STIREA ZILEI 22 ianuarie 2018

Corul „Plai Întorsurean”, pe cale să-și încheie activitatea?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2279 vizualizări

Grupul, cu peste 40 de membri și aproape 30 de ani de existență, a pus „pe jar” comunitatea întorsureană din mediul online

Gândul că unul dintre cele mai iubite grupuri corale din zona Buzaielor, „Plai Întorsurean”, și-ar putea încheia existența după aproape 30 de ani de activitate ca urmare a desființării postului de dirijor din cadrul Primăriei Întorsura Buzăului a scandalizat în acest sfârșit de săptămână opinia publică. Reprezentanții corului au transmis printr-o postare pe Facebook că autoritățile locale nu mai sprijină activitatea grupului și că astfel va fi foarte greu să continue. De cealaltă parte, reprezentanții autorităților locale spun că până acum finanțarea corului s-a făcut la limita legalității și că s-au identificat alte soluții pentru a sprijini corul, pe care reprezentanții corului nu le-ar fi acceptat.

Cu toate că Întorsura Buzăului din păcate nu se poate lăuda cu o activitate culturală impresionantă, pusă îndeosebi pe fondul lipsei banilor, există totuși câteva grupuri de artiști amatori care, prin activitatea lor mai degrabă voluntară, pun la loc de cinste numele orașului în toate colțurile țării. Unul dintre, dacă nu chiar cel mai apreciat astfel de grup este Corul „Plai Întorsurean”, care activează sub umbrela Asociației culturale „Plai Întorsurean”. Dirijor este Tatiana Teacă, aceeași care a și readus strălucirea corului printr-o muncă neobosită începută după anii 1990, acest grup coral activând în cadrul Casei de Cultură încă dinainte de Revoluție.  

Activitatea s-a desfășurat cu suișuri și coborâșuri, după cum ne-au spus de-a lungul timpului reprezentanții grupului, însă în ultimul timp se bucură de recunoaștere din partea unor mari artiști și compozitori din țară (de exemplu Voicu Enăchescu), respectiv cu invitații la festivaluri de renume din țară și străinătate. Ascensiunea viitoare a corului pare să fie puse astăzi sub un semnul întrebării, în condițiile în care se vorbește că postul de dirijor, finanțat în ultimii doi ani din bugetul Primăriei Întorsura Buzăului, să fie scos grila Primăriei.

„Postul de dirijor al doamnei Teacă Tatiana va fi desființat. Este adevărat că doamna dirijor era încadrată ca debutant, dar am considerat că este o mică răsplată pentru munca depusă. Probabil că acest post a frânat foarte mult dezvoltarea acestui oraș. Acest post a fost înființat în urmă cu aproape doi ani (înainte de campania electorală), cu aprobarea Consiliului Local, iar desființarea ar trebui să se facă, în mod normal, tot cu o hotărâre a Consiliului Local. Cum știm cu toții că nimic nu mai e normal, este clar ce se va întâmpla. Trebuie menționat faptul că acest cor a reprezentat ORAȘUL, la concerte atât în țară cât și în străinătate, unde a avut mare succes. Probabil că nu se știe, dar toate aceste deplasări au fost suportate de către fiecare corist care a efectuat deplasarea. Nu am cerut fonduri suplimentare și nici alte favoruri. Am încercat să organizăm un festival coral în acest oraș, să facem și altceva, să facem cultură. Când l-am organizat la Sita Buzăului, am primit reproșuri că suntem din Întorsura Buzăului și nu trebuia să plecăm acolo. Când l-am organizat la Floroaia, după multe promisiuni, susținerea a fost....sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire. Acum avem o invitație la Ohrid, Macedonia, pentru care ne pregătim căci dorim să reprezentăm comunitatea la cel mai înalt nivel. Menționăm faptul că această deplasare va fi suportată tot de către coriști. Ce se va întâmpla pe urmă, probabil că vom muri frumos sau poate că vom lupta să demonstrăm că putem supraviețui și așa. Dar oare merită? S-a mai spus că a fost concurs de proiecte, dar pe lângă faptul că nu s-a știut de ele, au fost proiecte depuse în anii anteriori, dar Corul Plai Întorsurean nu a primit nimic nici de la nivel local, nici de la județ. Asta ar fi fost culmea, să te ajute majoritatea maghiară. Prin ceea ce am scris aici nu dorim să intrăm în polemică cu nimeni, dar este un adevăr dureros, este regretabil că după ce mari compozitori ai României te consideră o comoară (să nu uităm faptul că suntem amatori, nu profesioniști), acasă avem parte de piedici și umilințe. Noi vă mulțumim tuturor pentru aprecieri și pentru faptul că ne susțineți”, arată postarea publicată joi seara, în 18 ianuarie, pe pagina de Facebook a Asociației „Plai Întorsurean”.

