STIREA ZILEI 8 ianuarie 2018

Cel mai așteptat eveniment al anului revine la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1256 vizualizări

Organizatorii au dat drumul înscrierilor pentru cea de-a a VI-a ediție a Balului Portului Popular

Căminul Cultural din Sita Buzăului se pregătește să devină, în 20 ianuarie, de la ora 20:00, pentru al VI-lea an, gazda unei noi ediții a deja celebrului Bal al Portului Popular. Numărul participanților la eveniment a crescut considerabil în ultimii ani, astfel încât evenimentul, organizat din 2012 la fiecare început de an, a ajuns să fie cel mai așteptat eveniment nu doar în Sita Buzăului, ci și zona Buzaielor sau chiar mai departe de granițele județului Covasna.

Costumelor tradiționale românești le stă cel mai bine nu în muzee sau în lăzi de zestre, ci îmbrăcate de oamenii buni și frumoși care știu că a fi român înseamnă să-ți respecți și să-ți iubești patria mamă. Anual, de șase ani încoace, Căminul Cultural din Sita Buzăului devine tot mai neîncăpător la dorința și nevoia oamenilor de a îmbrăca și reînvia frumusețea hainelor tradiționale. Când peste 400 de oameni costumați în cele mai de preț haine ale strămoșilor lor se adună și petrec românește, alături de cei dragi, de cei din comunitate, atmosfera capătă o greutate și o frumusețe greu de explicat în cuvinte, dar mai ușor de înțeles cu sufletul.

Balul Portului Popular este un eveniment devenit o tradiţie a zonei. (...) Este o mândrie să porți straie populare, mai ales că acest lucru nu se întâmplă prea des. La Balul Portului Popular atmosfera este una de voie bună, în care oamenii sunt degajaţi, cu zâmbetul pe buze, spun poveşti, cântă, dansează, gustă din produsele tradiţionale pregătite de gospodine. La acest bal se simte româneşte. Este un eveniment care întărește iubirea faţă de ţară, faţă de semeni, faţă de tradiţii şi obiceiuri. Felicitări celor implicați în organizarea acestui eveniment aşteptat cu nerăbdare de localnici şi nu numai!”, ne-a spus o frecventă participantă la Bal, profesoara Otilia Buzea din Sita Buzăului.

Că evenimentul este unul mult-așteptat și dorit ne-o confirmă și organizatorii, care spun că înscrierile sunt în toi.

„Nu au trecut câteva ore după ce am postat anunțul și deja oamenii au început să ne sune, mai ales cei mai de departe, adică din Săcele, Măieruș, Covasna, Vâlcele, prieteni care au participat și în anii trecuți”, ne-a declarat coordonatorul principal al evenimentului, președintele Asociației „Brâul Sitean”, Daniel Neagoe.

De la un început cu dubii...

În urmă cu șase ani, directorul de atunci al Căminului Cultural, Daniel Neagoe, a preluat ideea de a organiza Balul Portului Popular din zona Brașovului. Mulți i-au spus că e o nebunie și că oamenii nu vor fi interesați, însă în câțiva ani evenimentul a evoluat mai spectaculos decât și-ar fi închipuit cineva vreodată.

Secretul acestui succes, spune Daniel Neagoe, nu e tocmai un secret, ci constă în sinceritatea găsită în toată munca depusă.

„Am avut lângă mine o echipă cu intenții bune. Nimeni nu a vrut să promoveze o persoană sau alte interese și nu a făcut-o pentru beneficii. Probabil că acest lucru s-a văzut și a fost simțit de cei din sală. Într-o perioadă scurtă de timp, de câțiva ani, s-a dezvoltat foarte puternic interesul oamenilor de a avea și îmbrăca aceste costume tradiționale. Dacă atunci când am început mă temeam că nimeni nu o să aibă de unde să își facă rost de o ie, de un pantalon, la ultimul eveniment am avut peste 400 de persoane, dintre care mai bine de 350 erau îmbrăcate în port popular din cap până în picioare”, ne-a mai spus Daniel Neagoe.

Și primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica, este mândru de această reușită, dar mai ales de faptul că evenimentul reușește să transmită tinerilor iubirea pentru tradițiile românești și că este astfel o ancoră între trecut și viitor.

