ACTUALITATE 1 octombrie 2021

Blocurile ANL din Întorsura Buzăului, aceeași soartă ca „rudele” mai mari?

de David Leonard Bularca | 2104 vizualizări

Autoritățile spun că acestea nu vor fi renovate în perioada următoare

Întorsura Buzăului este împărțită de multă vreme în diferite tabere când vine vorba de subiectul blocurilor din oraș. Unii ar vrea să le recondiționeze, dar n-au cu cine, alții așteaptă ca Primăria să le repare, în timp ce o altă categorie de cetățeni asistă la toată situația iscată și se întreabă cât va mai dura până când o bucată de țiglă căzută de pe vreun bloc din zona centrală va răni pe cineva. Blocurile ANL din Întorsura Buzăului arată, în general, mai bine decât restul celor din oraș, dar asta și pentru că sunt mai recent construite. Însă trecerea anilor și-a pus amprenta și asupra acestor clădiri. Dacă în cazul celorlalte blocuri private Primăria poate doar să ajute cu un anumit procent la renovare, în cazul ANL-urilor autoritățile locale sunt cele care trebuie să le recondiționeze, pentru că sunt sub proprietatea lor. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla prea curând, spune edilul din oraș, Raul Urdă. 

Am transmis o solicitare de informații în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), astfel încât să aflăm mai multe date concrete despre blocurile construite prin acest program la Întorsura Buzăului.

„În orașul Întorsura Buzăului au fost recepționate 2 (două) amplasamente, derulate în cadrul “Programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii”, astfel:

1. Zona Centrală, Strada Mihai Viteazul, cu 15 unități locative, recepționat în data de 24.10.2002, cu o valoare de investiție de 221.177,10 lei și cu o perioadă de garanție de 24 de luni pentru lucrări și echipamente. 

2. Strada Serei nr.7, cu 36 de unități locative, recepționat în data de 13.11.2012, cu o valoare de investiție de 6.886.974,25 lei și cu o perioadă de garanție de 24 de luni pentru lucrări și 36 de luni pentru echipamente.

Prin protocoalele de predare-primire a obiectivelor de investiție, întocmite după recepția la terminarea lucrărilor, Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului a preluat aceste obiective și se obligă să asigure administrarea și exploatarea acestora în timp, se arată în răspunsul primit de redacția Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro de la ANL. 

Firmele care au construit blocurile sunt fie în insolvență, fie radiate

Datele furnizate de ANL arată faptul că dintre cele două firme care au construit blocurile ANL din Întorsura Buzăului, una este în insolvență, iar cealaltă radiată.

Pentru blocurile situate pe Strada Mihai Viteazul „executantul lucrărilor a fost S.C. Sima Construct 2001 S.R.L. - Râmnicu Sărat, Str. Victoriei nr. 128, Jud. Buzău, CUI:R14110755, firmă aflată în insolvență”, iar pentru cele de pe Strada Serei „executantul lucrărilor a fost S.C. Pasconmat Construct S.R.L. - Hălchiu, Str. George Coșbuc nr. 593 Bis, jud. Brașov, CUI:R16058009, firmă radiată”, au transmis reprezentanții ANL. 

Actualul edil din Întorsura Buzăului a spus că nu poate comenta acest aspect. 

„Nu pot să comentez eu. Au fost făcute înaintea mandatului meu și nu am ce să comentez pe partea de firme”, a declarat scurt primarul Raul Urdă.

Reparația blocurilor ANL – încă în așteptare

Deși, după cum menționam anterior, blocurile de tip ANL din orașul covăsnean sunt într-o stare mai bună decât altele, l-am întrebat pe primarul Raul Urdă dacă autoritățile locale au de gând să le renoveze în perioada următoare, tocmai pentru a nu ajunge în stadiul celorlalte blocuri, mai vechi. 

„Față de majoritatea blocurilor din Întorsura (n. red. blocurile ANL) arată cel mai bine. Adică blocurile Primăriei arată cel mai bine față de toate celelalte din oraș. Nu avem deocamdată niciun fel de investiții în plan acolo pentru o reabilitare a acelor blocuri, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă.

Totuși, autoritățile locale au de gând să mai construiască încă două blocuri ANL în Întorsura Buzăului și au făcut demersuri în acest sens. 

„Am depus o cerere la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a ne finanța încă două astfel de blocuri, de tip ANL. Tot acolo, pe terenul fostelor sere, chiar peste drum de cele care sunt. Noi acum am cumpărat acolo un teren, lângă Pompieri. O parte din acel teren poate fi dat pentru blocuri”, a explicat edilul întorsurean. 

Renovarea blocurilor private – o adevărată provocare

Pentru celelalte blocuri din oraș, despre care am mai scris și în iulie 2020, într-un articol intitulat: „Pericolul public de la Întorsura Buzăului: blocurile”, este important de menționat că reabilitarea trebuie făcută de către proprietarii acestora, nu de către Primărie. 

În acest sens, misiunea autorităților locale rămâne aceea de a-i convinge pe cetățeni să se constituie în asociații de proprietari, prin intermediul cărora vor putea ulterior să acceseze fonduri pentru a-și renova blocurile. 

„În primă fază, în vara aceasta, cei de la centrala termică au montat în fiecare bloc gigametrul de scară. Până acum doar cei de la ANL au fost singurii care au plătit încălzirea condominiului. Adică încălzirea spațiilor comune. La fel, fiecare bloc de la 1 octombrie, când dăm căldură, va plăti cât se contorizează pe gigametrul de scară. Deci trebuie să plătească și acele pierderi care sunt în bloc, pentru că sunt pierderile lor, nu ale noastre. Ăsta ar fi un prim pas prin care îi voi forța să își facă asociație, pentru că vor apărea cu siguranță discuții între ei. Cine nu a dus gigametrul, cine a dus gigamentrul, cine împarte acele cheltuieli pe scara blocului și acesta este un prim demers prin care voi încerca să îi determin să își facă asociație. Este singura soluție prin care vom putea funcționa în viitor în mod civilizat, a punctat edilul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă. 

La începutul anului 2020, proprietara unei mașini pe care o parcase în zona centrală din Întorsura Buzăului s-a ales cu parbrizul spart, după ce o țiglă a căzut de pe un bloc.

Deși asociațiile de proprietari sunt obligatorii, există doar una la Întorsura Buzăului, care reunește numai două scări de bloc. 

Au fost mai multe întâlniri între autorități și cetățeni pe acest subiect, însă, după cum se vede, acestea nu au dus la un rezultat concret. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.