Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu concertează la Întorsura Buzăului
Interpretele de muzică populară sunt invitate la a XXIV-a ediție a „Sărbătorii Ouălor Roșii” de la Brădet
Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, așa cum ne-am obișnuit de 24 de ani deja, la Căminul Cultural din satul Brădet va avea loc festivalul – concurs „Sărbătoarea Ouălor Roșii de Paște”. Pe lista invitaților de onoare sunt înscrise, în premieră, anul acesta două artiste mari, Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu. Evenimentul este programat să aibă loc marți, pe 10 aprilie, de la ora 16:00.
Din 1994 și până în ziua de astăzi la Întorsura Buzăului nu a fost Sărbătoare Pascală în care să nu fie prezent și îndrăgitul festival - concurs „Sărbătoarea Ouălor Roșii” din satul Brădet. Bineînțeles, nici anul acesta nu va fi excepție, ba mai mult, evenimentul revine în forță cu invitați de renume din țară. Cu această ocazie, solistele Cristina Turcu Preda și Cornelia Ciobanu vor fi prezente pe scena Căminului Cultural și îi vor încânta pe cei care vor fi prezenți la evenimentul a cărei intrare este liberă. Alături de cele două artiste, corul Dominum din Brașov și Ansamblul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, „Cununa Carpaților”, vor avea misiunea de a completa atmosfera de sărbătoare.
Dar personajele principalele sunt altele, după cum o arată formatul evenimentului, pentru că cel care face evenimentul să fie tot mai special de la un an la altul este celebrul concurs de încondeiat ouă. Deja, 11 participanți și-au anunțat oficial intenția de a concura.
„Îi aștept pe oameni să vină la eveniment să ne întâlnim cu mare drag și cu bucurie. Sunt convins că anul acesta programul va fi mai bun ca cel de anul trecut, pentru că an de an am încercat și am și reușit, să venim cu ceva nou care să fie cât mai frumos. De asemenea, am observat și că an de an ouăle înscrise în concurs au fost tot mai frumoase, tot mai bine realizate ca desen pe ou. (...) Deja avem 11 înscrieri la concurs, ceea ce este destul de bine, având în vedere că participanții se vor mai înscrie între timp. În ceea ce privește spectacolul de la sărbătoarea noastră, așa cum am promis avem două capete de afiș, o premieră pentru eveniment. Este vorba despre solistele Cornelia Turcu Preda și Cornelia Ciobanu. Avem și un cor profesionist de la Brașov, Dominum. Am încercat anul acesta să schimb programul și decorul chiar. Lucrăm la un decor, spun eu, deosebit, pentru că ne dorim să fie altceva. Suntem la a XXIV-a ediție și dorim să venim cu ceva nou pentru spectatori”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, principalul organizator al evenimentului, reprezentantul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
Regulile concursului, neschimbate de 24 de ani
La concursul de încondeiat ouă, ale cărui reguli sunt aceleași de 24 de ani, se derulează înscrieri chiar și în ziua evenimentului, la fața locului. Potrivit organizatorilor, cea mai mare bucurie este participarea în număr tot mai mare a copiilor și tinerilor la acest concurs, care aduc tradiția încondeiatului ouălor în rândul noilor generații.
„Se participă cu șase ouă încondeiate și patru ouă roșii, simple, pentru decor. Dintre cele șase ouă încondeiate participante la concurs doar unul singur va fi câștigător, acolo unde este cazul. Fiecare participant primește premiu de participare și diplomă”, a mai spus Costică Oltean, care a precizat că exact acesta este și scopul evenimentului, de a contribui la promovarea tradițiilor românești.
„Poate Dumnezeu așa a vrut să îmi dea gândul și puterea să duc mai departe acest eveniment care are la bază încondeierea oului de Paști. (...) Am vrut să facem ceva să fie o activitate deosebită a Casei de Cultură și de Sfintele Paște și așa am ajuns la ideea unui concurs de ouă încondeiate și a spectacolului care să conțină și cântece religioase, dar și folclor. Omul vrea să iasă din casă și să participe la o activitate deosebită. Cu această ocazie ducem mai departe și tradiția folclorului românesc”, a mai explicat organizatorul evenimentului.
Peste 1.500 de ouă, păstrate cu sfințenie pentru un viitor muzeu
Specifice zonei Buzaielor sunt ouăle încondeiate cu ceară și apoi vopsite roșii, spune Costică Oltean, care subliniază că deși în concurs de înscriu anual și participanți cu ouă încondeiate în mai multe culori, câștigătoare au ieșit întotdeauna cele specifice zonei. Ba mai mult, spune acesta, în „arhiva” evenimentului se găsesc în prezent peste 1.500 de ouă încondeiate, toate modelele câștigătoare din 1994 încoace. În viitor, cele mai frumoase dintre acestea ar putea fi incluse într-un mic muzeu.
„Eu păstrez ouăle câștigătoare în fiecare an. Am chiar și oul care a câștigat premiul în 1994, la prima ediție. Din ele s-au mai stricat, deteriorat, dar majoritatea au rămas. La ora actuală avem peste 1.500 de ouă care au rămas frumoase. Le păstrez cu sfințenie în ideea că la un moment dat, cineva ne va ajuta să facem niște vitrine speciale pentru așa ceva și să avem unde să le expunem. Tot aud că vor începe lucrări la Casa nouă de cultură și vă dați seama, sper că vom găsi o cameră în care să putem expune aceste minunății”, ne-a spus Costică Oltean.
Anul viitor, ediție jubiliară
În 2019, anul viitor, evenimentul va marca o ediție cu adevărat specială – a 25-a, iar organizatorii deja au câteva planuri pentru a marca momentul cum se cuvine.
„Ne dorim să organizăm atunci o ediție specială. Aș vrea să ne extindem la un nivel mai mare, adică să avem un eveniment național, cu participanți din toate colțurile țării, dar asta depinde de fondurile pe care le vom avea atunci”, a mai spus Costică Oltean.
Până atunci însă, toți iubitorii de tradiții și obiceiuri românești sunt așteptați la Căminul Cultural de la Brădet, în a treia zi de Paști pentru a lua parte la ediția a 24-a, un eveniment care se anunță, așa cum am notat, și mai bun decât cel precedent.