 februarie 2018

Cum să eviți statul la coadă pentru plata impozitelor și taxelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 3362 vizualizări

Acolo unde este posibil, plata online e o soluție din ce în ce mai utilizată de contribuabilii covăsneni

La Direcția de Finanțe Publice a Municipiului Sfântu Gheorghe s-a triplat, în ianuarie 2018, valoarea taxelor și impozitelor plătite online, prin intermediul platformei Ghișeul.ro, față de aceeași perioadă a anului trecut. Ideile că nu mai trebuie să stea la cozi interminabile și că pot face plata la orice oră din zi și din noapte par să le surâdă covăsnenilor, dar oportunitatea este pusă la dispoziția contribuabililor, e drept, doar de trei primării din județ.

Era digitală pune tot mai multă stăpânire pe administrația locală și acest lucru nu poate să aducă decât avantaje atât pentru instituții, cât și pentru cetățeni.

Potrivit www.ghiseul.ro, în rândul instituțiilor înrolate în Sistemul Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar ( SNEP ) din județul Covasna se numără în prezent Direcția de Finanțe Publice a Primăriei Sfântu Gheorghe, dar și ANAF Covasna sau Birourile de Impozite și Taxe ale Primăriilor din orașele Covasna și Târgu Secuiesc.

„Sistemul funcționează și mai avem și posibilitatea de a se plăti cu cardul, pentru că există un POS în clădirea Direcției Economice. (...) Noi facem tot posibilul să putem încasa creanțele bugetare într-o măsură cât mai mare. Pentru acest lucru există și posibilitatea încasării lor în anumite moduri mai moderne din punct de vedere tehnic. În ceea ce ne privește, noi am pus la dispoziția contribuabilului toată tehnica modernă”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

La Sfântu Gheorghe, început de an cu încasări record prin Ghiseul.ro

În ceea ce îi privește pe contribuabilii din Sfântu Gheorghe, aceștia par să aprecieze sistemul din ce mai mult, având în vedere că asistăm la o triplare a sumelor plătite prin acest sistem online.

În luna ianuarie 2018 s-au efectuat 301 plăți prin acest sistem, în valoare de 89.000,00 lei, astfel numărul persoanelor care au optat pentru această posibilitate de plată s-a triplat față de anul 2017, când în această perioadă doar 181 plăți au fost înregistrate în valoare de 21.000,00 lei.

La finalul lunii ianuarie,  plata prin Ghiseul.ro arată în continuare o creștere exponențială reflectând totodată încrederea și satisfacția utilizatorilor.

Numărul de plăți efectuate în luna ianuarie 2018 prin Ghiseul.ro a înregistrat cel mai ridicat nivel de până acum.

Recomandăm această posibilitate de plată tuturor persoanelor fizice care dețin un card bancar și au acces la internet, fiind un sistem național eficient și rapid”, au declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, reprezentanții Direcției de Finanțe Publice Municipale Sfântu Gheorghe

Aceștia au amintit printre avantajele sistemului că „poate fi accesat de oriunde 24 ore din 24; este rapid; este confidențial și economisim timp”.

În rândul populației, părerile rămân încă împărțite și se folosesc argumente justificate de ambele tabere.

„Mă încântă ideea pentru că nu pot pleca din timpul programului ca să îmi plătesc taxele. Nu am încercat, dar sunt dispusă. Cred că e normal să ne adaptăm timpurilor. Oricum și salariile le primim pe card, așa că nu văd care e problema”, este de părere o covăsneancă.

„Nu știu, dar eu sunt cam sceptic când vine vorba de protecția datelor online. În plus, ce-i în mână nu-i minciună. Oricum mă duc și plătesc impozitul o dată pe an, așa că nu mi se pare un mare efort să merg personal”, ne-a declarat un contribuabil din Sfântu Gheorghe.

Ce se întâmplă cu bonificația

Este util de precizat că cei care plătesc online nu sunt tăiați de la bonificația acordată celor care își plătesc impozitele și taxele până în 31 martie.

„Celor care accesează site-ul www.ghiseul.ro în intervalul 01.01.2018- 31.03.2018 l-i se afișează în mod automat cuantumul impozitului/taxei cu bonificație în cazul în care nu figurează în evidența fiscală a D.F.P.M. cu obligații fiscale restante”, mai transmite Direcția de Finanțe Publice Municipale din Sfântu Gheorghe.

Ce se poate plăti prin Ghiseul.ro

Persoanele fizice pot plăti prin intermediul Ghișeul.ro nu doar taxele și impozitele, ci și alte obligații de plată.

„Prin Sistemul Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar ( SNEP ) persoanele fizice pot consulta în timp real şi achita impozitele şi taxele locale (datoriile, obilgaţiile de plată) datorate către bugetul local”, transmite Direcția de Finanțe a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Accesând site-ul www.ghiseul.ro se pot plăti online, folosind cardul  bancar, „atât impozitele şi taxele locale (impozit/taxă clădire, impozit/taxă teren, impozit mijloace de transport), cât şi diverse tipuri de taxe stabilite de instituţie pentru diferite servicii  (taxele judiciare, amenzile, taxa de eliberare / preschimbare a cărţii de identitate, taxe speciale, etc.). Prin simpla accesare a meniului  Solicită date de acces: contribuabilii au posibilitatea de a crea un cont pe www.ghiseul.ro”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.                                                           

Sistemul de creare a conturilor pe site-ul Ghiseul.ro a fost simplificat începând din 25 martie 2016. Dacă până atunci contribuabilii erau nevoiți să se deplaseze până la sediul primăriei sau al fiscului local să-și ridice datele de acces, respectiv contul de utilizator și parola, ulterior s-a ajuns la concluzia că deplasarea este inutilă și astfel acum contul poate fi creat fără a pleca din fața calculatorului.

În ceea ce privește județul Covasna, este util de reamintit că doar patru instituții din județ s-au aliniat acestei tehnologii. Asta în vreme ce la vecinii din Harghita 44 de instituții oferă această opțiune cetățenilor săi.

În prezent, peste 295.000 de utilizatori sunt activi pe platforma www.ghiseul.ro, administrată de Agenția pentru Agenda Digitată a României, subordonată Guvernului, iar peste 315 instituții sunt înrolate în sistemul de plată online.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.