STIREA ZILEI 10 martie 2013

Cezar va reprezenta România la Eurovision 2013. [VIDEO]

de Covasna Media | 687 vizualizări

Contratenorul Cezar Ouatu va reprezenta România la Eurovision 2013, la Malmo. El a câştigat selecţia naţională cu piesa "It's my life".

Cezar Ouatu a fost preferatul publicului în finala selecţiei naţionale pentru Eurovision 2013, iar juriul l-a văzut pe locul trei, acordându-i în total 47 de puncte. Transformate, acestea au însemnat 8 puncte, care împreună cu cele 12 primite în urma voturilor publicului au dus la un total de 20 de puncte. Pe locul doi s-a clasat, la fel ca anul trecut, Electric Fence, cu piesa "Emilia", care a obţinut în total 19 puncte, iar pe trei s-a aflat Luminiţa Anghel, cu un total de 18 puncte.

-->

Cine este Cezar Ouatu

Contratenorul în vârstă de 33 de ani, absolvent al Conservatorului de la Milano, se mândreşte cu peste zece ani de experienţă pe scena muzicală a operei. Impresariat de Sergiu Stoiadin, cel care, anul trecut, a condus trupa Mandinga pe culmile Eurovisionului, Cezar The Voice va cânta cu Andrea Bocelli, Angela Gheorghiu şi Vangelis şi va lansa o baladă cu Smiley.

La vârsta lui Iisus, după cum spune chiar el în interviuri, Cezar Florin Ouatu trăieşte performanţa vieţii sale: va reprezenta România în Suedia, la Malmo.

Cu toate că în ultimii zece ani a trăit în Italia, artistul este surprins de căldura cu care fanii l-au primit în ţara sa natală, dar şi de invidiile şi răutăţile care s-au spus la adresa lui.

Fiind un adversar puternic într-o competiţie muzicală, cu o voce atipică şi o înfăţişare atrăgătoare, Cezar The Voice, după cum l-au numit fanii, a beneficiat în ultimele săptămâni de o mediatizare intensă, la radio, TV şi în presa scrisă, ceea ce a constituit un plus pentru succesul său.

Dacă unele ziare au scris că prietena sa îl aşteaptă în Italia, informaţie pe care artistul a infirmat-o, gurile rele au continuat discursul, cu replici discriminatorii şi incriminatorii. "Şi-a cumpărat voturile", "este gay" şi "vrea să impresioneze" sunt doar câteva dintre vorbele grele spuse la adresa lui. Cu toate acestea, contratenorul a povestit că pentru el, reuşita din seara de 9 martie a fost încununarea muncii şi a eforturilor susţinute de-a lungul anilor.

Cezar The Voice, după cum l-au numit fanii pentru vocea sa inconfundabilă, s-a născut într-o familie de muzicieni români, motiv pentru care, la vârsta de şase ani, a început să cânte la pian. Adolescentul Cezar Ouatu a absolvit liceul de muzică Carmen Sylva din Ploieşti, după care şi-a asumat riscul de a pleca în Italia, pentru a-şi continua studiile de specialitate.

„La vârsta de 19 ani, am decis să plec în Italia într-o societate nouă, unde, la vremea mea, era foarte greu să fii primit bine şi să te simţi ca acasă. E foarte greu. Românii nu se simt neapărat acasă în alte ţări, chiar dacă ai familia acolo şi-ţi aduci toţi prietenii, nu e la fel“ spune acum Cezar.

Motivat şi pasionat, Cezar a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, una dintre cele mai importanţe şcoli de muzică din lume. El a primit peste zece premii internaţionale, de la competiţii de canto din Barcelona, Dresden, Milano, Monaco şi San Marino şi a cântat în marile săli de spectacol ale lumii. Însă în ciuda succesului, lui Cezar nu îi este ruşine să-şi recunoască trecutul. „Eu am pornit de jos. Am pornit de a lucra în supermarket, a pune pe raft produse, a vinde pizza şi toate meseriile astea eu le-am luat de la A la Z. Dimineaţa mă duceam la supermarket, aranjam produsele pe raft, de la 13.00 la 15.00 aveam un alt job, tot part-time unde vindeam pizza şi de la 16.00 mă duceam la Conservatorul din Milano. Este o viaţă plină de sacrificii şi am ajuns aici prin forţă proprie şi prin faptul că am crezut în mine şi în ceea ce fac“, dezvăluie Cezar.

Interpretul recunoaşte că i-a fost cu atât mai greu, cu cât a fost singur. „În Italia am fost singur şi tocmai de aceea am spus că am făcut sacrificii, pentru că eu am tras foarte multe, am avut de învăţat foarte multe“, explică el.

