Brazii ne aduc, din nou, bucuria de Crăciun
În magazine, în piețe și la Ocoalele Silvice încep să apară ofertele cu pomi de Crăciun, simbolul sărbătorilor de iarnă
Considerați un simbol al sărbătorilor de iarnă, brazii de Crăciun se pregătesc să revină în viețile covăsnenilor prin intermediul magazinelor, al piețelor sau Ocoalelor Silvice. Anul acesta, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Covasna scoate la vânzare 250 de brazi de Crăciun. Aceștia vor putea fi achiziționați doar de la Ocoalele Silvice Breţcu şi Covasna, iar prețurile sunt aceleași ca anul trecut.
A mai rămas mai puțin de o lună până la cea mai așteptată sărbătoare din an, Crăciunul. Magazinele au început deja pregătirile și ne scot în cale oferte și produse care mai de care mai ispititoare. Totuși, tradițiile noastre ne împiedică să se ne bucurăm pe deplin de magia sărbătorilor de iarnă dacă nu dispunem de trei condițiiesențiale: cei dragi, zăpada și bradul împodobit. Dacă primele două nu sunt în puterile noastre să le controlăm, cea de-a treia, adică bradul de Crăciun, este la îndemâna oricui și ne așteaptă cuminte în piețe, la magazine sau la Ocoalele Silvice.
250 de brazi de Crăciun, scoși la vânzare de Direcția Silvică Covasna
Anul acesta, la fel ca în 2016, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Covasna scoate la vânzare un număr de 250 de bucăți de pomi de Crăciun, specia brad, care se vor putea cumpăra de la Ocoalele Silvice Breţcu şi Covasna, în măsura stocului existent.
Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Covasna, cei 250 de brazi „provin din fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva prin Direcţia Silvică Covasna, respectiv 150 de brazi vor fi recoltaţi și valorificați pe raza Ocolului Silvic Breţcu, iar diferența de 100, pe raza Ocolului Silvic Covasna. Pomii de Crăciun vor rezulta atât prin efectuarea de tăieri de îngrijire în arboretele tinere, conform prevederilor amenajamentelor silvice, cât şi din curățarea vegetaţiei forestiere situată sub liniile electrice de înaltă tensiune.Menţionăm faptul că la nivelul judeţului, din totalul de peste 173.000de hectare de fond forestier, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului administrat de Direcţia Silvică Covasna însumează 28.400 de hectare (16,4%)”.
Cum să ne asigurăm că nu cumpărăm pomi de Crăciun tăiați ilegal
Ca să nu fim noi înșine complici în furtul de lemn din pădure prin achiziționarea de pomi de Crăciun tăiați ilegal, există cel puțin două modalități, prin care să ne asigurăm că brazii care vor ajunge în casele noastre au fost recoltați cu respectarea regimului silvic și a prevederilor legale:
„În primul rând este bine să urmărim ca pe secţiunea de tăiere să fie aplicată cu vopsea amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat, cu indicativul emitentului. De asemenea trebuie să solicităm și să primim bonul de casă fiscal, care este obligatoriu să fie emis pentru cantităţile de pomi de Crăciun comercializaţi şi transportaţi,al căror volum convenţional este sub 0,1 metri cubi (volumul convenţional al unui pom de Crăciun este de 0,01 mc)”, ne mai informează reprezentanții Direcției Silvice Covasna.
Prețurile, aceleași ca anul trecut
Prețurile pomilor de Crăciun din specia brad, valorificați de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva pentru populație, sunt unice pe țară și sunt aceleași cu cele din anul trecut: 20 de lei (fără TVA) pentru brazii cu înălțimea între 0,7 m - 1,3 m, 25 de lei (fără TVA) pentru brazii cu înălțimea între 1,31 m - 2,0 m și 30 lei (fără TVA) pentru brazii cu înălțimea între 2,01 m - 3,0 m.
La nivel național, Romsilva va scoate la vânzare anul acesta aproximativ 60.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad și molid.
Brazi de Crăciun cumpărați online
Sigur că piețele și magazinele nu vor duce lipsă de brazi de Crăciun, așa că nu vă temeți că rămâneți fără pom de Crăciun, dacă nu vă numărați printre cei 250 de norocoși care vor achiziționa pomi de la Brețcu sau Covasna, prin Direcția Silvică Covasna.
Pentru cei care fie nu au timp, fie nu au voința de a se deplasa la comercianți, datorită tehnologiei tot mai avansate, de câțiva ani există posibilitatea de a achiziționa bradul de Crăciun online. Ofertele sunt aproape nelimitate și aici ca și în piețe sau magazine, iar avantajul suprem este că nu trebuie să vă chinuiți cu transportul, pentru că puteți să îl primiți direct la ușă.
Prețurile brazilor artificiali, pentru că îndeosebi aceștia se găsesc online, pornesc de la 10 lei și merg chiar și până la aproape 9.000 de lei, în funcție de „buzunar” și necesități.
De asemenea, tot online, se pot cumpăra și brazi în ghiveci, care mai apoi pot fi plantați afară. Aici prețurile variază între 200 și 400 de lei.
Simbolistica și originile bradului împodobit
Simbolul principal al Crăciunului, bradul împodobit își are originile, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro, dintr-o tradiție antică și păgână, reprezentată de bușteanul ars.
Semn al forței și solidarității, bușteanul se ardea în fața întregii familii. Acest obicei însemna atât arderea trecutului, cât și interpretarea semnelor viitorului. Scânteile care săreau din buștean reprezentau întoarcerea zilelor lungi, darurile sugerau abundența. În final, cenușa era strânsăși împrăștiată pe câmp ca îngrășământ, pentru o recoltă bogată. Toate aceste simboluri le regăsim astăzi în bradul de Crăciun prin luminițele și lumânările, care sunt de fapt asemenea scânteilor, globurile și decorațiunile reprezintă speranța de reînnoire, iar beteala aurie și argintie simbolizează părul zânelor bune.
De asemenea, tot „marele internet” ne arată că Germania este recunoscută ca fiind țara care a pornit tradiția pomului de Crăciun, în secolul al XVI-lea.
Alte surse online, notează că bradul a ajuns, de-a lungul timpului să fie perceput ca un arbore sfânt, datorită veșmântului mereu verde și care răzbate prin friguladus de anotimpurile reci.
Indiferent de simbolistică și origini, cert este că un Crăciun fără bradul împodobit este ca dormitul în noaptea de Revelion, adică fără farmec și bucurie. Așa că, nu lăsați pe ultima sută de metri acest detaliu important, ci pregătiți-vă din timp pentru cea mai frumoasă sărbătoare din an!