STIREA ZILEI 13 noiembrie 2017

CNMV, oficial cea mai bună „Euroșcoală” din țară

de Iulia Drăghici - Taraș | 2511 vizualizări

Din peste 100 de licee din toată România, Colegiul Național „Mihai Viteazul” a obținut primul loc la concursul european „Euroscola”

O echipă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a reușit deosebita performanță de a obține primul loc în cadrul concursului „Euroscola”, în care s-au întrecut peste 100 de școli din România. Reușita le aduce celor 24 de elevi și celor două profesoare care au coordonat activitățile, Maria Băilă și Constanța Balog, posibilitatea de a participa la sesiuni de lucru în cadrul instituțiilor europene de la Strasbourg.

Colegiul Național „Mihai Viteazul”, recunoscut ca fiind una dintre cele mai bune unități de învățământ din județ după rezultatele la examenele naționale, dovedește încă o dată că este o instituție educațională de top, nu doar în Covasna, ci și la nivel național.

„Pentru noi a fost surprinzător clasamentul final: din 101 de şcoli participante, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a clasat pe locul I. Ne încearcă acum o stare de bucurie, de emoţie şi de satisfacţie pentru că toate eforturile noastre au fost încununate cu un mare succes. Trebuie să recunoaştem că datorăm mult partenerilor noştri care au crezut în noi şi ne-au sprijinit, familiilor elevilor implicaţi care au acceptat ca proprii copii să rămână în şcoală chiar şi până noaptea târziu, dar şi colegilor profesori care ne-au susţinut permiţând implicarea acestor elevi în activităţile proiectului sau prin elevii de la clasă, cum a fost în cazul ciclului primar, care s-au implicat direct în activităţi (desene pe asfalt, Flashmob, concursuri de desene, interviuri etc). Pot spune că întreaga echipă a depus un efort considerabil, iar actorii principali sunt elevii. Aceştia, prin imaginaţia lor, disponibilitatea la efort suplimentar şi devotament au reuşit să pună în practică o adevărată campanie de promovare a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” – ca obiect de patrimoniu. Mulţumim şi invitaţilor pe care i-am avut la dezbaterile noastre şi care au participat cu multă deschidere luând în serios toate eforturile noastre (foşti elevi, foşti profesori, directori, părinţi etc.).

Cred că este foarte important să precizez că în ceea ce priveşte costurile acestui proiect, acestea au fost foarte limitate – am obţinut doar 300 de lei de la firma SC Dimo SRL prin intermediul unui părinte. În rest eforturile au fost ale noastre, dar am dorit să facem lucruri măreţe şi fără bani mulţi, dovadă deci că se poate. Din acest motiv satisfacţia este şi mai mare deoarece produsele activităţilor noastre sunt originale şi au la bază munca întregii echipe”, ne-a declarat profesoara Maria Băilă.

Promovarea clădirii Colegiului aduce elevilor o vizită în Franța

Ediția din acest an a competiției „Euroscola” s-a desfășurat sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”. Fiecare echipă a avut de găsit și promovat un obiect de patrimoniu din comunitatea în care trăiește. Fără să stea foarte mult pe gânduri, elevii și profesorii au ales ca punct central al proiectului chiar locul în care își petrec foarte multe ore din viață, „a doua casă”, respectiv clădirea Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

„Am aşteptat cu nerăbdare evaluarea tuturor dosarelor participante la această competiţie Euroscola. Îmi amintesc că am pornit la drum în echipă cu doamna profesoară Constanța Balog şi 24 de elevi, toţi motivaţi de două convingeri puternice: pe de o parte aceea că liceul nostru îşi desfăşoară activitatea într-un monument istoric demn de toată atenţia, nu doar prin prisma trecutului, cât şi prin finanţările pe care ar trebui să le primească pentru a păstra vie această notă istorică, iar pe de altă parte, convingerea că trebuie să ajungem într-o vizită de lucru în Parlamentul European de la Strasbourg şi să ne prezentăm şi acolo onorabil astfel încât să facem cinste comunităţii căreia îi aparţinem”, a mai spus, pentru „Observatorul de Covasna”, Maria Băilă.