Șanse mari ca acest cor să își încheie activitate

Vestea scoaterii postului de dirijor din grija Primăriei a venit ca un șoc pentru membrii corului, care spun că nu simt sprijinul autorităților locale în misiunea de a promova numele orașului Întorsura Buzăului în țară și străinătate.

„Șansele ca acest cor să își încheie activitatea sunt destul de mari. Timp de aproape doi ani, doamna dirijor a fost angajata Casei de Cultură. Acum am fost contactați de primărie, că acest post va fi desființat. Motivul invocat de dânșii a fost că trebuie mărit salariul și primăria nu mai poate susține cheltuiala cu acest post. Faptul că la nivelul orașului primăria nu poate să susțină un post de dirijor, mi se pare interesant. Corul acesta funcționează de aproape 30 de ani și ar fi păcat să nu mai existe. Nu știu care sunt de fapt motivele, nu se poate, nu se vrea, nu știu. Refuz să cred că primăria nu poate să plătească salariul minim pe economie, adică o mică răsplată pentru activitatea pe care o depune doamna dirijor pentru acest cor. (...) Membrii corului sunt voluntari și niciodată nu am stat cu mâna întinsă sau nu am trăit din bugetul orașului, dar dacă nici atât nu putem obține, atunci e dureros și regretabil”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” președintele Asociației culturale „Plai Întorsurean”, Cornel - Mihai Tonie.

Acesta a subliniat faptul că acest cor a reprezentat orașul și întorsurenii cu mândrie, atât în țară și străinătate, cu toate că de cele mai multe ori cheltuielile de transport și cazare au fost suportate de coriști. „Până la urmă, am adus faimă orașului. Dar dacă orașul se poate lipsi de asta, noi nu prea mai avem ce face”, a mai spus Cornel – Mihai Tonie.

Finanțare la limita legalității și comunicare deficitară

De cealaltă parte a situației se găsește autoritatea locală, al cărei punct de vedere contrazice în parte cele transmise de membrii asociației „Plai cultural”. Reprezentanții primăriei spun că susținerea salariului pentru dirijor poate fi făcută în condiții de legalitate doar dacă „Plai Întorsurean” și-ar desfășura activitatea sub umbrela Casei de Cultură Întorsura Buzăului, care aparține Primăriei, și nu independent, în cadrul Asociației „Plai Întorsurean”. Potrivit primarului Leca Băncilă, în discuțiile directe purtate cu reprezentanții corului, acest lucru s-a propus, dar nu a fost luat în considerare, drept pentru care s-a ajuns la discuțiile despre desființarea postului. Mai mult, edilul susține de asemenea că o altă variantă propusă grupului coral a fost depunerea de proiecte pentru finanțare, bani din care se poate asigura și un salariul de dirijor.

„Întotdeauna mi-a plăcut să cred că lucrurile trebuie așezate în logica legalității și bunului simț. Corul „Plai Întorsurean” are în spatele lui o asociație, care potrivit legii este finanțată din diverse resurse. Printre aceste resurse sunt și cele ale autorității publice locale, prin proiecte și programe. În ciuda minciunilor care s-au răspândit, de șase ani finanțăm acest cor din banii publici, în ultimii doi ani chiar angajând dirijorul, cu toate că activitatea asociației nu este activitatea Casei de Cultură. Nu vor să vină sub patronajul Casei de Cultură, ci vor să fie independenți. Potrivit modificărilor legislative, salariul dirijorului devine acum aproape 4.000 de lei pe lună. În condițiile în care această activitate nu este programată și monitorizată de Primăriei, cum cere legea, nu putem să rămânem în această zonă a ilegalității. Eu le-am spus că le dăm bani, cum am dat și până acum doi ani pentru finanțarea postului de dirijor, dar prin proiecte și programe, cum este singura cale legală, nu prin angajare, care este o cale de legalitate aproximativă”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Acesta a precizat că e surprins și dezamăgit de reacția din mediul online pe care au avut-o reprezentanții corului și a repetat că a oferit acestora posibilitatea de a intra în legalitate în ceea ce privește finanțarea dirijorului.

