Cine va administra Sala de sport „Valeriu Bularca”?
Primăria Întorsura Buzăului propune o schimbare importantă
Sala de Sport „Valeriu Bularca” a orașului Întorsura Buzăului, aflată în mod oficial în administrarea Primăriei, ar putea avea în curând un nou administrator. Costurile prea mari de întreținere și asigurarea unui climat de egalitate între toate unitățile de învățământ din oraș a determinat autoritățile locale să propună Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din oraș să preia atribuțiile în ceea ce privește organizarea și întreținerea spațiului, dar, se pare, nimic nu este încă bătut în cuie.
Primăria Întorsura Buzăului vrea să schimbe regulile după care funcționează în prezent Sala de Sport „Valeriu Bularca” și să cedeze drepturile de administrare a clădirii. Decizia a fost luată, potrivit primarului Leca Băncilă, din două motive importante. Primul are legătură cu stabilirea egalității între toate cele trei unități de învățământ din oraș, respectiv eliminarea dublei finanțări pentru una dintre acestea, iar al doilea motiv privește eliberarea bugetului primăriei de costul de funcționare al sălii.
„Sala de sport este finanțată de Consiliul Local și Primărie. Am propus ca dacă Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” vrea să facă orele de sport acolo, să o preia în administrare. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” are propria sală de sport și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” de asemenea. Doar Liceul „Bălcescu” nu are. Ideea este de felul următor: pe de o parte Consiliul Local le dă bani pentru fiecare oră de sport și pe de altă parte, le dăm și sala de sport ca serviciu gratuit. E dublă-finanțare. Atunci am propus să o ia în administrare. Aștept să își definitiveze situația. (...) În momentul în care o vor lua, oricine are nevoie de ea, va intra într-o relație cu acest administrator, adică Liceul Tehnologic”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, primarul Leca Băncilă.
În ceea ce privește întreținerea și funcționarea investiției, edilul a explicat că prețul este unul destul de mare, mai ales în condițiile în care Primăria Întorsura Buzăului nu poate să acopere la ora actuală decât o treime din fondurile necesare pentru asigurarea cofinanțării pentru proiectele de dezvoltare derulate din fonduri guvernamentale și europene.
„La ora actuală întreținerea sălii de sport ajunge la 10.000 de lei. Suntem în situația în care avem nevoie, pentru cofinanțare la proiectele pe care le avem în derulare, de aproape 3 milioane de lei, iar noi nu avem decât un milion, nu trei. Trebuie să identificăm orice risipă financiară și să o reducem în așa fel încât să susținem proiectul de dezvoltare”, a mai spus primarul.
Ce spun reprezentanții Liceului Tehnologic
Pe de altă parte, reprezentanții Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” spun că decizia administrării sălii de sport nu este una ușoară, dar dau asigurări că propunerea primăriei va fi analizată îndeaproape.
„Ni s-a propus, dar acum facem un studiu să vedem dacă ne putem permite să o întreținem pentru că este costisitor. Încă nu avem un răspuns clar, concret”, ne-a declarat directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Georgeta Coman.
Ce se întâmplă dacă Liceul „Bălcescu” nu va prelua sala de sport
Rămâne însă întrebarea legată de ce se întâmplă în cazul în care conducerea liceului tehnologic din Întorsura Buzăului decide că nu va lua în administrare această clădire? Primarul Leca Băncilă ne-a răspuns că în acest caz orice asociație care dovedește că își permite să administreze spațiul va putea să devină noul administrator.
„Dacă liceul nu vrea să o ia, noi o vom concesiona unei alte asociații care are capacitatea să plătească redevența și să asigure funcționalitatea. (...) Indiferent cât le va lua celor de la „Nicolae Bălcescu” să se decidă, în iarna asta nu o să scoatem copiii afară. Până când se face bine afară astfel încât să se desfășoare orele de sport în condiții termice adecvate, sala rămâne funcțională pe cheltuiala primăriei. Dar pe termen lung, soluția este să o preia altcineva în administrare”, a mai spus primarul.
Investiția care poartă numele primului campion mondial la lupte greco-romane, trecut în neființă anul trecut, Valeriu Bularca, a fost inaugurată la sfârșitul anului 2010. Aceasta are o capacitate de 150 de locuri în gradene și a fost omologată pentru toate sporturile de echipă: baschet, handbal, volei, fotbal. Valoarea construcției, suportată de Ministerul Dezvoltării și Turismului la acea vreme, s-a ridicat la trei milioane lei.
Spațiul găzduiește frecvent activități sportive recreative, organizate independent de primărie sau de școlile din zonă, astfel că este important să se clarifice cât mai curând situația și să se cunoască cine anume și în ce condiții va administra în continuare sala de sport „Valeriu Bularca”.