STIREA ZILEI 28 octombrie 2012

25 de ani de TAM, sărbătoriţi cu emoţii și supărări

de Covasna Media | 569 vizualizări
Sâmbătă a avut loc Gala prin care Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe a aniversat 25 de ani de la înfiinţare. Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe se află în plină sărbătoare în aceste zile, aniversând 25 de ani de la înființare

Sâmbătă a avut loc Gala prin care Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe a aniversat 25 de ani de la înfiinţare.

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe se află în plină sărbătoare în aceste zile, aniversând 25 de ani de la înființare – întâi ca secție română a Teatrului din Sfântu Gheorghe, în 1987, și apoi ca instituție cu personalitate proprie. Manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani au început pe 23 octombrie, însă cele mai așteptate momente au fost, pe lângă spectacolele programate, deschiderea oficială și Gala Aniversară TAM 25.

Deschiderea a avut loc vineri, în foaierul Teatrului, iar aici au fost prezenți, alături de actuala trupă a TAM, foști angajați, invitați din întreaga țară precum și oameni apropiați teatrului, parte a publicului care de fiecare dată este alături de TAM.

Mesaj de la ministrul Culturii

În deschiderea Aniversării, consilierul Ministrului Culturii, Emil Pantelimon, a transmis mesajul ministrului Puiu Hașotti, arătând deosebita apreciere de care se bucură TAM la nivel național, ca teatru profesionist, cu actori de valoare și spectacole premiate atât în țară cât și în străinătate. Transmis într-o notă personală, mesajul Ministrului a fost urmat de cuvintele personale ale lui Emil Pantelimon, care a vorbit despre deosebita legătură pe care o are cu TAM încă din copilărie, acesta fiind unul dintre primele locuri în care a gustat din bucuriile culturii. În deschidere au mai luat cuvântul și fosta actriță a TAM, Teodora Mareș,  care a vorbit despre amintirile deosebite din Sfântu Gheorghe, oraș de care o leagă primul său loc de muncă în calitate de actriță – la TAM, precum și anii de tinerețe. Unul dintre cei care au pus bazele TAM, Petre Străchinaru, a luat și el cuvântul, arătându-se emoționat de faptul că Teatrul a ajuns să sărbătorească 25 de ani de viață. Seara deschiderii a fost urmată de o expoziție de pictură a Palmei Baász și de premiera spectacolului „Melancolia și misterul unei străzi”, în regia directorului TAM, Horațiu Mihaiu.

Diplome de onoare

Gala Aniversară TAM 25 a avut loc sâmbătă și s-a întins pe parcursul a aproape patru ore, timp în care toți cei care au lucrat în TAM de-a lungul vremii sau au susținut Teatrul prin diverse modalități au primit diplome de onoare și câte un cadou – o broșură TAM 25 și un CD pe care au fost surprinse imagini din spectacolele TAM, fotografii cu actorii de aici și o prezentare a actualei echipe. Pe scenă au urcat nu doar actori, regizori sau scenografi ci și oameni care au lucrat pe partea tehnică – regizori de scenă, mașiniști, luminiști, tâmplari, merceologi, cabinieri, butafori – toți cei care stau de obicei în spatele reflectoarelor și care contribuie la imaginea ce ajunge în fața publicului. Au venit la Gală oameni de teatru din Oradea, Târgu-Mureș, București, Piatra-Neamț, Târgoviște și alte zone ale țării, oameni care în câteva cuvinte au ținut, fiecare, să mulțumească TAM pentru șansa de a fi lucrat aici și care au apreciat că acest Teatru este unul dintre puținele din țară care oferă constant o calitate ridicată a producțiilor; sala mare a Teatrului a vibrat de emoția celor premiați, mai ales că mulți dintre aceștia nici nu s-au așteptat să fie chemați pe scenă.

„Ecourile pe care le-am primit deja cu privire la Aniversarea celor 25 de ani sunt favorabile, iar cei care au ales să ne fie alături au apreciat eforturile absolut considerabile pe care le-am făcut cu toții pentru ca acest eveniment să iasă bine. Sunt oameni care au venit neinvitați chiar, de peste tot din țară – directori de teatru, regizori și actori care au vrut să ne fie alături – ceea ce transmite foarte mult despre ceea ce înseamnă TAM”, a declarat Horațiu Mihaiu.

Primăria, marele absent

Potrivit acestuia, Aniversarea a fost realizată cu un buget foarte mic, puțin peste 200.000 de lei din partea Ministerului Culturii și a UNITER. Deși li s-a cerut sprijinul financiar, nici Consiliul Județean Covasna și nici Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu au contribuit la susținerea acestui eveniment. Mai mult, Primăria Sfântu Gheorghe nici nu a fost reprezentată de către cineva, ceea ce constituie o mare supărare a conducerii TAM.

„Marea mea dezamăgire este că, în vreme ce toți invitații care nu au putut veni, ne-au transmis gândurile lor cele bune și și-au motivat lipsa, nu a venit nimeni din partea oficialităților locale. Cred că Primăria putea desemna un reprezentant la această Aniversare. Noi am transmis invitații, atât primarului Antal Árpád cât și viceprimarului Sztakics Éva – nu doar că nu au venit, dar nici măcar nu ne-au transmis ceva oficial, prin care să ne comunice că nu vin. Sigur, am primit ceva mesaje de la Primărie, așa, neoficiale, chiar și prin consilierul local Rodica Pârvan, că primarul nu ar veni pentru că „a strănutat” Sebastian Marina (legat de postarea actorului de pe un site de socializare – n.r.). Păi, dacă primarul e suparat și în consecință toți din Primărie sunt supărați, atunci avem o problemă. Iar dacă domnul primar e supărat, atunci și eu pot fi foarte supărat că din luna aprilie am cheile de la clădirea fostului Cinema Arta, unde ni s-a promis un sediu și, deși am făcut curat nu se întâmplă nimic; și sunt supărat că, deși am depus cereri pentru finanțarea Aniversării 25 TAM, nu am primit niciun ban, ci doar ni s-a transmis, tot așa, neoficial, ba că s-a pierdut cererea, ba că nu se dau bani pe diverse motive – tot cel cu Sebastian Marina”, a declarat Horațiu Mihaiu.

Cererea de finanţare, pierdută de Primărie

Directorul TAM s-a arătat intrigat de faptul că Primăria spune că s-a pierdut cererea depusă pentru finanțarea Aniversării, în condițiile în care s-au depus mai multe cereri și niciodată nu s-a primit un răspuns oficial. Horațiu Mihaiu este de părere că o astfel de atitudine a autorităților locale sfidează bunul simț și spune că dacă până acum a avut o atitudine modestă, nu mai este dispus să accepte astfel de tratamente.

„De acum voi pune punct acestor atitudini, iar de la 1 noiembrie vom discuta altfel. Urmează războiul, pentru că eu am tăcut și am suportat, am primit criticile și le-am răspuns civilizat și vreau să fiu tratat cu aceeași monedă. Nu știu de ce nu ne-a onorat cu prezența nimeni din Primărie și nici de ce nu ni s-a dat niciun ban, pentru că răspunsuri oficiale nu avem. Dar cred că ține de bunul simț, iar eu m-am săturat de acest stil înfiorător de mârlănie”, a mai spus Mihaiu, adăugând că invitații de la Primărie ar fi urmat să primească și ei premii și diplome, dar pentru că n-au binevoit să participe la Gală, dacă vor le pot ridica din biroul directorului, căci nu se va duce nimeni să le înmâneze.

Primarul Antal Árpád nu a putut fi contactat în weekend pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu acest subiect.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.