STIREA ZILEI 21 noiembrie 2017

Cum prevenim virozele de sezon - sfaturile specialiștilor covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 985 vizualizări

Vaccinul antigripal gratuit lipsește în toată România, însă bolile din sezonul rece pot fi evitate prin respectarea câtorva reguli de bază

Prevenția este cel mai bun tratament când vine vorba despre orice afecțiune medicală, spun specialiștii. Aşa că, în această perioadă, în care temutele infecții respiratorii cresc de la o săptămână la alta cu mii de cazuri noi, vă oferim câteva sfaturi direct de la medicii covăsneni, dar nu numai, despre cum să ne ferim de răceli și gripe. 

Cea mai recentă statistică a Institutului Național de Sănătate Publică, care conține date înregistrate în  săptămâna 6–12 noiembrie a.c., arată că „numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 76.545, cu 9,1% mai mic, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a anului precedent (84.179) și cu 2,3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (74.848)”.

O arată și cifrele și ne spun și specialiștii că în perioada în care ne aflăm acum, sfârșit de noiembrie – început de decembrie, din cauza umezelii și a schimbărilor de temperatură, virozele se răspândesc cel mai ușor, fapt care crește riscul de a cădea pradă bolilor de sezon care, nu de puține ori, sunt, din păcate, chiar mortale.

Metodele de prevenție sunt la îndemâna oricui

Totuși sunt câteva sfaturi de care putem să ținem cont, care sunt la îndemâna oricui și ne ajută să reducem riscul de a ne îmbolnăvi.

Potrivit dr. Lucia Sereș, președinte al Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, cele mai la îndemână lucruri pe care le putem face sunt următoarele:

„Să ne îmbrăcăm adecvat temperaturilor de afară și să avem neapărat și activități în aer liber. Nu înseamnă că, dacă vine iarna, trebuie să ne închidem în casă și să nu mai stăm la aer liber. De asemenea, ar trebui să evităm să stăm în aglomerație. Când sunt foarte mulți oameni la un loc în încăperi închise, se transmit mai repede virozele. E important și să consumăm multe fructe și vitamina C. În plus, când suntem bolnavi, noi sau copiii noștri, nu trebuie să mergem în colectivitate să dăm și la altcineva boala”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, medicul covăsnean.

„Sezonul rece aduce cu sine și virusuri care declanșează răceala sau gripa. Practicile bune de sănătate pot ajuta la prevenirea sau diminuarea efectelor de răceala sau gripă. De aceea, oamenii trebuie să urmeze o dietă sănătoasă, cu un aport crescut de vitamina C și zinc, să-și spele în mod regulat mâinile și să evite contactul cu persoanele care sunt deja bolnave”, transmit și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna.

Sunt importante și măsurile de igienă personală

Specialiștii de la Ministerul Sănătății transmit, printr-un comunicat de presă, că, pe lângă respectarea sfaturilor venite de la medici sau dieta bogată în vitamine, și măsurile de igienă personală sunt foarte importante în prevenirea virozelor.

„Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea transmiterii afecţiunilor respiratorii şi, în special, a gripei.

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) – este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente”, arată comunicatul Ministerului Sănătății.

Cum accelerăm vindecarea la copiii răciți

Dacă totuși nu am scăpat de răcelile simple, există metode practice prin care putem să accelerăm vindecarea, spun reprezentanții Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Instituția a inițiat recent o campanie prin intermediul Facebook, numită „Bine de știut”, prin care prezintă sfaturi practice și informații utile legate de sănătate. În acest sens, specialiștii din cadrul spitalului județean vin cu o serie de sfaturi practice pentru a trata mai ales copiii, în cazul răcelilor, în vederea accelerării vindecării.

Printre acestea se numără: asigurarea odihnei corespunzătoare, consumul cât mai mare de lichide şi umidificarea camerei copilului, deoarece aerul umed ajută și facilitează respirația.

Criză la vaccinul antigripal gratuit

Deși vaccinul antigripal este o altă alternativă de prevenție recomandată de specialiști, România, și implicit județul Covasna, se confruntă cu o criză în acest sens. La secțiile de risc din spitale se găsesc puţine doze (insuficiente), însă, la cabinetele medicilor de familie, vaccinul, care este gratuit pentru bolnavii cronici și alte categorii de pacienți, lipsește cu desăvârșire. Cei care vor să se vaccineze pot totuși să-şi cumpere doza necesară din farmacii.

„Recomandăm vaccinurile antigripale; inconvenientul pentru mulți care se tem de înțepături este că trebuie refăcut în fiecare an. Se găsesc în farmacii. Acum chiar există un nou vaccin antigripal tetravalent, adică are patru tulpini. Din păcate, DSP-ul încă nu a dat medicilor de familie vaccin nici pentru bolnavii cronici, cum dădea de obicei. Nu avem nici măcar o doză. Acest vaccin antigripal a întârziat, deşi în octombrie–noiembrie e perioada ideală să se vaccineze oamenii”, ne-a spus dr. Lucia Sereș.

Situația este confirmată de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din județul Covasna, însă cu precizarea că distribuirea dozelor se face de la nivelul Ministerului Sănătății și nu depinde de instituția locală.

„Vaccinul antigripal nu a sosit. Am avut doar pentru spitale, pentru secțiile dificile. (...) Nu depinde de noi. (...) Noi dăm necesarul nostru către Ministerul Sănătății încă din iulie, unde cerem dozele de care avem nevoie. (...) Prima tranșă, de 200 de doze, a fost dată în octombrie, de 200 de doze. Aceasta, în mod expres, după adresa Ministerului Sănătății, trebuia să fie distribuită către spitalele din județ, pentru secții la risc, cum este ATI, dializa, UPU, nou-născuți și așa mai departe. Nici în spitale nu a fost de ajuns”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

Ce spune Ministerul Sănătății despre lipsa vaccinului antigripal gratuit

Cu toate că medicii spun că din octombrie trebuia administrat vaccinul antigripal, povestea se repetă, ca de altfel în fiecare an, și, din cauza licitației de achiziție întârziate, dozele gratuite întârzie să ajungă la pacienți. Totuși, vestea mai bună este că se va cumpăra o cantitate dublă de vaccin față de anii anteriori.

„Procedura de licitație electronică, cea mai importantă etapă a achiziției pentru vaccinul antigripal, s-a încheiat în data de 16 noiembrie a.c. În urma acestei proceduri, vaccinul va putea fi achiziționat la un preț mai bun decât cel obținut în contractele anterioare. Față de anii anteriori, vor fi achiziționate cantități duble de vaccin antigripal, fapt care va permite vaccinarea unui număr mai mare de persoane. După 10 zile de la încheierea procedurii de licitație electronică, perioadă prevăzută prin lege pentru formularea contestațiilor, se pot semna acordul-cadru și contractele subsecvente în baza cărora vor fi livrate vaccinurile antigripale”, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, care subliniază și că această campanie de vaccinare gratuită se adresează „persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiilor și bătrânilor instituționalizați, personalului medical și gravidelor”.

Așadar, chiar dacă gratuitățile nu sunt pentru toată lumea, sfaturile utile menționate de specialiștii covăsneni sunt bune de urmat de către oricine ține la sănătatea sa și a celor din jur. Nu uitați: prevenția este cel mai eficient tratament!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.