STIREA ZILEI 26 martie 2018

Covăsneanca Raluca Artene, cvadruplă campioană națională la înot

de Iulia Drăghici - Taraș | 1659 vizualizări

Sportivii ACS Ciprian Sfântu Gheorghe s-au întors de la Campionatul Național de Înot de la Bacău cu o mulțime de recorduri doborâte

Înotătoarea din Sfântu Gheorghe Raluca Maria Artene își continuă drumul spre a deveni o stea a natației românești și internaționale. La cele două titluri de campioană națională, patru titluri de vicecampioană și cele trei locuri trei obținute în cariera sa de până acum, sportiva în vârstă de 15 ani a reușit să-și asigure și performanța de a deveni prima covăsneancă dublă-campioană națională la înot într-o singură competiție. Astfel, tânăra își adaugă în palmares al treilea și al patrulea titlu de cea mai bună înotătoare din țară. Alături de ea, alți doi înotători din județ își construiesc un nume în domeniu.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost una excelentă pentru înotătorii Clubului Sportiv Ciprian din Sfântu Gheorghe. Participarea lor la Campionatul Național de Înot pentru Seniori, Tineret și Juniori, desfășurat la Bacău, derulat în perioada 21–25 martie, pune județul Covasna în fața unor noi recorduri în natație.

Raluca Maria Artene, pe care nu degeaba am numit-o în articolele noastre precedente „viitoarea stea a natației din România”, devine prima covăsneancă dublă campioană națională la juniori. De asemenea, și înotătorul Barabás András vine în forță și își construiește un nume în acest sport după ce a devenit primul covăsnean care a coborât sub un minut la proba 100m craul.

A fost o competiție extrem de dificilă, cu participanți numeroși și valoroși, care au luptat din greu pentru a obține recunoașterea națională. Presiunea a fost imensă, iar emoțiile, efortul, munca depusă de către sportivi a fost pe măsura așteptărilor. Recordurile personale și medaliile obținute sunt rezultatul muncii asidue și continue a sportivilor, atât în echipă cât și individual. Am lucrat mult pentru a obține aceste rezultate și sunt extrem de mândru de ei, mai ales că în ceea ce îi privește pe băieți, aceștia sunt la început de carieră sportivă, de performanță. Un merit aparte îl are sportiva Artene Raluca Maria, care a reușit să se întreacă pe sine, încă din calificări, fiind favorită atât la 50m spate, cât și la 100m spate, iar în final și-a confirmat valoarea, reușind să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, la ambele probe, obținând cele două medalii de aur, extrem de importante pentru cariera ei și a mea. Mulțumesc sportivilor și părinților acestora pentru eforturile și sprijinul lor necondiționat”, a declarat antrenorul sportivilor, Ciprian Grosu.

Bilanțul ACS Ciprian după Campionatul Național de la Bacău

Bilanțul Campionatului Național de Înot de la Bacău, la care au luat parte 380 de sportivi din 56 de cluburi din țară, arată foarte bine pentru sportivii ACS „Ciprian” din Sfântu Gheorghe. Toți sportivii s-au prezentat exemplar, plini de dorință și forță, iar eforturile lor au fost răsplătite, având în vedere că au participat la categoria de vârstă  14/15 ani fete și 15/16 ani băieți.

Artene Maria Raluca a devenit, astfel, prima covăsneancă dublă campioană națională la juniori: la proba 50 m spate, cu timpul 31”92 în finală, după ce în serii/calificări a avut 32”29, precum și la 100 m spate, cu timpul 1’08”92 în finală, după 1”09”54 în serii/calificări. Ceilalți doi participanți au obținut recorduri personale. Astfel, Barabás András este primul covăsnean care a coborât sub un minut la proba 100m craul, cu timpul 58”61, obținând locul 20, la 50m craul a obținut tot locul 20, cu timpul 26”44, iar la 200m bras s-a clasat pe locul 12, cu timpul 2’46”19.

Înotătorul Gyenge Attila a venit și el acasă cu locul 25 la proba 100m spate, cu timpul 1’11”86, locul 32 la 50m spate, cu timpul 32”76 și locul 37 la proba 50m craul, cu timpul 27”78.

 

Rezultatele vin după foarte multă muncă în condiții modeste

În spatele acestor rezultate care ne fac mândri stau, bineînțeles, foarte multe ore de pregătire, foarte multă determinare și pasiune nestăvilită, de care dau dovadă deopotrivă cei trei sportivi în vârstă de doar 15 ani și antrenorul lor. Implicarea autorităților și interesul mai mare față de aceste reușite însă i-ar putea propulsa pe covăsneni și mai mult la nivel național și internațional.

Antrenamentele se desfășoară săptămânal, cinci în apă, câte două ore, două ore și jumătate, fiind limitați în timp, din cauza celor care vin la bazin - public și/sau inițiere, costuri și programul bazinului. Din păcate, la al șaselea antrenament am fost nevoiți să renunțăm din lipsa fondurilor materiale și a sprijinului celor de la bazin. Aveam stabilit intervalul orar 10-12, pe care îl foloseam doar noi, dar ulterior au dat liber și publicului, motiv care m-a obligat să duc acest antrenament afară, prin alergare. Antrenamentul din apă ar trebui să aibă o frecvență mai mare, ar fi necesare 10 antrenamente pe săptămână. Avem 2/3 antrenamente pe săptămână în sală, de câte o oră, o oră și jumătate, aspect care a fost posibil datorită conducerii CSM Sfântu Gheorghe, prin domnul George Carcadia. Consider că antrenamentele ar trebui să fie mai complexe și că acest lucru i-ar ajuta enorm. Ar fi nevoie inclusiv de recuperare, dar din păcate posibilitățile mele, ale noastre sunt limitate. Ne-ar ajuta foarte mult o colaborare mai bună cu administratorii bazinului și cu persoanele implicate în conducerea acestuia pentru a ne permite să facem liber și nestingherit toate cele 10 antrenamente necesare sportivilor. Acești tineri muncesc foarte mult, iar antrenamentele complete și corecte îi vor ajuta cu siguranță în viitor”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, antrenorul Ciprian Grosu, cel care face posibile toate aceste rezultate deosebite alte înotătorilor covăsneni care duc numele orașului Sfântu Gheorghe și al județului Covasna pe cele mai frumoase culmi.

Sportivii ACS „Ciprian” s-au întors între timp de la Bacău la Sfântu Gheorghe și se pregătesc de noi competiții, printre care și Campionatele Internaționale de la București.

„Viitorul este în față și vorbim aici de Campionatele Internaționale de la București, ceea ce ne obligă să fim și mai determinați și mai preocupați de tot ceea ce înseamnă performanță, sportivitate, sprijin necondiționat, înot, medalii”, transmit reprezentanții clubului sportiv covăsnean.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.