STIREA ZILEI 15 martie 2023

Barcani: Primarul anunță amenzi pentru cine nu reciclează corect

de David Leonard Bularca | 1034 vizualizări

Primarul din comuna Barcani, Nicolae Pastor, a anunțat, luni, pe un grup de Facebook, că persoanele care nu reciclează corect gunoiul vor fi amendate cu câte 100 de lei, până la finalul lunii aprilie. Apoi, treptat, suma va crește, în fiecare lună, cu câte 100 de lei. Decizia vine după ce Garda de Mediu a obligat comuna Barcani să ajungă la un procent de cel puțin 60% de deșeuri reciclabile din totalul produs pe raza localității.

„Am fost înștiințați de nenumărate ori de Garda de Mediu cu privire la reciclarea deficitară din comuna Barcani. Suntem obligați să ajungem la 60% deșeuri reciclabile și 40% (cel mult) a gunoiului menajer. Dacă nu vom aplica amenzi în acest sens, Primăria Barcani va primi la rândul ei amenzi în valoare de câteva sute de milioane (lei vechi)", a scris Nicolae Pastor într-un anunț publicat pe Facebook. 

El a precizat și că regretă faptul că autoritățile locale trebuie să ia asemenea măsuri. 

„Îmi pare rău că ajungem și la această măsură, însă, dacă privim la alte țări din Europa, acest lucru se întâmplă de câțiva zeci de ani. Se începe cu amenda de 100 lei (până la sfârșit de aprilie), după care va crește cu câte o sută de lei în fiecare lună", conform primarului. 

Amenzile vor fi aplicate în urma unor rapoarte pe care firma de salubritate le va întocmi. 

„Salubritatea IBSV Întorsura Buzaului va întocmi rapoarte săptămânale, după care le va prezenta Primăriei Barcani, apoi se vor aplica sancțiunile. Trebuie să scădem considerabil cantitatea de gunoi menajer, iar cantitatea de deșeuri reciclabile să crească", susține Nicolae Pastor. 

El a venit și cu precizarea că oamenii pot da și alt scop resturilor alimentare, având în vedere că în zona rurală oamenii cresc animale sau au terenuri pe care cresc fâneață. 

„Fiindcă suntem în zona rurală, o bună parte dintre noi putem da altă destinație resturilor alimentare (la animale sau chiar o mică platformă de compost, care ulterior se poate folosi ca îngrășământ la flori/gazon/fânețe)", a mai scris edilul. 

În Barcani, în zilele de marți se ridică atât gunoiul menajer, cât și cel reciclabil. În prima zi de vineri a fiecărei luni se ridică sticla. 

„Pentru alte tipuri de deșeuri, vom anunța din timp campanii de colectare (electrocasnice, canapele, etc.)", a mai scris edilul.

Cum se reciclează corect 

Nicolae Pastor a scris și regulile după care se colectează corect deșeurile. 

Deșeuri reciclabile

- doze de bere/suc 

- Pet-uri din plastic (suc, apă, bere) 

- Hârtie (reviste, ziare, cărți) 

- Carton 

- Ambalaje plastic (pungi, folii) 

- Alte recipiente din plastic (de preferat clătite cu apă înainte de a ajunge în pubelă).

- Cutii de conserve din metal 

- Deșeuri din fier sau alte metale 

- Spray-uri goale 

- Capace de borcane sau din plastic de la diferite recipiente 

- Ghivece de flori 

Gunoi menajer

- Resturi alimentare (coji de cartofi/citrice/alte legume, alte resturi de mâncare). Dar cum spuneam, cu mici eforturi, puteți să le găsiți altă destinație. 

- Haine și alte textile - Șervețele de hârtie sau polietilenă folosite 

- Scutece

- Obiecte din porțelan 

- Zaț cafea 

- Pliculețe ceai 

- Încălțăminte 

- Plante 

- sticlă spartă 

Sticlă

- borcane 

- Sticle de sticlă (bere, suc sau alte băuturi)", a mai scris, în final, primarul.

În luna mai a anului trecut, primarul din Barcani a anunțat că oricine îi aduce dovezi prin care se observă clar că o persoană aruncă gunoi în spații neamenajate va fi recompensat cu 100 de lei. Totodată, în localitate au fost instalate camere de supraveghere într-o zonă în care, de obicei, se aruncau deșeuri pe spațiul public.

Sursa foto: arhivă și Nicolae Pastor/Facebook

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.