Alphaville, Irina Rimes și Compact B concertează la Zilele Sfântu Gheorghe
Programul la Scena Principală a fost finalizat
Lista artiștilor care vor urca pe scena principală în cadrul celei de-a 27-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe a fost prezentată luni de organizatorii evenimentului. Formația germană Alphaville, cunoscută mai ales pentru hiturile Big in Japan și Forever Young sau artiștii autohtoni Irina Rimes și formația Compact B se află printre cei care în weekend-ul 27 – 29 aprilie vor concerta în Piața centrală a reședinței de județ.
Organizatorii ediției a 27-a a Zilelor orașului Sfântu Gheorghe au prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă, noutățile privitoare la evenimentul care va fi organizat în perioada 21 – 29 aprilie a.c..
Evenimentul este organizat, ca și în anii precedenți, în două părți, respectiv secțiunea culturală de șase zile – de sâmbătă până joi, și secțiunea de festival în aer liber, unde sunt cuprinse concertele. Coordonatorii activităților au anunțat luni că anul acesta vor fi amplasate doar patru scene în diverse locații din oraș. Este vorba despre: scena principală, situată ca și anul trecut, în fața Consiliului Județean și Prefecturii, scena comunității – care se va muta în Parcul din fața Liceului de Artă, scena din grădina Muzeului Național Secuiesc și scena Tineretului – în parcarea din spatele Primăriei.
Târgul Meșteșugăresc va fi în împărțit în două locații, unul pe strada Kos Károly, în fața Muzeului Național Secuiesc și al doilea pe strada Gróf Mikó Imre. Între cele locații, între strada Spitalului și Strada Gróf Mikó Imre vor fi unități de alimentație publică.
Șapte artiști pe Scena Principală
Pe scena principală vor fi prezenți șapte artiști în cele trei zile de festival, unul dintre aceștia din Germania, doi din România și patru din Ungaria. Printre aceștia se regăsesc formația germană Alphaville sau artiștii din România, Irina Rimes și Compact B.
„Ne-am străduit foarte mult să aducem formații de renume din țară și din străinătate și anul acesta pe scena principală a Zilelor Sfântu Gheorghe. Am conceput programul în așa fel ca să avem câte o propunere pentru fiecare stil și grup de vârstă, în speranța că o să îi atragem în centrul orașului. Vineri, de la 19:30, va urca pe scenă Gáspár Laci, un interpret din Ungaria, cunoscut mai ales din emisiunile de talente. A câștigat primul Megastar din Ungaria (...) și este apreciat atât pe scena muzicii pop, cât și în teatru operetă și așa mai departe. De la ora 21:00 vom avea pe scenă formația Compact B, prima oprire a lor în turneul în aer liber „După ani și ani”. E o provocare și pentru formație că s-a reunit și a reînceput activitatea din octombrie anul trecut. (...) Sâmbăta vom deschide programul la 19:30 și o vom avea pe scenă pe Irina Rimes, una dintre puținele interprete care își scrie singură melodiile și muzica. (...) Preconizăm că o să fie un concert așteptat de mulți din Sfântu Gheorghe. (...) Invitatul de reume de anul acesta este formația Alphaville din Germania. Poate vă sunt cunoscute melodiile Big in Japan sau Forever Young. Ei sunt o formație activă și ultimul lor album a apărut în 2010 și vor cânta piese și de pe acest album. Evident, toată sărbătoarea se va încheia cu focurile de artificii”, a declarat unul dintre coordonatorii evenimentului, Knop Ildikó.
Joi se pun în vânzare biletele la concertul inaugural
Concertul inaugural, din 21 aprilie, care va fi în Biserica Romano-Catolică Krisztus Király din strada Fabricii este anul acesta o producție locală, pusă la cale Orchestra de Camera Gheorghius din Sfântu Gheorghe și Csiki din Miercurea Ciuc, respectiv trei coruri (Vox Humana, Corul de Copii Campanela al Liceului de Artă și Corul Laudate al Bisericii).
La acest spectacol, începând cu data de 1 martie, biletele vor putea fi achiziționate atât online, cât și de la Biroul de Organizare de Evenimente de lângă Primărie. Un bilet va costa 40 de lei, 20% dintre locuri vor fi disponibile la preț redus, de 20 de lei, pentru pensionari.
