STIREA ZILEI 2 noiembrie 2021

Cazuri mai multe și mai grave de COVID, la Urgențe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1911 vizualizări

„Este mai aglomerat chiar și decât în valul doi sau trei și ceea îmi atrage atenția este că sunt cazuri foarte, foarte grave”, spune șefa UPU Sfântu Gheorghe 

Peste 20 de pacienți COVID sau suspecți COVID ajung zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Sfântu Gheorghe, spune managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Fogolyán Kristóf”, András - Nagy Róbert. Numărul mare de bolnavi a dus din nou la schimbări pe secții, dar arată și că situația este la acest moment mai dificilă decât a fost în valurile trecute. Și șefa UPU Sfântu Gheorghe, medicul Camelia Mîndru spune că valul patru e mai intens, mai ales din cauză că pacienții vin foarte târziu să ceară ajutorul medicilor. 

Când a trecut valul trei, am crezut că mai rău nu o să fie. Dar iată că a venit valul patru și este și mai greu să ne organizăm, să lucrăm în aceste condiții. Da, într-adevăr, și asta constatăm și în momentul de față, că vaccinarea este o soluție în această privință, vedem cazurile care ajung la spital și mai toți nu sunt vaccinați. (...) Eu sper să nu mai creștem de aici. Erau zile, dacă ne uităm pe vârfuri, unde în cadrul spitalului erau aproape 100 de pacienți, ceea ce nu am avut în valurile precedente. E destul de grav. Ne-am reorganizat și pe partea de asistență medicală de suspecți, a trebuit să luăm această decizie. De săptămâna aceasta, zona de suspecți funcționează într-o altă locație și zona de suspecți inițială a fost predată integral activității de COVID, ca să putem crește numărul de pacienți posibil tratați. Ceea ce observăm este că majoritatea covârșitoare a pacienților vin într-o stare gravă. Numărul de cazuri de urgență care vin la Urgență, suspect COVID sau COVID a trecut peste media de 20, undeva pe la media de 23 de pacienți pe zi. E greu să spun dacă suntem într-un platou sau o să mai crească, dar sper ca aceste măsuri care au fost adoptate recent să își producă efectele și într-o perioadă de două-trei săptămâni să și observăm aici la urgențe”, ne-a spus vineri managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.

În același timp, șefa Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean face apel la covăsnenii care au simptome COVID să nu amâne vizita la medic. 

Populația acestui județ ar trebui să știe că se poate adresa secției de Urgențe oricând. Îi sfătuiesc să nu mai stea atât de mult acasă, fără tratament, cu tratament de pe internet, cu tratament de pe Facebook, cu tratament de la medicul de familie. În perioada aceasta este, bineînțeles, mai aglomerat, chiar și decât în valul doi sau trei și ceea îmi atrage atenția este că sunt cazuri foarte, foarte grave, mai ales pacienți vârstnici, cu insuficiențe respiratorii foarte severe (...), pacienți care stau acasă o săptămână, 10 zile și din păcate nu prea mai avem mare lucru de făcut pentru ei. Cam asta este situația pe acest val patru”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, dr. Camelia Mîndru. 

Medicul le recomandă locuitorilor județului să nu ezite vaccinarea împotriva COVID-19.  

Categoric, vaccinul este singurul instrument care poate ajuta, nu neapărat să evite boala, dar cu siguranță să facă forme mult, mult mai ușoare, care poate chiar nici să nu necesite spitalizare. Încurajez, cu toate argumentele științifice. Vaccinul ajută foarte mult la stimularea imunității, chiar specifice pentru acest virus. Deci da, să se vaccineze, mai ales că au la îndemână centrele de vaccinare”, a spus doctorul primar medicină generală, medic specialist medicină de urgenţă, Camelia Mândru. 

Statisticile oficiale arată că în județul Covasna sunt 1.330 de cazuri active de COVID-19 în prezent, dintre care cele mai multe, 594 la Sfântu Gheorghe. Incidența în reședința de județ a ajuns la 9,30/1000. Incidența pe județ este 5,87/1000. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.