STIREA ZILEI 4 decembrie 2017

Cum s-a sărbătorit 1 Decembrie în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1040 vizualizări

Fotoreportaj cu manifestările organizate în județul Covasna cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Anul acesta, spre deosebire de alți ani, în județul Covasna sărbătoarea Zilei Naționale a României a fost una pașnică, a fost una în care agitatorii nu și-au găsit locul și în care lumea s-a bucurat în pace de evenimentele, mai mult sau mai puțin reușite, puse la cale de autoritățile locale și de partenerii acestora.

În ciuda vremii ba friguroase, ba ploioase, în 2017 covăsnenii și-au făcut timp și au ieșit pe străzi și în alte spații publice pentru a fi la un loc cu cei care își iubesc țara.

Sfântu Gheorghe

În reședința de județ, activitățile de celebrare a Zilei Naționale au început încă de luni, 27 noiembrie și s-au încheiat sâmbătă seara, pe 2 decembrie. Evenimentul central a fost însă cel de 1 Decembrie, început la Catedrala Ortodoxă prin Marșul Unirii și care a continuat la Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, cu ceremoniile obișnuite și defilarea Gărzii de Onoare.

Vremea nefavorabilă a făcut ca demonstrația aviatică anunțată să nu mai aibă loc. În schimb, prezența reprezentanţilor Detaşamentului de cavalerie a Jandarmeriei municipiului Bucureşti şi ai Brigăzii speciale de intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române la parada militară a fost apreciată de cei prezenți.

Covasna

La Covasna evenimentele centrale au avut loc pe 30 noiembrie. Aici, după obișnuita paradă militară, cei prezenți au fost invitați în Voineștii Covasnei, la Complexul din Valea Zânelor, unde a fost deschis un Târg de Iarnă, cu bunătăți tradiționale și locale, ce au fost oferite celor prezenți. Nu a lipsit celebra mâncare de fasole cu cârnați, însoțită de un pahar de vin și cozonac de casă, spre bucuria celor prezenți în număr destul de mare, toate oferite gratis și din inimă, de către Asociația „Justinian Teculescu”, în calitate de coorganizator, alături de Primăria Covasna și Casa de Cultură a orașului Covasna.

Dacă la Valea Zânelor au făcut atmosferă formația ,,Perfect Grup” și interpreții de muzică populară Maria și Elena Istrate și Oană Alina, seara, la Centrul Cultural Covasna, rapsodul Ion Crețeanu și taraful său, dar și Florin Vasilică, împreună cu grupul grupul său vocal au încântat publicul într-un spectacol care a durat mai bine de trei ore.

Târgu Secuiesc

O mare de steaguri tricolore a înghițit de 1 Decembrie centrul municipiului Târgu Secuiesc. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova, au luat parte aici la ceremonialul militar și religios.

Programul a continuat la din Sala Polivalentă din oraș, cu un moment pregătit de elevii Școlii Gimnaziale Turoczi Mozes, urmați de interpreții Alex Baciu, Cora Munteanca, Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului, George Burnichi, Dj Project, Amalia Chiper și a culminat cu un foc de artificii.

Întorsura Buzăului

Sărbătoarea de 1 Decembrie a început și anul acesta, ca și în alți ani, cu o zi înainte pentru întorsureni. Astfel, conform obișnuinței, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, la Întorsura Buzăului a avut loc, în prezența a zeci de persoane, evenimentul de marcare a Zilei Naționale a României. S-a intonat Imnul Național, s-au spus rugăciuni, s-au depus coroane și s-a organizat obișnuita paradă militară.

Un eveniment special a fost organizat cu această ocazie la Căminul Cultural din satul Floroaia Mare.

Barcani

Ziua Națională a României a fost sărbătorită așa cum se cuvine și în comuna Barcani, atât cu sufletul, cât și cu fapta. Tradiția copiilor de la școala din Lădăuți din ultimii ani, de a parcurge pe jos, de 1 Decembrie, într-un alai condus de cai și călăreți din comună, drumul de la Lădăuți, Sărămaș, Întorsura și înapoi spre Barcani, cu oprire la monumentul din centrul comunei, s-a respectat cu sfințenie și anul acesta. Peste 1000 de stegulețe au fost confecționate și împărțite de copiii de la Școala din Lădăuți pe traseul amintit, fiind conduși de directorul unității școlare, Cătălin Petcu.

După o ceremonie militară și religioasă, în fața Monumentului Eroilor, copiii de la școala din Barcani au interpretat cântece patriotice și au recitat poezii.

Seara, locuitorii comunei s-au reunit la Căminul Cultural, unde au luat parte la un spectacol special, cu artiști locali, dar nu numai. Fuego a revenit în comună și a fost alături de bărcăneni într-o zi atât de specială.

Foto: Observatorul de Covasna, Gheorghiță Bran, Ana-Maria Dobrinaș.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.