Pentru Scena Comunității sunt așteptate propunerile de program până în 28 februarie
Programul pentru Scena Comunității, mutată în parcul din curtea Liceului de Artă din Piața Sfântu Gheorghe, nu este finalizat, spun organizatorii, iar propunerile sunt așteptate până cel târziu în 28 februarie, fie la adresa de program@kultur.ro sau la numărul 0737.151.102. Cei care doresc să participe la activitățile de pe această scenă trebuie să precizeze și condițiile tehnice necesare și o persoană de contact.
„Pe scena comunității încă nu este finalizat programul și așteptăm să vină ofertele, adică formații de copii în principiu, dar oricine dorește să se prezinte, care are un program între 10 și 45 de minute, poate să ne prezinte ideea, să ne spună în ce zi vrea să urce pe scenă”, a transmis purtătorul de cuvânt din cadrul evenimentului, András Erdély.
Iubitorii de muzică populară, supărați pe decizia autorităților de a muta scena comunitară
Iubitorii de folclor românesc s-au arătat supărați pe faptul că artiști de calibru din muzica populară autohtonă nu vor avea posibilitatea să ia parte la Zilele Sfântu Gheorghe, în urma mutării scenei comunității din Piața Sfântu Gheorghe. Actuala locație nu îndeplinește cerințele solicitate de artiștii care ar urma să concerteze în Sfântu Gheorghe de zilele orașului, printre care se numără și Matilda Pascal Cojocărița.
Primarul Antal Árpád a precizat că bugetul restrâns din acest an este principalul motiv pentru care scena comunității a fost mutată, însă a subliniat și că speră ca Zilele Sfântu Gheorghe să nu devină un motiv de ceartă pe probleme etnice.
„Cred că respectăm proporționalitatea etnică. (...) Mi-aș dori cumva dacă am reușit să depășim aceste abordări și să nu fie ziua orașului un motiv pe care să ne certăm pe chestiuni etnice pentru că Bucureștiul ne-a luat banii. Până la urmă problema asta este, că bugetul nostru a fost privat de 7 milioane de lei, motiv pentru care am reușit să reducem inclusiv bugetul zilelor orașului și m-am trezit inclusiv la o ședință a Consiliului Local cu abordări etniciste în ceea ce privește organizarea zilelor orașului”, a spus primarul, care a folosit ca argument și faptul că așa cum nici artiștii români de folclor nu vor urca pe scena mare a orașului, așa nici artiști maghiari de folclor nu vor fi prezenți pe scena principală.
Locul scenei comunitare din Piața Sfântu Gheorghe va fi luat de un mic festival al delicateselor culinare ce pot fi servite în stradă. Atmosfera va fi întreținută prin muzică ambientală, asigurată de artiști de muzică stradală.
S-au redus și bugetul și numărul de programe
Dacă evenimentul de anul trecut, a însemnat tot nouă zile de evenimente, dar cu circa 300 de activități în aproape 40 de locații, anul acesta autoritățile spun că din cauza bugetului, dar și din alte motive, au ales să restrângă numărul de activități organizate în perioada 21 – 29 aprilie.
„În ciuda faptului că Bucureștiul ne-a luat șapte milioane de lei, am decis să organizăm și anul acesta zilele orașului. Bugetul va fi mai mic, însă încercăm să construim programul în așa fel încât să nu facem rabat de la calitate. Vor fi mai puține evenimente decât în anii precedenți, dar calitatea va fi, sper, cel puțin la nivelul evenimentelor din anii precedenți. Anul acesta vom începe Zilele orașului pe 21 aprilie cu un concert organizat la Biserica Catolică Krisztus Király și vom finaliza duminică, pe data de 29 aprilie, cu un foc de artificii, care va începe la ora 22:15”, a spus primarul, care a completat: „Reducerea numărului de evenimente era în vizorul nostru pentru că foarte mulți au spus și în anii precedenți că sunt prea multe și nu pot ajunge la toate și ne-am gândit că poate ar fi mai bine să aducem formații mai scumpe din banii ăștia”.
În 2018, bugetul Zilelor Sfântu Gheorghe pornește de 800.000 de lei din bugetul local și veniturile din licitații pentru spațiile de vânzare a alimentelor și băuturilor, la care se vor adăuga încasările din bilete, sponsorizările.
Sursă foto: Facebook.