STIREA ZILEI 30 iulie 2018

Cum au dublat covăsnenii, într-o singură zi, cantitatea de sânge donată

de Iulia Drăghici - Taraș | 1042 vizualizări

O campanie mobilă de donații s-a derulat vineri în același interval cu programul de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, iar rezultatul a fost un succes  

Aproape 40 de persoane au donat vineri, 27 iulie a.c., sânge la Sfântu Gheorghe, dublu față de cât colectează Centrul de Transfuzii Sanguine din oraș la sediul propriu într-o zi normală. Jumătate dintre donatori, adică aproape 20 de persoane, s-au prezentat încă de dimineață la autobuzul de colectat sânge, prezent la cafeneaua Szimpla din reședința de județ. Chiar și în aceste condiții, sângele donat încă nu este suficient, astfel că autoritățile, dar și unii antreprenori caută soluții pentru a-i stimula pe oameni să salveze vieți cu ajutorul donării de sânge.

Cu toate că nu doar că salvează vieți, dar este și o modalitate de îmbunătățire a stării de sănătate, oamenii nu sunt prea convinși că donarea de sânge este utilă și necesară. Acesta este și motivul pentru care centrele de transfuzie din țară se confruntă deseori cu crize, mai ales în perioada verii, susțin specialiștii. Chiar dacă în județul Covasna problema nu este una deosebită, potrivit coordonatorului Centrului, dr. Andy Rosin, oamenii nu ar trebui să mai aștepte până când cei dragi au probleme, ci ar trebui, întotdeauna, să gândească preventiv.

„Întotdeauna este lipsă de sânge și ar fi bine ca oamenii să se trezească și să doneze nu numai când au o problemă personală, o rudă sau un prieten pentru că toată lumea are rude și prieteni și s-ar putea să nu fie cazul la ei în momentul respectiv, ci ruda sau prietenul altcuiva”, a declarat vineri, pentru Observatorul de Covasna, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, dr. Andy Rosin.

Campania de donare de sânge de la Szimpla a ajutat la dublarea cantității de sânge donate vineri

Aflată la a doua ediție anul acesta, prima fiind organizată în aprilie, campania de colectă mobilă de la cafeneaua Szimpla din centrul orașului Sfântu Gheorghe, „Be Someone's Hero! It's In Your Blood!” („Fii eroul cuiva! Este în sângele tău!” - n. red.) a fost un succes și de această dată. Oamenii de bine, prieteni și cunoscuți ai coordonatorilor, aproape 20 de persoane, și-au făcut curaj și s-au prezentat vineri, 27 iulie, la autobuzul pentru colectă mobilă, alăturându-se astfel misiunii de a salva viețile semenilor.

„De când am deschis cafeneaua, am observat că acest gen de activități au un efect puternic asupra prietenilor noștri și locuitorilor orașului. (...) Majoritatea celor care au venit să doneze sunt persoane care poate, în mod normal, nu ar fi mers la Centrul de Transfuzii. Suntem donatori de sânge de câțiva ani buni, dar mai uităm să mergem regulat. Pe de altă parte, noi lucrăm foarte mult în schimbarea concepției despre bar și cârciumă. Foarte multă lume are impresia că barul este acel loc unde mergi să te îmbeți. Nu, noi vrem să arătăm că de fapt se pot face multe lucruri și poate și o atmosferă plăcută. De aceea organizăm și tot felul de evenimente care nu au de-a face cu băutul”, ne-a declarat vineri, unul dintre coordonatorii campaniei de donare de sânge de la Szimpla.

Acesta a completat că organizarea unei astfel de activități nu este dificilă dacă este făcută cu plăcere și că, la Szimpla, în fiecare sfârșit de săptămână au și vor avea loc în continuare diverse activități menite să adune oamenii de bine laolaltă.

În același timp, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine a subliniat succesul campaniei, care a dus la dublarea cantității de sânge donată într-o zi.

