SPORT 9 septembrie 2020

VAR în Liga 1: Ce spune patronul Sepsi OSK

de Iulia Drăghici - Taraș | 1320 vizualizări

Chiar dacă Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal au anunțat încă de anul trecut că în sezonul competițional 2020/21 se va implementa sistemului VAR (arbitrul asistent video, din engleză, Video Assistant Referee) la meciurile din Liga 1, momentul se lasă așteptat. Printre cei care îl așteaptă cu interes enorm este și patronul Sepsi OSK, Diószegi László. Covăsneanul spune că au fost situații în care echipa sa a fost dezavantajată în urma arbitrajului și speră ca după introducerea VAR astfel de erori vor fi evitate.

Hai să o spunem cinstit și să spunem lucrurilor pe nume, da, unor arbitri nu le place aerul rarefiat din Sfântu Gheorghe, poate. Într-adevăr avem doi, poate trei arbitri între ghilimele prieteni, care nu știu ce au cu noi sau nu știu de ce. Dar ori de câte ori ne-au arbitrat, am avut probleme. Poate, spun încă o dată, a greși e omenește, dar prea s-a repetat. De exemplu, ce s-a întâmplat în meciul cu Craiova. Ne-a arbitrat domnul Radu Petrescu și la Craiova, acum doi ani. În minutul 90 am dat un gol, pe care l-a anulat, nimeni nu știe de ce. Puteam să câștigăm, dar am fost bucuroși și cu 1 – 1. Dar de ce să nu fie 2-1 dacă e gol valabil? Eu niciodată nu am acuzat arbitrajul, dar VAR-ul e mai mult decât binevenit la noi”, ne-a declarat finanțatorul Sepsi OSK.

Diószegi László a spus, pentru Observatorul de Covasna, și că dacă în sezonul trecut de campionat era implementat VAR-ul, Sepsi avea cu 5 puncte în plus.

Nu cred să existe vreo echipă care să spună nu VAR-ului. Ar fi cel puțin ciudat. Noi, Sepsi OSK, așteptăm cu nerăbdare și cu interes enorm, fiindcă ceea ce nu vede arbitrul în momentul de față poate prin VAR se poate schimba decizia și se poate lua o hotărâre dreaptă. Eu așa consider, că VAR-ul este ceva prin care se îndreaptă greșelile făcute pe moment de arbitri. Se poate greși și cu VAR. Am văzut asta în campionate mari. Câteodată sunt niște situații în care nu știi care e decizia bună. Totuși, măcar deciziile pripite pot fi îndreptate. Cred că dacă în campionatul trecut exista VAR, pot să spun fără să supăr pe nimeni, că aveam cu 5 puncte în plus”, a declarat acesta.

Cât despre motivele pentru care se tot amână introducerea sistemului de arbitraj video, acestea se leagă atât de partea financiară, cât și de pregătirea arbitrilor din România pentru acest pas.

VAR-ul costă în jur de 100 și ceva de mii de euro pe echipă, dar Federația Română a fost de acord să cumpere tot ce trebuie și noi să plătim arbitrii. Am fost de acord, dar ei trebuie să fie învățați în 6 luni despre arbitrajul video. Nu știu de ce încă nici nu s-au făcut cursuri. Știm că echipamentele nu s-au cumpărat, dar măcar arbitrii ar fi trebuit trimiși la cursuri, în străinătate, unde deja de 2 ani VAR-ul este funcțional. Atunci, când aparatura era achiziționată de FRF, deja arbitrii erau învățați. Acum, o vină aparatura, iar abia apoi o să fie trimiși arbitrii, iar trebuie să mai așteptăm 6 luni până învață. Echipele românești, cel puțin cele care joacă în Cupele Europene, trebuie să se obișnuiască cu VAR-ul. Cred că va fi în beneficiul fotbalului românesc să fie și la noi. Aproape în fiecare țară se va implementa de anul ăsta. Nu știu noi de ce mai așteptăm”, ne-a mai spus patronul Sepsi OSK.

Justin Ștefan, secretar general LPF, a declarat la începutul lunii august pentru Look Sport că VAR-ul e „posibil să se implementeze chiar din play-off și play-out-ul sezonului viitor”.

Sursa foto: Getty Images

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.