Chiar dacă eram sceptici în anul 2012, astăzi nu mai putem fi. Suntem convinși că sala va fi plină la capacitate maximă. (...) Cu mândrie o spun că în anul 2012, când am ajuns la primărie, am avut această propunere din partea directorului Căminului, de a organiza evenimentul și am susținut-o cu tot sufletul. În cei șase ani s-a dovedit că locuitorii comunei noastre chiar aveau nevoie și simțeau necesitatea acestui eveniment cultural și a „reînvierii” straielor populare. (...) Este un eveniment foarte important pentru noi pentru că am reușit și să scoatem din lada de zestre costumele populare, dar mai ales să transmitem tinerilor iubirea pentru tradiție. Un popor trăiește prin tradiție. Dacă nu ne uităm în trecut, nu o să știm ce vrem în viitor”, ne-a spus Nicolae Stoica.

...la file de istorie

Întrebat despre așteptările vizavi de evenimentul care va avea loc în 20 ianuarie, Daniel Neagoe ne-a spus că mai mult decât obiectivele imediate, cele de viitor sunt mai importante și anume asigurarea continuității evenimentului, astfel că fiecare ediție poartă cu sine o însemnătate deosebită.  

Eu mă declar mulțumit de câțiva ani încoace. Vreau ca cei care vin să se simtă bine, să vină cu drag, să îmbrace costumul cu drag și să se simtă români. Mai mult decât atât, mi-ar plăcea să vină alături de noi și alte persoane, care nu au fost în anii trecuți. (...) Noi de fapt scriem file de istorie. Nu acum se vor simți efectele, ci peste ani, dacă acest eveniment va avea continuitate. Să dea Dumnezeu să putem să participăm la acest eveniment și peste 40, 50 de ani, să îi vedem pe nepoții și strănepoții noștri îmbrăcați în port popular. Eu circul mult prin Europa și am observat că oamenii nu mai au tradiții, au uitat de Dumnezeu, de unde au plecat și nu își mai regăsesc rădăcinile. Nu ai cum să supraviețuiești fără să îți știi cultura și tradiția”, ne-a mai spus Neagoe, care a subliniat că o mulțumire majoră pe care o are acum este că evenimentul acesta a fost preluat ca exemplu și pus în aplicare în mai multe comunități covăsnene, printre care Întorsura Buzăului, Covasna, Zăbala și altele.

„Cred că ne-am atins scopul inițial, de a trezi interesul oamenilor pentru portul popular, și acum intenționăm să ducem mai departe acest obicei, astfel încât tinerii să fie cei care preiau această dragoste pentru costumul popular și ea să rămână împământenită, pentru zeci de ani, pentru multe generații de acum încolo”, a mai spus președintele Asociației „Brâul Sitean”.

Reguli de participare și înscriere

La fel ca în fiecare an, evenimentul are o serie de reguli clare. Cea mai importantă ține de îmbrăcăminte, și anume că „ținuta este obligatorie – costum popular sau măcar o parte a vestimentației tradiționale”, potrivit invitației transmise prin mediul online.

Accesul la eveniment se face pe bază de taxă, de 15 lei, bani pentru plata formației care va asigura muzica pe durata Balului. Fiecare plătitor de taxă va participa și la tombola tradițională cu premii.

De asemenea, fiecare grup participant sau pereche trebuie să își aducă propriul pachet cu mâncare și băutură, respectiv obișnuitele coșulețe cu „de-ale gurii”.

Important de reținut este că participarea se face pe bază de înscriere prealabilă telefonică. Acestea trebuie făcute până în 15 ianuarie, la unul dintre numerele de telefon: 0745.163.263 (Daniel Neagoe), respectiv 0744.814.489 (Ovidiu Olteanu, directorul Căminului Cultural Sita Buzăului).

„Toți doritorii sunt bineveniți, dar rugămintea mea este să sune înainte la numerele de telefon afișate, să își anunțe prezența și numărul grupului cu care vin, pentru a ne putea organiza cât mai bine”, a subliniat, în încheiere, Daniel Neagoe.

Balul Portului Popular din Sita Buzăului este organizat de Primăria și Consiliul Local din Sita Buzăului, în parteneriat cu Asociația Culturală „Brâul Sitean” și Căminul Cultural din localitate.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.