„Aceste campanii adună cantității suplimentare de sânge, față de ce strângem în mod normal în Centru. Vineri s-a lucrat în paralel și în Centrul de Transfuzii și am avut și acolo vreo 18 donatori. Pentru noi e foarte important acest lucru, mai ales că suntem printre cele mai mici județe din țară, iar, evident că și colecta e proporțională cu numărul de locuitori. De aceea e foarte important că s-a strâns, într-o zi, o cantitate dublă de sânge”, a spus dr. Andy Rosin.

Județul Covasna are în permanență cantități excedentare pe care le trimite la marile spitale din țară

Directorul Centrului de Transfuzie Covasna ne-a mai declarat că de regulă, în Covasna nu există crize de lipsă de sânge, pentru că este un județ mic și spitale puține și că există situații în care cantitățile excedentare sunt trimise către marile centre care se luptă mai mereu cu această problemă.

„Noi nu am avut niciodată probleme nu pentru că suntem noi frumoși sau deștepți, ci pentru că nu avem foarte multe spitale beneficiare. Avem doar Spitalul Județean și cel Municipal din Târgu Secuiesc. Din acest motiv, în general, aproape permanent, avem cantități excedentare pe care le trimitem în marile centre unde e mult mai multă nevoie de sânge. Se poate întâmpla ca și noi să cerem sânge de la alți colegi din alte județe”, ne-a declarat dr. Andy Rosin, care a subliniat că Centrele de Transfuzie din România sunt structurate sub forma unei rețele, nu a centrelor independente, motiv pentru care sângele donat nu este niciodată irosit, ci trimis acolo unde este necesar.

Mai mult, acesta a mai punctat că persoanele care vor să doneze la Centrul din Sfântu Gheorghe primesc, pe lângă tichetul de masă obligatoriu prin lege și un cârnat cald, prin sprijinul unui antreprenor local.

„Noi, pe plan local, pentru că tichetele de masă ni se par foarte impersonale, le oferim donatorilor un cârnat fierbinte, obținut prin sponsorizare”, a mai spus coordonatorul Centrului.

Campanie de donare la Bodoc

Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna continuă și campaniile mobile, iar următoarea va avea loc la Bodoc.

„O să facem peste două săptămâni o campanie la Bodoc, dar fără autobuz. Primarul din Bodoc este extrem de amabil și ne ajută. Deci facem campanii, nu stăm, nu dormim”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.

Un pompier are nevoie de sânge

Pe lângă campaniile de donare de sânge mobile, la Centrele de Transfuzii se fac și campanii de donare personalizate, adică pentru anumite persoane. Dacă un membru al familiei este în stare gravă și necesită sânge, aparținătorii pot să-și informeze rudele și prietenii și să îi roage să doneze pentru respectiva persoană.  

Un asemenea caz de derulează la Sfântu Gheorghe și vizează un fost comandant de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, col. ( R) COCERHAN VASILE ILARION. Acesta a fost diagnosticat cu pancreatită acută, litiază biliară și insuficiență renală, fiind internat la spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde face zilnic dializă.

Acesta are nevoie de transfuzie de sânge, iar rudele sale și cunoscuții au inițiat o campanie de donare de sânge.  

„Nu contează grupa sanguină, trebuie doar specificat numele Cocerhan Ilarion – Centrul de Transfuzie al municipiului Sfântu Gheorghe”, arată un mesaj publicat pe pagina de Facebook „Pompierii Români”.

„Unul dintre principiile de viață ale fiecăruia dintre noi este să ne îngrijim de sănătatea noastră și a familiei noastre. Din nefericire, nu întotdeauna reușim, fapt pentru care ne confruntăm cu momente sau evenimente deosebite, care au și urmări grave. Important este ca atunci când aceste probleme sunt peste puterea și nivelul la care încă le putem rezolva singuri, să cerem sprijin și să ne lăsăm ajutați de ceilalți”, mai precizează aceeași sursă.

Cei care vor să doneze, în acest caz specific sau în general, pot să facă acest lucru de luni până vineri, între orele 08:00 și 11:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna, din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donát, nr. 15.

De asemenea, antreprenorii sau persoanele din societatea civilă care vor să organizeze campanii de donare de sânge, pot să facă acest lucru printr-o solicitare la Centrul de Transfuzie Sanguină.

Sursa foto: Facebook/Szimpla Sepsiszentgyörgy

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.