STIREA ZILEI 4 octombrie 2017

Cârnații și varza, din nou în centrul atenției covăsnenilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1156 vizualizări

Parada Cârnaților și Festivalul Verzei revin în perioada 27 – 29 octombrie la Sfântu Gheorghe

Unul dintre cele mai importante evenimente gastronomice din județul Covasna, Parada Cârnaților și Festivalul Verzei, revine în perioada 27 – 29 octombrie la Sfântu Gheorghe. În această ediție, a XV-a, toate activitățile se vor desfășura în aer liber, în piața centrală a reședinței de județ.

Evenimentul culinar care cuprinde cele două concursuri gastronomice, de preparat cârnați, dar și produse care au la bază varza, este programat să se desfășoare la sfârșitul lunii octombrie în centrul orașului Sfântu Gheorghe.

„Putem spune că la nivelul Transilvaniei este printre primele festivaluri sau manifestări gastronomice. Niciodată nu am privit această manifestare din punct de vedere economic. Totdeauna am dorit mai degrabă să arătăm valorile zonei noastre, unde gastronomia are un rol important în primirea vizitatorilor în județ. (...) Mă bucur foarte mult că am ajuns la a XV-a ediție. Am simțit în anii precedenți că trebuie un suflu nou, că trebuie schimbat ceva, așa că am căutat totdeauna și locația să fie una potrivită și am ales centrul orașului”, a declarat directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, în cadrul unei conferințe de presă.

Înscrierile, deschise până în 20 octombrie

Marți, 3 octombrie, s-au deschis oficial înscrierile în concurs.

„Am lansat invitația pentru echipele care doresc să participe la aceste concursuri. Vor fi două concursuri gastronomice: de preparat cârnați, în data de 28 octombrie și de preparat produse cu varză, în 29 octombrie. Echipele interesate pot să descarce formularele de pe site-ul www.kolbaszparade.ro. Așteptăm echipe formate din patru persoane. Data limită pentru înscrieri este 20 octombrie. O să invităm toate unitățile administrativ teritoriale, toate comunele din județ, cărora le vom trimite invitație scrisă. Ne dorim să avem cât mai mulți concurenți”, a spus vicepreşedintele CJ Covasna, Grüman Róbert.

Acesta a mai precizat că în perioada următoare organizatorii vor prezenta publicului și programele culturale, care se vor derula cu această ocazie.

Taxa de participare la concursul de preparat cârnați  este de 450 de lei de echipă. Aceasta include masa, fața de masă din material plastic, un vas de plastic, 10 kg de carne, șorțuri, un sac de gunoi menajer, 15 metri de membrană, banderole și 6 bilete pentru „suporteri”.

La concursul de duminică, din cadrul Festivalului Verzei, taxa de participare este de 100 de lei. Din această sumă se va asigura participanților o masă, o față de masă din material plastic, 4 kg de carne porc, șorțuri, un sac pentru gunoi menajer, banderole și 6 bilete pentru „suporteri”.

Potrivit formularului de înscriere, juriul va puncta echipa (costum, organizare, buna dispoziție), pregătirea ingredientelor pentru preparate, amenajarea mesei (decor, produse tradiționale, originalitate), procesul de preparare a cârnaților, aspectul și gustul acestora.

Formularele de înscriere se pot înregistra prin e-mail la adresa kolbaszparade2017@gmail.com.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Covasna, în colaborare cu Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi de Alimentaţie Publică, Asociaţia Judeţeană pentru Dezvoltarea Turismului şi Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transylvania”.

„De la prima ediție, organizată în subsolul Restaurantului Park, când am avut 15 echipe, am ajuns de-a lungul anilor la evenimente cu peste 85 de echipe înscrise. (...) Pentru noi este important ca în acest festival să creăm o atmosferă plăcută, de delectare”, a spus președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, în cadrul conferinței de presă de marți.

„La fiecare doi sau trei ani am făcut un fel de reorganizare pentru acest festival. Trebuie să recunoaștem că am avut ediții și foarte reușite, dar și mai puțin reușite. Ca să reușim să dăm amploare acestui festival al cârnaților să nu fie doar o singură zi, l-am alăturat festivalului verzei, inițiat la Praid. (...) Acum doi sau trei ani am vândut chiar 5.000 de sarmale în cadrul acestui eveniment. Eu mi-ș dori să fie mai multe festivaluri, cum avem festivalul florilor comestibile, am putea să facem festivalul gulyasului, al răciturilor cu ocazia Crăciunului și așa mai departe. Așa de mare e țara asta și mijlocul orașului, că încap toate neamurile și toate obiceiurile”, a precizat și Kovács István președintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi de Alimentaţie Publică, SVESZ.

La ediția de anul trecut a Paradei Cârnaților și Festivalului Verzei au participat 35 de echipe. Atunci, toată acțiunea s-a desfășurat în parcarea fostului hotel Bodoc din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.