„E o rușine ce fac reprezentații corului. Am căutat o modalitate să fie bine și pentru ei și pentru noi, dar au transformat totul într-un bâlci. Când le spun că nu pot să le mai dau 4.000 de lei pe lună dacă nu trec activitatea în cadrul Casei de Cultură, că nu se mai poate fără ca activitatea să fie normată în Primărie, ei aruncă  cu mizerie. Legea 153 spune că finanțarea culturii se face printr-o grilă stabilită de lege. Dirijorul a depășit statutul de debutant și ca atare trebuia evaluată după noua grilă. Nu am nimic împotriva corului, și eu recunosc faptul că activitatea lor este una pozitivă, dar nu putem să mergem în continuare la limita legalității. (...) Le-am dat sprijin până acum, forțând legea. Nu mai sunt dispus să fac acest lucru, dacă acest cor nu trece la Casa de Cultură. Eu nu desființez nimic. Eu atât le cer: haideți în legalitate”, a mai spus primarul Leca Băncilă.

Postul nu se desființează de azi pe mâine

De asemenea, edilul întorsurean a subliniat că postul de dirijor nu va fi desființat până când nu se deschide concursul de proiecte, moment în care Asociația culturală „Plai Întorsurean” va fi pusă în situația de a alege între cele două posibilități amintite.

„Până se lansează licitația de proiecte, garantez că nu desființez niciun post, adică plătim salariul, chiar mărit. Dar în momentul în care s-a făcut licitația de proiecte, Asociația ori intră sub autoritatea Primăriei în cadrul Casei de Cultură, ori rămân independenți și aplică cu proiecte”, a mai spus primarul Leca Băncilă, care a precizat că stabilirea bugetului pe 2018 și planificarea banilor pentru anul în curs va avea loc în perioada următoare ( de regulă februarie, cel târziu martie).

Reacția oamenilor din online

Reacția oamenilor la postarea publicată de reprezentanții Asociației pe rețeaua de socializare nu s-a lăsat așteptată. Aceștia i-au încurajat pe membrii corului să continue activitatea folosind alte surse de finanțare, dar au și subliniat că situația în care a ajuns corul nu este una care ar trebui să mai mire opinia publică, în contextul socio-politic din zonă și din România.

„Da, nimic nu mai e normal... păcat că după atâta muncă, mii de ore de pregătire, după multe, multe succese, e păcat să frângi niște aripi... dar, cum spuneam, nimic nu ne mai miră”, a scris cineva, în vreme ce un alt cetățean a notat: „V-am văzut și auzit de câteva ori și ne-ați încântat. Ar fi păcat să renunțați. Există diferite modalități de a vă susține material dirijorul. Faceți uz de ele”.

„Nu pot să cred!!! Trebuie să se găsească și oameni cu suflet, români adevărați care să găsească o soluție! Avem nevoie de cultură!”, a fost o altă reacție, printre cele 35 de comentarii și 48 de distribuiri.  

Invitațiile din 2018 pentru Corul „Plai Întorsurean”

Noul an a venit cu multe oportunități și invitații pentru „Corul Plai Întorsurean”, însă, din lipsa fondurilor, singura ieșire în străinătate pe care au planificat-o membrii corului este cea din Macedonia, de la sfârșitul lunii mai. Pentru aceasta deja s-a achitat un acont, iar transportul și cazarea vor fi asigurare din banii membrilor corului.

Printre invitațiile pe care „Corul Plai Întorsurean” cel mai probabil nu le va putea onora, după cum au precizat reprezentanții corului, se numără cea de la Chișinău din Republica Moldova din iunie sau cea din Bulgaria de la finalul lui septembrie. Printre deplasările pe plan național la care corul a primit invitație și pe care le ia în considerare se numără Topoloveni și Cluj.

„Avem multe invitații, dar nu știm încă unde putem ajunge. (...) Noi sperăm că lucrurile vor găsi o rezolvare și vom ajunge la un consens pentru că e păcat să se piardă acest cor”, concluzionează președintele asociației „Plai Întorsurean”, Cornel -Mihai Tonie.

Celebrul gând al filosofului german Friedrich Nietzsche, „ceea ce nu mă omoară mă face mai puternic”, capătă sens, dintr-o anumită perspectivă, și în această situație. Cu bunăvoință și dorință de ambele tabere, întâmplarea ar putea fi folosită nu pentru a distruge o valoare a comunității, ci pentru a întări relațiile între fărâma de cultură pe care o mai are Întorsura Buzăului și autoritățile locale. Un lucru este cert: încă o discuție calmă între autoritățile locale și reprezentanții corului nu are ce rău să facă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.