Covăsnenii aleargă cu drapelul României spre Miercurea Ciuc
„Suntem pregătiți să ducem spiritul Invictus la Miercurea Ciuc”
Militari și civili deopotrivă din județul Covasna pornesc miercuri dimineață, de la ora 08:00, din Sfântu Gheorghe cu Ștafeta Veteranilor Invictus, reprezentată de un drapel al României, spre județul Harghita.
Peste 60 de kilometri vor parcurge, în alergare sau cu bicicleta, cei 21 de voluntari covăsneni în dimineața zilei de miercuri, 18 octombrie a.c., cu scopul de a transporta Ștafeta Veteranilor Invictus, simbolizat de drapelul României, de la Sfântu Gheorghe la Miercurea Ciuc.
Ștafeta, primită în aplauze de militarii din Sfântu Gheorghe
Marți la prânz, ștafeta-drapel a sosit la Sfântu Gheorghe prin intermediul ultra-sportivului Adrian Ber. Acesta a pornit în alergare din județul Brașov, mai exact din Săcele, în jurul orei 08:00 și a ajuns în reședința județului Covasna după ora 12:30. Ceremonia de predare – primire s-a făcut la Statuia Ostașului Necunoscut, unde militarul-sportiv a fost întâmpinat în aplauze și urale de colegi de-ai săi și de civili.
„Am pornit din Săcele, am mers până în Sânpetru, am traversat Dealul Lempeș, Hetea și am ajuns la Sfântu Gheorghe. Traseul a fost foarte frumos, deși a fost ceață. E a treia ediție la care alerg. Prima dată am fost de la Bușteni la Brașov, anul trecut am alergat de la Brașov la Sibiu și anul acesta de la Brașov la Sfântu Gheorghe. Am alergat în această ștafetă pentru că am mulți prieteni care sunt soldați, eu sunt în armată și bunicul meu a fost în armată”, a declarat Adrian Ber când a ajuns în fața impunătorului Ostaș Necunoscut din Sfântu Gheorghe.
Un alergător și cinci bicicliști covăsneni vor parcurge întreg traseul de peste 60 de kilometri
După ce a fost preluată de reprezentanții județului Covasna, ștafeta – drapel a fost dusă la Unitatea Militară 01048, Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, locul de unde va fi plecarea spre Miercurea Ciuc.
„Colegul nostru a făcut tot traseul, 38 de kilometri, până la noi iar acum echipa Invictus de la Batalionul 22 Vânători de Munte Cireșoaia preia ștafeta. Miercuri dimineață vom pleca la Miercurea Ciuc, unde o vom preda celor de la Unitatea Militară de acolo. Ei vor continua traseul, care se va opri la Carei. Noi avem o echipă formată din 21 de persoane, dintre care 18 sunt voluntari de la Batalionul 22 și încă trei persoane din viața civilă. (...) Suntem 21 de persoane, pregătiți să ducem spiritul Invictus la Miercurea Ciuc. Ne dorim, în primul rând, să ajungem sănătoși, dar și să cinstim eroii căzuți în teatrele de operații sau pe cei răniți. (...) Este greu de spus în cuvinte cât de important este să ne cinstim eroii. Cred că e printre primele lucruri pe care trebuie să le facă orice cetățean român, nu neapărat militar”, a spus coordonatorul local al acțiunii, Ciprian Onuț.
Cinci dintre voluntarii care pleacă miercuri din Sfântu Gheorghe vor utiliza bicicletele, iar restul vor alerga spre Miercurea Ciuc. Cel mai tânăr voluntar care și-a anunțat prezența este Robert Onuț, de cinci ani, iar cel mai în vârstă este Antonio Păun, de 44 de ani.
Acesta din urmă este singurul din grup care și-a propus să parcurgă tot traseul în alergare. Obiectivul de a fi prezenți pe tot traseul și l-au propus și cei cinci bicicliști.
„Ne-am dori ca ceilalți să înțeleagă că pe lângă faptul că suntem militari, suntem și noi oameni și avem suflet”, a mai spus Ciprian Onuț, precizând de asemenea că „scopul evenimentului este de a omagia veteranii de război din teatrele de operații, care au fost răniți sau care și-au pierdut viața acolo”.
Înfășurat într-un steag al României, tânărul Valentin Mihail Neagu, elev al Liceului de Artă, l-a așteptat alături de miliari pe ultra-maratonistul din Săcele și l-a privit cu admirație pe măsură ce urca scările din fața monumentului, în pași de alergare și fluturând tricolorul.
„Sunt impresionat că a putut să alerge atât de mult, de la Brașov până aici. Anul trecut am participat și eu, dar anul acesta nu cred că mai apuc pentru că am școală”, a spus tânărul după încheierea ceremoniei de predare-primire a ștafetei.
Ștafeta Veteranilor ajunge anul acesta, în perioada 11 – 25 octombrie, la cea de-a IV-a ediție. Evenimentul, organizat în contextul Anului Veteranilor de Război, reprezintă o alergare în ștafetă pe 35 de tronsoane, adică aproximativ 2.400 de kilometri, organizat pe trei trasee. Tronsoanele sunt parcurse atât de alergători, cât și de bicicliști. Traseele au pornit concomitent din Craiova, București și Iași. În 25 octombrie, voluntarii Invictus se vor întâlni la Carei, unde, cu ocazia Zilei Armatei, va avea loc o ceremonie specială.
Evenimentul este organizat Asociația Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Asociația Națională a Veteranilor de Război, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”.