STIREA ZILEI 8 noiembrie 2017

Căruțașii iresponsabili, „călăi” pe șoselele covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 1709 vizualizări

În 2017, un om a murit și alți 23 au fost răniți în accidente produse din cauza abaterilor conducătorilor de atelaje

Un om a murit, patru au fost răniți grav și alte 19 persoane au suferit răni ușoare în urma a 10 accidente produse anul acesta din cauza căruțașilor care nu respectă legea atunci când circulă pe drumurile publice, arată o statistică a polițiștilor covăsneni. Sunt incidente care puteau fi evitate, vieți care puteau fi salvate și traume care ar fi putut fi preîntâmpinate dacă legea ar fi lege pentru toată lumea.

Da, este adevărat, am putea spune că sunt cauze, cum ar fi infrastructura, graba și neatenția șoferilor, nerespectarea regulilor de către aceștia, care fac mult mai multe victime pe drumurile covăsnene decât căruțașii. Mai ales acum, în această perioadă, când se apropie iarna și când poate se folosește mai puțin acest mijloc de transport cu tracțiune animală. Din păcate, subiectul este, la fel ca toate celelalte cauze invocate, unul cât se poate de serios și de actual pentru că zi de zi astfel de accidente, pe care le-am putea numi chiar stupide, se petrec pe drumurile localităților, județului și țării noastre.

Trei răniți luni seară într-un accident provocat de o căruță nesemnalizată

Aveam în gând de ceva vreme să abordăm pe larg subiectul căruțelor nesemnalizate și al căruțașilor iresponsabili, însă după ce l-am amânat o vreme, am decis să îl scoatem din plan pe motiv că poate, toamna târziu, în prag de iarnă, vehiculele cu tracțiune animală vor fi mai puțin utilizate, astfel că articolul nu ar mai avea impactul și rolul dorit.

Un eveniment proaspăt petrecut pe DN12, în zona localității Malnaș, ne-a contrazis, însă. Luni seara traficul a fost oprit și apoi desfășurat pe un singur sens preț de câteva ore tocmai din cauza unui accident produs între un autovehicul și o căruță. În urma evenimentului rutier, trei tineri au fost răniți.

„Din cercetările efectuate de polițiștii ajunși la fața locului s-a stabilit că un bărbat în vârstă de 29 de ani, care conducea un autoturism din direcția Miercurea Ciuc spre Sfântu Gheorghe, a lovit un vehicul cu tracțiune animală care se deplasa în aceeași direcție, fără a fi semnalizat corespunzător pentru circulația pe timp de noapte.

În urma impactului conducătorul atelajului, un bărbat de 30 de ani, precum și o femeie de 29 de ani, aflată și ea în vehicul, au suferit răni ușoare.

Cei doi conducători au fost testați din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat, iar în cazul căruțașului rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Celălalt conducător auto nu consumase alcool. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, arată un comunicat de presă transmis marți de IPJ Covasna.

Încă unul, pe lângă cele nouă accidente produse anul acesta din cauza căruțașilor iresponsabili  

Fenomenul nu este singular, spune tot poliția covăsneană, lucru care ar putea, de altfel, să fie confirmat de aproape orice șofer.

„Potrivit statisticilor noastre, de la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului nostru au fost înregistrate 8 accidente ușoare și un singur accident grav, produse pe fondul abaterilor conducătorilor de atelaje sau animale. Acestea s-au soldat cu decesul unei persoane, 4 răniți grav și 16 răniți ușor. În referire la situația de la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, vă facem cunoscut că, în perioada ultimilor doi ani, pe raza municipiului nu au avut loc asemenea accidente rutiere. În schimb, în zona extinsă arondată Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe și a zonei rurale a celor 14 comune arondate, în acest an (2017) au avut loc patru accidente rutiere soldate cu decesul unei persoane și rănirea ușoară a altor 9”, au transmis, pentru Observatorul de Covasna, reprezentanții IPJ Covasna, înainte de evenimentul rutier de marți de la Malnaș.

„Nu îmi dau seama dacă cei care ies pe șosele cu căruțele complet nesemnalizate sunt inconștienți sau kamikaze. Unii își mai pun un semnuleț care licărește în beznă, dar pe mulți îi observi abia când te apropii de ei. Numai printr-un noroc chior i-am putut evita când m-am aflat într-o astfel de situație. Dacă de viețile lor și ale animalelor nu le pasă, nici nu pot avea așteptarea să îi intereseze că cei de la volan pot ajunge în mormânt sau în pușcărie din cauza lor. Poate și Poliția ar trebui să fie mai fermă sau legile să fie mai aspre. Să li se confiște căruțele când sunt prinși în trafic cu ele nesemnalizate”, ne-a declarat un locuitor al județului Covasna.

În 2017 s-au aplicat deja sancțiuni pentru peste 280 de abateri săvârșite de căruțași

Polițiștii spun că desfășoară numeroase acțiuni la nivel județean pentru disciplinarea acestor participanți la trafic, iar numărul abaterilor constatate s-au ridicat anul acesta la peste 280.

„În acest an polițiștii au desfășurat numeroase acțiuni la nivel județean, prin care au urmărit disciplinarea acestei categorii de participanți la trafic și, implicit, reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării normelor de circulație rutieră de către aceștia. În urma acestor acțiuni polițiștii au constatat și au aplicat sancțiuni pentru 280 de abateri săvârșite de căruțași”, ne-a mai transmis IPJ Covasna.

Cum trebuie semnalizat corespunzător vehiculul

Ca să nu fie un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, conducătorii vehiculelor au o serie de obligații prevăzute de lege în ceea ce privește dotarea acestora:

  • Vehiculul cu tracțiune animală trebuie să fie dotat în față cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, iar în spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
  • Atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în plus, în partea laterală stânga, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor.
  • Mijloacele de semnalizare, precum şi dispozitivul care asigură lumina de culoare albă sau galbenă, trebuie menţinute curate şi intacte, iar vizibilitatea lor să nu fie obturată de elementele constructive ale vehiculului sau de încărcătura transportată.

Cinci reguli de circulație pentru căruțași

De asemenea, obligațiile legale îi privesc în mod direct pe conducătorii de vehicule cu tracțiune animală:

  1. Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală trebuie să aplice pe harnaşamentul animalului trăgător materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie observat cu uşurinţă de către ceilalţi participanţi la trafic.
  2. Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animală trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.
  3. Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic; să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public, iar pe timpul opririi sau staţionării pe acostament ori în afara părţii carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă.
  4. De asemenea, conducătorul vehiculului cu tracţiune animală are obligația de a nu conduce vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, de a semnaliza schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța deplasării.
  5. De la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă, acesta este obligat să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roșie, amplasate pe partea laterală stânga.

„Un om informat e un mai protejat” spune o vorbă din popor. De aceea vă recomandăm ca în cazul în care întâlniți conducători de vehicule cu tracțiune animală care nu respectă regulile de mai sus, să sesizați polițiștii. Astfel, poate veți contribui măcar un pic la evitarea producerii unor accidente în care de cele mai multe ori victime cad persoane nevinovate, la salvarea unor vieți sau chiar la preîntâmpinarea unor traume.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.