Pe lângă muzică, Cezar recunoaşte că familia are un rol important în viaţa. La finala Eurovision, artistul a fost susţinut de fraţii săi şi de mama sa, această formulă reîntregindu-se după doi-trei ani.

Lacrimi de fericire. Cezar şi mama sa

Contratenorul recunoaşte că tatăl său l-a inspirat întrucât a fost un om de la care a învăţat multe, mai ales în plan profesional. "Pentru mine, dispariţia tatălui meu a fost un şoc pentru că tatăl meu a fost cel mai bun prieten, cea mai bună prietenă, amanta, amantul, copilul, tatăl, mama şi tot. A fost un om extraordinar de la care eu am învăţat mult şi am moştenit foarte multe calităţi, pentru că el era unul dintre cei mai importanţi flautişti din ţară, el a fost şi profesor la renumita Academie Mozarteum din Salzburg, era un om de cultură, un filozof, un om foarte bun. Din păcate, a plecat foarte rapid, cu toate că noi ne-am văzut la un festival de jazz, am râs, iar a doua zi eu a trebuit să plec în Germania la operă, la Potsdam. Peste două zile am aflat că s-a stins. Amintirea mea este doar aceea a lui cu zâmbetul pe faţă şi atât", a declarat Cezar.

În ceea ce priveşte hobby-urile sale, Cezar spune că îi place să conducă pe ploaie (se declară fanul ploii), să practice sport (să înoate şi să meargă la sala de forţă) şi să călătorească.

Artistului îi plac maşinile, atât din punct de vedere estetic, cât şi ca funcţionare şi, atunci când are timp, recunoaşte că găteşte mâncare italienească, pe care a învăţat să o prepare în perioada petrecută în străinătate.

Revenind la activitatea care l-a consacrat, la sfârşitul lui 2012, contratenorul s-a specializat în stilul muzical pop-opera, primul său single, „Cinema Paradiso“, având premiera în ajunul anului trecut. Colaborarea cu Cristian Faur a început pe Facebook, unde compozitorul l-a contactat pentru a-i propune să interpreteze piesa „It’s My Life“, Cezar fiind recomandat de Andrei Tudor, unul dintre membrii juriului Eurovision.

Cezar beneficiază de susţinerea lui Sergiu Stoiadin, managerul său şi al formaţiei Mandinga, cea care a câştigat anul trecut titlul Eurovision România, cu piesa "Zaleilah", calificându-se pe locul al 12-lea la nivel internaţional.

După Eurovision, Cezar va cânta pe 20 martie la Sala Radio, apoi va susţine un concert cu Andrea Bocelli, în luna mai, în România, şi unul cu Angela Ghiorghiu, la sala Stanislav din Moscova. În plus, contratenorul va colabora cu legenda muzicii electronice, Vangelis, şi cu Smiley şi Şerban de la Ha Ha Ha Production, alături de care va lansa o baladă la sfârşitul primăverii.

Cezar, câştigătorul Eurovision România: „Publicul va avea un şoc emoţional în finala de la Malmö”

Aplaudat cu note de 12 criticat cu nota 1, premiantul Eurovision România 2013 le mulţumeşte fanilor care şi-au dovedit fidelitatea prin voturi şi le răspunde celor care i-au insultat nu numai stilul muzical abordat, pop-opera, ci şi orientarea sexuală. Pentru marea finală din 18 mai, din Suedia, artistul vrea să-şi surprindă încă o dată audienţa.

Piesa lui Cezar a primit cele mai multe voturi din partea telespectatorilor (9.774, dintr-un total de 42.567) şi a obţinut 12 puncte din partea lor. Acestora, li s-au adăugat 8 puncte de la juriul de specialitate.

„Nu mă aşteptam să câştig şi spun asta cu cea mai mare modestie. Am transmis publicului muzicalitatea mea, chiar dacă sunt detalii ce merită corectate sau scăpări. Suntem oameni, nu suntem roboţi”, mărturiseşte contratenorul.

„Nu pot să fiu de acord cu doamna care mi-a dat nota 1 (Crina Mardare – n. r.), dar nu-i nicio problemă. A fost o răsturnare de situaţie, inima mi-a bătut în ritm de samba, dar, totuşi, spun cu mândrie: sunt român, românii m-au votat, românii m-au vrut”, subliniază artistul care a primit cel mai mare număr de voturi de la public.

