STIREA ZILEI 7 octombrie 2020

Câteva reguli noi în context COVID, în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 8892 vizualizări

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit marți și a adoptat noi măsuri 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a adoptat marți, 6 octombrie o nouă hotărâre „privind stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate pentru protecția populației” în context COVID-19, care se referă la carantina pentru persoanele care vin în județ din zonele de risc, la organizarea sărbătorilor religioase, la modificarea programului de lucru în instituții publice, private sau la operatorii economici dacă incidența cazurilor depășește 1.5 cazuri la mia de locuitori sau la cine va decide ce se va întâmpla la nivel de județ sau la nivel de localități dacă numărul cazurilor trece de același prag de 1.5/1.000. Nu se specifică însă concret dacă se închid localuri sau dacă se interzice organizarea de evenimente, ori dacă firmele vor avea autorizațiile suspendate dacă nu respectă regulile, așa cum au precizat luni seara Raed Arafat și Nelu Tătaru. 

Potrivit hotărârii 39 a CJSU adoptate la nivelul județului Covasna, „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea pelerinilor din alte localități”. 

În același timp, documentul arată că „în situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1.5/1.000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență are obligația a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat și de a se stabili măsuri, la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna cu consultarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență”. 

Un alt articol al hotărârii adoptate marți, 6 octombrie, se referă la instituții publice și private și operatori economici: „Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1.5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurare a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalararea programului de lucru”. 

Totodată, autoritățile transmit și că începând din data de 7 octombrie 2020, „se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat”, state prevăzute într-o listă actualizată periodic de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată pe site-ul insp.gov.ro. 

Reprezentanții Prefecturii Covasna, și implicit ai CJSU și ai Guvernului în teritoriu, nu au putut fi contactați marți, până la ora redactării acestui articol, pentru a oferi mai multe detalii cu privire la aceste noi măsuri sau pentru a comunica informații despre incidența cazurilor de COVID-19 la nivelul județului. 

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor spune că decizia de a lăsa la puterea Comitetelor Județene și Locale pentru Situații de Urgență hotărârile privind măsurile care se impun este una potrivită. 

Descentralizarea este întotdeauna binevenită. Este o decizie înțeleaptă faptul că mergem pe ideea măsurilor zonale sau regionale. Oamenii din județul Covasna au fost responsabili încă de la început și ar fi fost păcat să fie impuse restricții mai severe. Trebuie să dăm dovadă de precauție, în continuare să avem grijă unii de alții. Pandemia nu s-a încetinit, dimpotrivă transmiterea comunitară a devenit mai intensă. Responsabilitate, respect față de semenii noștri - asta înseamnă dacă respectăm măsurile impuse din cauza COVID-19”, a spus președintele Consiliului Județean Covasna.

Despre faptul că această creștere a numărului cazurilor de COVID-19 va duce la o serie de măsuri de restricționare suplimentare, au anunțat, luni noaptea, într-o conferință de presă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În acest cadru au cerut, totodată, Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să se întrunească cu celeritate și să adopte mai multe măsuri, lucru care s-a întâmplat în județul Covasna marți la prânz. 

Printre măsurile transmise luni seara, s-a recomandat: interzicerea evenimentelor private (nunți, botezuri), obligativitatea muncii la domiciliu și închiderea restaurantelor la interior în zonele cu peste 1,5 cazuri la mia de locuitori, iar în cazul localităților cu peste 3 cazuri la o mie de locuitori să se instaureze carantina. 

În același timp, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit și că vor fi intensificate controalele, dar și că persoanele alese la scrutinul din 27 septembrie vor depune jurământul online, dacă sunt în carantină. 

Ce e pe hârtie nu corespunde cu viața reală, spune președintele CCI Covasna 

Anunțul de luni seara, care vorbea de noi reguli și restricții, a stârnit imediat reacții în spațiul public. 

Economistul Edler András-György, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, spune și el că ideea introducerii de noi restricții este încă o dovadă a nepriceperii guvernanților, adică este încă un exemplu care arată că cei care fac regulile nu înțeleg realitatea din teren.  

Din punctul meu de vedere, tot ceea ce se întâmplă astăzi în România arată nepricepere și dezinteres maxim față de viața reală, ca să zic așa. Se aduc niște restricții sau se concep niște acte normative legate de încercarea de contracarare a acestui virus care nu sunt în nicio relație cu realitatea din teren”, ne-a declarat acesta, dând ca exemplu restricțiile de la sălile de fitness, unde se interzice utilizarea dușurilor după antrenamentele sportive, deși, spune el, pe de altă parte se promovează intens spălatul. 

Un alt exemplu analizat de acesta este cel al industriei HoReCa și mai exact al restaurantelor. „Boala nu se transmite la supermarket? Se vorbește că dacă se depășește 1,5 la mie atunci se închid restaurantele. Eu vă întreb, cine merge într-un restaurant unde e mizerie? Într-un restaurant vorbim de obicei de ordine, de curățenie, de distanțare fizică, vrând-nevrând când te așezi la masă. Nu e ca la supermarket unde stai la rând.  În restaurant nu se pune problema reală de infectare”, a declarat Edler András-György. 

„Cireașa de pe tort” a celor mai recente anunțuri legate de noile restricții este cea legată de suspendarea activității pentru 30 de zile a autorizației firmelor care nu respectă regulile, spune președintele CCI Covasna. 

Vă dați seama că și așa firmele sunt în dificultate. Acum asta mai lipsește, să mai vină câte un control din diverse domenii să închidă firma. Parcă oamenii ăștia de la Guvern sunt puși să distrugă economia României. Chiar ăsta este sentimentul meu”, a spus Edler. 

Totodată, spune economistul covăsnean, o problemă importantă a țării noastre este cea legată de impunerea autorității, care ar trebui să fie bazată pe empatie, nu pe forță, adică prin amenzi și închiderea firmelor.

În alte țări, autoritatea este respectată. Și nu pentru că vine cu „armata”, cum se întâmplă la noi, cu polițiști, cu jandarmi și cu ce se poate, te amendează, îți închide firma și așa mai departe, ci pentru că afară autoritățile, în decursul timpului, prin deciziile luate, au câștigat încrederea oamenilor. Dacă vine, știu și eu, Angela Merkel și zice că asta este direcția, oamenii acceptă pentru că au încredere în liderul respectiv. La noi, tocmai din cauza faptului că se iau astfel de decizii, nu numai acum, dar acum mai accentuat, și produc tot felul de acte normative care pe hârtie arată bine, dar în realitate nu se pot respecta, atunci bineînțeles că populația nu are încredere în Guvern”, spune președintele CCI. 

La nivelul județului Covasna, din raportările de marți a reieșit că numărul cazurilor active este 322, în condițiile în care numărul total al îmbolnăvirilor înregistrate este de 1.342, cel al persoanelor vindecate este de 979, iar al deceselor 41. 

În același timp, cel mai recent raport săptămânal de supraveghere cu date bazate pe COVID-19 al Institutului Național de Sănătate Publică, prezentat în 6 octombrie, cu informații raportate până la data de 4 octombrie, arată că județul Covasna a ieșit din rândul celor cu vulnerabilitate crescută, însă a rămas la cea medie. Tendința, după incidența cumulată a ultimelor 14 zile, este stabilă.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.