În cadrul proiectului, elevii, coordonați de cele două profesoare, au pregătit o mulțime de acțiuni, printre care s-au numărat: vizite la Arhivele Naționale din Sfântu Gheorghe, realizarea unui film în format 3D care să reprezinte clădirea școlii, un concurs de desene pe asfalt, un flashmob care a implicat aproape 400 de elevi din ciclul primar, conceperea unui joc video unde acțiunea se petrece în cadrul CNMV, realizarea machetei școlii, „botezul” laboratorului de istorie al CNMV cu numele „Regina Maria”, realizarea unui sondaj de opinie, filme și filmulețe, fotografii, realizarea unui site oficial al proiectului, promovare în social media, dar și acțiuni de promovare în mass-media locală, întâlniri cu autoritățile locale, conferințe cu cei mai experimentați profesori, dezbateri, interviuri cu foști elevi și multe altele.

Din județul Covasna, CNMV a fost singura instituție de învățământ care a luat parte la proiect. Covăsnenii nu au avut o misiune ușoară, asta este cert, pentru că au luptat contra unor licee și colegii din mari orașe ale României, de la București, până la Iași, la Constanța, Cluj-Napoca, Brașov și așa mai departe.

Pe locul 2 în același clasament se situează Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, iar pe 3 – Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău. În top 5 se mai află Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, dar și Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța.

Ceea ce este sigur este că munca pe care elevii au derulat-o fără oboseală chiar și pe parcursul vacanței de vară, dat fiind faptul că această competiție s-a desfășurat în perioada mai – octombrie a.c., s-a dovedit a fi răsplătită pe măsură.

Locul 1, respectiv situarea între primele 14 echipe, le asigură elevilor covăsneni posibilitatea de a fi „deputați pentru o zi”, pentru că vor avea ocazia, în iunie 2018, să trăiască pe viu desfășurarea unor ședințe plenare în instituțiile europene de la Strasbourg, în cadrul Zilelor Euroscola. Aici se vor întâlni cu aproape 500 de elevi din alte țări europene care, de asemenea, au câștigat în țările lor poziții fruntașe în același concurs.

„Deplasarea la Strasbourg va avea loc în luna iunie conform unui program deja stabilit de organizatori şi abia aşteptăm să ne continuăm periplul nostru – să promovăm colegiul şi să arătăm prin ceea ce facem că suntem o şcoală demnă de atenţie şi încredere”, a transmis coordonatoarea Maria Băilă.

Scopul proiectului „Euroscola”

Concursul „Euroscola”, ajuns anul acesta la ediția a X-a, este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul EducaţieiNaţionale (MEN).

„Scopul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. Principalele obiective ale inițiativei sunt: promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale; sublinierea contribuției economice a patrimoniului în sectoarele creative și culturale, precum și la dezvoltarea locală și regională; reliefarea rolului patrimoniului cultural în relațiile externe ale Uniunii, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al refacerii elementelor distruse ale patrimoniului cultural. În același timp, inițiativa atrage atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice și de mediu asupra siturilor de patrimoniu și traficul ilicit cu bunuri culturale”, scrie pe site-ul Parlamentului European – Birou de Informare în România.

Câștigarea concursului european „Euroscola” aduce astfel una dintre cele mai grăitoare dovezi că educația din județul Covasna nu trebuie sub nicio formă subestimată. Dar poate cel mai mare câștig al proiectului nu este neapărat excursia la Strasbourg, ci faptul că cei 24 de elevi, împreună cu profesoarele lor, au întors fața întregii țări, nu doar a județului, către frumusețea și importanța pe care o deține această instituție de învățământ – Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.