Cu toate că Luminiţa Anghel a primit de la unul dintre membrii juriului nota zero, motiv pentru care cântăreaţa a declarat că voturile au fost aranjate pentru a câştiga Cezar, artistul spune că acelaşi lucru l-a gândit şi el, când a primit nota unu de la Crina Mardare. „Piesa Luminiţei este elevată, este o piesă foarte bună, la fel ca şi piesa Elenei Cârstea. Publicul m-a trimis mai departe. Membrii juriului sunt doar o tranziţie în viaţa mea”, subliniază interpretul piesei „It’s My Life”.

Totul sau nimic, în Suedia

Modest, dar sigur pe sine, artistul ştie că melodia compusă de Cristian Faur a suprins publicul român, neobişnuit cu acest gen muzical atipic. „Eu sunt foarte auto-critic, pentru că fac muzică de la vârsta de şase ani, acum am vârsta lui Iisus, 33 de ani, deci a trecut ceva vreme de atunci şi-mi dau seama ce este bine şi ce este rău. Eu cred că în finală am interpretat cea mai bună versiune a mea. În finala de la Malmӧ vom face un show nou şi telespectatorii vor avea un şoc emoţional. Asta vreau să cred”, subliniază contratenorul.

„Eu cred în calificarea din finala din Suedia. Ori totul, ori nimic! Vom ajunge, cred, foarte sus! Va fi un schimb de energie între mine şi milioanele de telespectatori. Eu am dublă cetăţenie, sunt şi italian şi cu siguranţă, Italia ne va acorda un număr mare de puncte. Diaspora românească este masivă în Italia şi asta mă va avantaja”, preconizează Cezar, supranumit şi The Voice.

Ca de obicei, scandal după Finala Eurovision: Luminiţa Anghel, convinsă că a fost sabotată

Finala naţională a concursului Eurovision a adus emoţii foarte mari pentru toţi concurenţii.

Întrucât a primit nota zero de la Ştefan Naftanailă, unul dintre membrii juriului, şi s-a clasat pe locul al III-lea, după Cezar şi Electric Fence, Luminiţa Anghel are convingerea că notele ce i s-au acordat au avut scopul de a o elimina din competiţie.

Ştefan Naftanailă, realizatorul Radio România, a evaluat prestaţia Luminiţei Anghel cu nota zero, ceea ce a reprezentat o insultă la adresa concurentei care a adus României locul al III-lea la Eurovisionul internaţional din 2005, cu melodia Let Me Try, interpretată cu trupa Sistem. Nota este cu atât mai alarmantă cu cât Ştefan Naftanailă a fost ales membru al juriului cu doar câteva ore înainte de concurs, în locul său fiind programată Dana Dorian, care nu a mai putut să-şi onoreze promisiunea de jurizare.

„Am votat ţinând cont de calitatea piesei, a interpretării şi de capacitatea interpretului de a face faţă acestui concurs”, a justificat Naftanailă, singurul care a desconsiderat piesa Luminiţei Anghel.

„Sunt dezamăgită de rezultat, dar nu fac contestaţie, plec cu fruntea sus acasă. Am pierdut din cauza unui jurat care şi-a dorit foarte mult să scape de mine din concurs. Ar trebui să-i fie ruşine pentru nota nesimţită pe care mi-a dat-o. Putea să-mi dea doi sau unu, dar zero e departe de mine, un artist de valoare”, a declarat Luminiţa Anghel, după care s-a retras în cabine cu dansatorii, amicii şi soţul său. Luminiţa Anghel s-a clasat pe locul al III-lea, dar rezultatul a fost cu atât mai surprinzător cu cât artista a declarat cu câteva zile înainte de finală că ştie că este o adversară suficient de puternică în această competiţie.

Dan Manoliu, managerul proiectului Eurovision, a declarat că fiecare dintre cei şapte juraţi ai selecţiei naţionale a concursului răspunde personal pentru modul în care a votat, precizând însă că pentru el a fost "chiar şocant" că Ştefan Naftanailă nu i-a acordat niciun punct Luminiţei Anghel.

Totodată, Liliana Levinţa, PR-ul cântăreţei Luminiţa Anghel şi impresar autorizat, a declarat: „Dacă cineva în România consideră că Luminiţa Anghel este o artistă de nota 0, acel om nu mai are ce căuta niciodată într-un concurs, nici măcar să asculte o melodie pentru că nu se pricepe”.

„Nu vom contesta decizia acestui jurat pentru că asta înseamă să fi jurat: să ai o părere personală şi subiectivă. Că ea este de toată jena asta este o altă treabă. Nu avem intenţia să contestăm nimic”, a mai spus Liliana Levinţa.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.