STIREA ZILEI 9 martie 2018

VIDEO Ce străzi din Sfântu Gheorghe intră în reabilitare în 2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 1586 vizualizări

Reprezentanții autorităților locale au prezentat și ce proiectele de infrastructură vor fi realizate pe bani europeni

Anul 2018 va fi dedicat investițiilor în siguranța rutieră, a declarat joi primarul Antal Árpád, într-o conferință de presă, în care a prezentat principalele proiecte infrastructurale aflate în derulare sau care se pregătesc să înceapă.

Primăria Sfântu Gheorghe anunță lucrări de amploare și anul acesta pe străzile din reședința de județ. Lista lungă a rutelor care au intrat sau vor intra în reabilitare și modernizare începe cu Váradi József, Rândunicii, Tineretului și Grădinarilor, unde lucrările au fost demarate încă de anul trecut, și continuă cu Vulturilor, László Ferenc, Kós Károly, Bánki Donát, Crângului, Dealului, Andrei Șaguna, Puskás Tivadar, 1 Decembrie 1918, Lunca Oltului sau Păiș David. Potrivit spuselor primarului, lista rămâne deschisă pentru alte câteva străzi aflate în licitații publice, dar pentru care nu se cunosc deocamdată alte detalii.

„Pe Váradi József, Rândunicii și Grădinarilor lucrările au început anul trecut și se lucrează și acum, urmând a se finaliza unele chiar în viitorul apropiat. Și pe strada Tineretului se lucrează, avem contract, se vor termina lucrările. În străzile Vulturilor și László Ferenc vor începe lucrările foarte curând, avem contractele de execuție și finanțarea asigurată. Avem autorizații de construcție, ordin de începe a lucrărilor peste câteva zile. Strada Kós Károly ar trebui continuată anul acesta, iar pe strada Bánki Donát urmează să fie pus un strat de uzură. Sunt câteva străzi care sunt în diferite faze ale licitațiilor. Vorbim despre strada Crângului, Dealului, Andrei Șaguna, Puskás Tivadar, și peste câteva zile va fi licitată și strada 1 Decembrie, porțiunea dintre Piața Sfântu Gheorghe și semafor. Nu vă pot spune când încep lucrările pe aceste străzi, depinde de proceduri, licitații și așa mai departe, dar sunt străzi unde dorim să facem modernizăm în acest moment din fondurile proprii. (...) Evident, sunt multe alte străzi care sunt în diferite faze ale licitațiilor, e posibil să începem lucrări pe o stradă despre care azi nu vorbesc pentru că o să reușim să încheiem contract de execuție decât în străzile unde deja am început licitațiile. Știm cum sunt procedurile, poate se simplifică, se rezolvă, dar cu siguranță pe aceste străzi despre care am vorbit, (...) în unele cazuri lucrările se încheie în câteva săptămâni și altele în câteva zile”, a declarat primarul Antal Árpád în conferința de presă de joi.

Kós Károly, partea a II-a

Gândul că vor începe din nou lucrări pe strada Kós Károly, respectiv că se continuă modernizarea cu cea de-a doua parte, dintre străzile Fabricii și Țigaretei, ar putea, pe bună dreptate, să îi îngrijoreze pe unii locuitori ai municipiului care își amintesc greutatea cu care s-au desfășurat lucrările pe prima bucată. Primarul spune însă că de această dată se dorește ca traficul să nu fie restricționat complet, ci să se lucreze pe benzi.

„În acest moment pe strada Kós Károly avem niște divergențe cu constructorul care încă nu au fost rezolvate, în ceea ce privește decontările unor lucrări făcute până acum, motiv pentru care o bună parte dintre aceste lucrări nu au fost plătite de primărie. Până nu rezolvăm această problemă nu putem rezolva nici despre cum va fi mai departe. Dorința noastră este să se lucreze pe benzi, separat, adică să nu fie întregi porțiuni închise, dar în acest moment nu vă pot spune cum se va lucra, pentru că nu suntem în situația în care să spunem că de săptămâna viitoare constructorul va începe lucrările pe această stradă”, a mai declarat Antal Árpád.

Autobuze, trotuare și piste de biciclete din fonduri europene

Dacă planurile reprezentanților Primăriei Sfântu Gheorghe vor merge conform spuselor, atunci în anii următori visul trotuarelor și al pistelor de biciclete pe străzile Lunca Oltului și Păiș David va deveni realitate prin intermediul fondurilor europene. Pe lângă acestea, mai sunt și alte străzi vizate de autorități pentru modernizarea cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană, cum ar fi Ciucului, Grigore Bălan, Țigaretei, Nicolae Iorga, Fabricii, Rozelor și Salcâmilor, însă nu complet, ci doar în ceea ce privește trotuarele, pistele de biciclete și rutele de autobuz.

„În Programul Operațional Regional se pot depune proiecte pentru obținere de finanțare pentru îmbunătățirea transportului public local și transportului alternativ, adică pentru bicicliști sau pietoni. Sunt străzi pe care acum există sau, conform planului de mobilitate, va exista circulație de autobuz, transport public local și bineînțeles de biciclete și trotuare pentru pietoni. E vorba de strada Ciucului, Grigore Bălan, Țigaretei, pe care până acum nu a circulat autobuz, strada Fabricii, Nicolae Iorga, unde nici pe acestea nu a circulat de un timp autobuz și străzi care sunt în apropierea stației finale din cartierul Simeria, Rozelor și Salcâmilor”, a explicat în conferința de presă de joi și viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Podul pietonal de peste Olt, reabilitat cu fonduri europene

Podul pietonal de peste râul Olt, aflat în stare avansată de degradare, a intrat în planurile autorităților, care spun că îl vor include într-un proiect european.

„Intenționăm să facem un pod pietonal și pentru bicicliști între strada Păiș David și Iorga, lângă fostul magazin Trident, pe locul fostului pod care nu figurează în evidențe, dar a fost folosit de locuitorii orașului”, a mai spus Tóth-Birtan Csaba.

Totuși, lucrările din fonduri europene, spun edilii, nu vor începe în 2018.

„Anul acesta suntem în proceduri de achiziție publică pentru documentații și termen de depunere pentru cererile de finanțare este 31 decembrie. Urmează ca până în 2023 să se realizeze aceste investiții”, a explicat viceprimarul.

Siguranța rutieră, prioritatea lui 2018

Antal Árpád a ținut să reamintească faptul că au început procedurile înființării propriei firme de construcții a municipiului și că începând din această vară toate lucrările de marcaje rutiere vor fi realizate la nivel local, fără a implica firme contractate din alte orașe.  

„O altă prioritate pentru acest an este siguranța rutieră. După cum știți, dorim ca tot ce înseamnă marcaje rutiere să fie făcute începând cu acest an în regim propriu. În acest sens este în curs de achiziție o mașină modernă cu care vom putea face marcajele rutiere pe străzile din Sfântu Gheorghe. Începând cu acest an dorim să le facem în regim propriu, nu mai vrem să licităm, să vină firme de la 500 de kilometri care nu își fac treaba și nu lucrează într-un ritm pe care noi ni-l dorim. Practic, anul acesta cred că îl putem numi un an al investițiilor în siguranță rutieră, și nu ne gândim doar la marcaje, ci ați văzut aceste noi semnalizări la trecerile pentru pietoni”, a încheiat primarul din Sfântu Gheorghe.  

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.