STIREA ZILEI 20 ianuarie 2022

Când ar urma să înceapă activitatea la centrul de evaluare COVID de la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 858 vizualizări

Managerul SJU spune că aici ar trebui să ajungă pacienții monitorizați de medicul de familie 

Dacă ultimele detalii cu DSP, CAS și medicii de familie vor fi puse la punct în următoarele zile, ținta Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe este ca luni, 24 ianuarie, să dea drumul activității la centrul de evaluare COVID deschis în incintă. 

Aici vor putea fi văzute pentru investigații suplimentare persoanele care sunt programate de medicii de familie, care anterior au întocmit o fișă de monitorizare a pacientului. Aceasta ar urma să cuprindă date precum: saturația de oxigen, temperatură/febră, alte simptome (tuse, etc.). 

În prezent, la centrul de evaluare COVID de la SJU sunt angrenați patru medici de la Infecțioase și unul de la Medicină Internă, dar în funcție de necesități, numărul se va putea modifica. 

Pacienții o să ajungă prin intermediul medicului de familie. Medicul de familie, accentuez acest aspect, are obligația prin lege, prin ordin de ministru stabilit, să monitorizeze pacientul cu test pozitiv de coronavirus izolat la domiciliu sau într-o altă locație. În funcție de evaluarea aceasta, o să decidă dacă necesită sau nu investigații suplimentare, în funcție de statusul bolnavului, de alte patologii asociate, boli cronice, pe care le are în evidență ”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Covasna, András-Nagy Róbert miercuri, într-o conferință de presă. 

Tot el a precizat și că în acest centru se vor face investigații suplimentare de imagistică medicală și alte analize. În funcție de rezultatele acestora se va decide tratamentul. 

Dacă se pretează, după anumite criterii, pacientul poate primi tratament cu anticorpi monoclonali în acest centru. Se urmărește o perioadă de timp starea pacientului, după care poate să plece acasă. Dacă nu se încadrează în tratamentul de anticorpi monoclonali, poate să primească un alt medicament, antiviral, de exemplu Favipiravir. Medicația se eliberează  prin farmacia spitalului și pacientul poate să meargă acasă, cu recomandarea de tratament”, a mai explicat managerul SJU. 

Printre detaliile care mai trebuie să fie puse la punct înainte de deschiderea acestui centru ar fi și cum se vor putea programa pacienții care nu apelează la medicul de familie, dar nu numai. 

Sunt niște chestiuni care mai trebuie clarificate. (...) Programarea aceasta trebuie să o mai punem la punct. Trebuie să creăm circuitele, care în momentul de față sunt suprapuse cu circuitele noastre de la Urgență și de la secțiile de COVID. În aceste circuite și ferestre de timp, trebuie să intercalăm și aceste servicii de evaluare. În funcție de numărul pacienților care se prezintă, o să trebuiască să modificăm și să adaptăm din mers, să găsim soluții la investigarea pacienților. Centrul este într-o locație separată, alături de urgență”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Un document publicat pe site-ul DSP Covasna încă de săptămâna trecută arată că la nivelul județului Covasna vor funcționa cinci astfel de centre. Pe lângă cel de la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, vor mai fi la: Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna, Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului (secția externă a Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza”) și Spitalul Orășenesc Baraolt. 

La nivel național, circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în valul 5 al pandemiei, a anunțat săptămâna trecută ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Tot săptămâna trecută, Ministerul Sănătății preciza pe site-ul instituției că „bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat”. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.