STIREA ZILEI 14 februarie 2018

Cât și pentru ce va cheltui Primăria Sfântu Gheorghe banii din bugetul local 2018

de Iulia Drăghici - Taraș | 825 vizualizări

Infrastructura este o prioritate, dar cultura și învățământul rămân în partea de sus a listei

Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința extraordinară de marți, 13 februarie, repartizarea bugetul pe anul 2018. Din cele aproape 106 milioane de lei pe care le are la dispoziție administrația publică locală, aproximativ 82 de milioane de lei acoperă secțiunea de funcționare, iar 24 de milioane de lei sunt încadrați pentru secțiunea de dezvoltare.

Potrivit unui grafic cu indicatorii principali ai bugetului, unde nu sunt incluse sumele repartizate pentru funcționarea primăriei, peste 20, 8 milioane de lei vor merge în 2018 către infrastructură, 10,9 milioane de lei către cultură, 9 milioane de lei la învățământ, 5,1 milioane pentru protecția mediului, 4,7 milioane de lei pentru servicii sociale, 4,6 milioane de lei pentru dezvoltare, 3,5 milioane pentru transportul în comun, 3,3 milioane către sport, 3 milioane de lei către iluminatul public, 2,7 milioane de lei spre întreținerea grădinilor publice sau a bazelor de agrement, 1,2 milioane de lei către religie,  iar 100.400 de lei primește domeniul de tineret.

 „Anul acesta pornim de la o idee relativ pesimistă, dar cu speranța că până la sfârșitul anului situația se va îmbunătăți. Și anul acesta am încercat să împărțim bugetul în așa fel încât să rezervăm sume pentru toate necesitățile. Evident, în toate domeniile ar fi nevoie de mult mai mulți bani decât avem la dispoziție, pentru a putea satisface cerințele locuitorilor. În zilele trecute am făcut un rezumat la răspunsurile pe care le-am obținut la formularul online pe care l-am adresat populației. Consider că 80 – 90% din cerințele locuitorilor se aseamănă cu prioritățile administrației locale, dar cu toate că anul acesta ne vom gospodări cu sume mult mai mici, totuși vor fi investiții care se vor bucura de o imagine foarte bună. Bugetul pe acest an menține echilibrul între procesul de construire a comunității locale (n.red. cultură, educație) și investiții și partea economică”, a explicat în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, primarul Antal Árpád.

Acesta a ținut să reamintească în expunerea sa de motive că bugetul din 2018 este mult mai mic decât se anticipase, cu aproximativ 7 milioane de lei, drept urmare s-a luat hotărârea să se repartizeze bani mai puțini la investiții.

„Din păcate, anul acesta nu putem să considerăm aprobarea bugetului ca pe o zi de sărbătoare deoarece la sfârșitul anului trecut Guvernul României a adus niște decizii conform cărora au știrbit puncte din autonomia locală. De la administrațiile care au fost mai muncitoare au retras sume mari. În cazul municipiului Sfântu Gheorghe, în anul 2018 bugetul a avut cu 7 milioane de lei mai puțin la capitolul venituri. Această sumă lipsește practic din buget, iar în felul acesta noi nu putem să repartizăm sume bune pentru investiții, pentru că dacă am face acest lucru am periclita existența noastră și a instituțiilor noastre”, a declarat primarul, care a subliniat din nou că în ciuda acestei scăderi a venitului nu s-au mărit taxele și impozitele cetățenilor și că în unele cazuri acestea au rămas la minimul permis de lege.

Față de anii anteriori, structura bugetului aprobat în 2018 prevede o schimbare importantă prin faptul că salariile angajaților instituțiilor de învățământ nu mai sunt suportate prin bugetul Primăriei, ci sunt plătite de Inspectoratul Școlar Județean, a mai explicat edilul.  

Înainte de a se aproba bugetul, consilierii locali au atras atenția asupra importanței unor lucrări de infrastructură din oraș, printre care construirea de trotuare pe străzile Lunca Oltului și Păiș David, respectiv construirea de parcări, însă primarul a atras atenția că acestea se găsesc în obiectivele pentru anul  în curs.

Antal Árpád a mai subliniat și importanța finanțării instituțiilor de cultură și a celor de învățământ și a argumentat că în acest fel se va asigura ca pe termen lung orașul să fie locuit de oameni care apreciază cultura.   

„Poate că în municipiul Sfântu Gheorghe sunt trotuare de proastă calitate sau parcări nesatisfăcătoare, deși deja am soluționat foarte multe probleme și în anii care urmează vom soluționa și restul problemelor, dar pentru noi, consider că cel mai important lucru este să realizăm un sistem de politici publice prin care să ne asigurăm că și peste 20, 30, 50 de ani de ani să locuiască în acest oraș persoane care sunt atașate și iubitoare de cultură”, a spus primarul.

În final, proiectul de buget a fost aprobat în unanimitate de voturi de consilieri.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.