STIREA ZILEI 19 ianuarie 2023

Nevoie acută de donatori de sânge B negativ

de Daniela Luca | 830 vizualizări

Donatorii se pot prezenta la centru în fiecare zi lucrătoare, de la 8:00 la 12:00

Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna și Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe fac apel către persoanele care au grupa sanguină B negativ și au posibilitatea de a dona să se prezinte la centru, pentru că nevoia e din ce în ce mai mare. Și posesorii celorlalte grupe sunt așteptați să facă acest gest, care poate salva nu doar una, ci mai multe vieți. 

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin, ne-a spus că apelul vine în urma cererii tot mai mari de la spital. Mai mult, acesta a precizat că baza de date cu donatorii care au această grupă aproape s-a epuizat. 

„Nu este o regulă că în ianuarie vine mai puțină lume și chiar am avut foarte mulți donatori, dar în acest caz este vorba de o chestie specială. Este vorba de o grupă rară și avem cereri foarte multe de la spital, pentru că pe o anumită secție e urgent nevoie. E nevoie și de alte grupe, evident, pentru nicio grupă nu prisosește, dar asta este o problemă, pentru că e o grupă rară și am cam epuizat baza de donatori cu grupa asta”, ne-a explicat dr. Andy Rosin.

În mesajul postat pe pagina Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, se precizează și condițiile de donare. 

„Nevoie urgentă de sânge din grupa B negativ! Centrul de Transfuzii Sanguine Covasna are nevoie urgentă de sânge! Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt așteptate la donare în zilele lucrătoare, între orele 8:00-12:00, la Centrul din Sfântu Gheorghe (strada Bánki Donát nr. 15). Condiții pentru a dona sânge: greutate minimă 55 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite obligatoriu înainte de donare; interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 de ore înainte de donare; interzis fumatul două ore înainte şi după donare. Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge. E sigur, simplu și rapid”, arată apelul postat pe pagina SJU. 

Câteva gânduri de la donatori 

I-am întrebat pe câțiva donatori ce îi determină să facă acest gest și cum s-au simțit imediat după donare, pentru a împărtăși experiența lor și cu cei care poate încă mai stau pe gânduri. 

„Am donat prima oară acum 10 ani, la un îndemn al presei covăsnene. Ulterior, am donat periodic și chiar am organizat acțiuni de donare de sânge. Donarea în sine nu reprezintă nicio problemă. Cei de la Centrul de Transfuzie sunt profesioniști și fac procesul extrem de simplu. După fiecare acțiune de donare de sânge mă simt bine atât fizic, cât și spiritual, pentru că știu că sângele meu o să fie folosit în salvarea unor vieți. Îndemn pe toate persoanele care pot dona să o facă. Sângele lor poate salva o viață”, ne-a spus un tânăr din Sfântu Gheorghe, Răzvan Comăneci. 

Un alt tânăr din municipiu ne-a spus că a făcut voluntariat la Terapie Intensivă și știe din experiență, nu doar din auzite, că sângele este indispensabil în multe situații. 

„Am donat până acum pentru că este sănătos să donăm sânge periodic, având în vedere că are multe beneficii, cum ar fi scăderea lipidemiei, scăderea tensiunii arteriale și cel mai important este că ajutăm pe cei care au nevoie. Am făcut voluntariat la Terapie Intensivă ca asistent medical și știu cât de mult contează să avem în „stoc” cât mai multe produse de sânge. După donări eu mă simt mult mai bine pentru că știu că probabil am ajutat pe cineva în nevoie. Cu acest sentiment nici nu mai simți că ești un pic somnoros și amețit”, ne-a spus Béres Norbert.

Reprezentanții tinerilor de la diverse asociații ar trebui să fie un exemplu pentru ceilalți, iar acest lucru ar trebui să îi motiveze să doneze, spune președintele HÁRIT, Kelemen Szilárd. 

„Noi, cei de la Asociația HÁRIT, de mai mulți ani organizăm evenimente prin care donăm sânge la Centrul de Transfuzie din Sfântu Gheorghe. (...) Cred că tinerii trebuie să audă despre aceste necesități pentru că trebuie să se obișnuiască cu faptul că într-un an măcar odată să meargă să doneze sânge, fiindcă nu trebuie așteptat momentul când trebuie să fugim și să donăm ca să ajutăm o anumită persoană. Ar fi ideal ca tinerii să meargă anual și acesta este și scopul nostru, ca în fiecare an, în octombrie, să organizăm în continuare acest eveniment de donare de sânge. Atunci îi invităm și pe liderii asociațiilor de tineret, ca să le dăm un exemplu bun pentru comunitate”, ne-a spus Kelemen Szilárd, care a precizat totodată, în ceea ce privește experiența personală, că starea lui de sănătate a fost la fel după fiecare donare și că nu a experimentat stări de amețeală. 

Grupa de sânge B negativ este rar întâlnită, pentru că doar aproximativ 2% din populație are această grupă, se arată pe site-ul reginamaria.ro. Aceștia pot dona persoanelor cu tipul B și AB, dar pot primi sânge doar de la donatorii care au grupa B negativ sau de la cei cu tipul 0 negativ, care sunt donatori universali, precizează aceeași sursă. 

Donarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, din strada Bánki Donát, se poate face de luni până vineri, între orele 8:00 – 12:00.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.