SPORT 18 aprilie 2013

Tompa Krisztián – un om mic cu planuri mari

de Székely Emőke | 899 vizualizări

La 12 ani, multiplul campion de motocros din Sfântu Gheorghe vrea să urce din nou pe podiumul european

Tompa Krisztián este un puști de 12 ani din Sfântu Gheorghe, care de la vârsta de 4 ani, de când s-a urcat pentru prima dată pe o motocicletă, este copleșit de acest sport. Are un calendar competițional încărcat, călătorește 5-600.000 de kilometri în fiecare an, toate acestea pentru a fi cel mai bun pe două roți.

Moștenire genetică și tată antrenor

Tatăl lui Krisztián, Tompa Csaba, este de asemenea un împătimit al acestui sport. Și-a crescut copilul în spiritul motocrosului, iar Krisztián este obișnuit de mic copil cu munca grea, antrenamente, concursuri. Cu toate acestea puștiul nu se plânge, și spune că în ciuda programului extrem de încărcat reușește din când în când să își facă timp și pentru joacă împreună cu prietenii. În rest… școală și antrenamente. „La motocros trebuie să ai o condiție fizică foarte bună. De aceea pe perioada iernii atletul Csuták Tamás a fost cel care s-a ocupat de el, de forma lui fizică. Odată ce vremea s-a încălzit, am ieșit pe teren. Eu sunt cel care îl antrenează, ieșim de două ori pe săptămână în cazul în care în weekend mergem la concurs, iar când nu mergem, ne antrenăm și la sfârșitul săptămânii” – spune tatăl, Tompa Csaba.

Tompa moto 03

Cooptat de Suzuki

Începând cu acest sezon, Krisztián a fost cooptat de o echipă Suzuki, iar acest lucru înseamnă că micul covăsnean s-a obligat să participe la Campionatul Internațional German, la Campionatul Mondial din Cehia și la Campionatul European Zonal. „Această din urmă competiție este compusă din 6 etape regionale, primii 10 clasați din fiecare dintre cele 4 regiuni europene vor participa la o finală ce va avea loc în Marea Britanie. Campionatul Mondial va avea o singură etapă în luna august, cât despre Campionatul German… este unul dintre cele mai prestigioase concursuri atât pentru copii, juniori, cât și pentru seniori. Acestea sunt concursurile obligatorii. Dacă vom putea, vom merge și la etape de campionat național, Cupa României, să vedem” – povestește Tompa Csaba. Calendarul competițional al lui Krisztián este plin până în luna octombrie, astfel că aproape la fiecare sfârșit de săptămână cei doi vor fi plecați.

Obiective propuse

Cei doi și-au propus să câștige Campionatul European Zonal, un scop pentru care s-au făcut deja primii pași, întrucât Krisztián a câștigat deja primele două etape. „În finala din Marea Britanie sper să fim aproape de podium. Acolo va fi o bătălie acerbă. Obiectivul propus pentru Campionatul Mondial este de asemenea o clasare cât mai apropiată de podium, sau pe podium. Ne dorim același lucru și pentru Campionatul german, care este poate o competiție mai grea decât Campionatul European. Germania este singurul loc unde se câștigă bani din concursuri, așadar toți sportivii buni vor să concureze acolo” – ne-a declarat Tompa Csaba. Acesta ne-a mărturisit că există și un al doilea motiv pentru competiția germană este dificilă, și anume limita de vârstă. La Campionatul European pot participa copiii născuți în 1999 sau după acest an, iar în Germania pot concura și cei născuți în 1998.

Singurul român la Suzuki

Calitățile lui Krisztián au fost recunoscute de prestigiosul constructor Suzuki. „Sunt conștient de faptul că sunt sute de copii foarte talentați, și ne bucură faptul că dintre ei toți a fost ales Krisztián să concureze pentru ei. Totul a început anul trecut în Bulgaria, unde ne-am clasat pe locul trei la Campionatul Mondial. Atunci au venit la noi reprezentanții Suzuki și ne-au întrebat dacă dorim ca de anul acesta să concurăm pentru echipa lor. Este o ocazie unică, pe care rar o întâlnești, asemenea oportunitate nu a mai avut nimeni din România”, spune Tompa Csaba, mândru de fiul său.

Etapa din Sfântu Gheorghe lipsește din calendar

Cea mai așteptată etapă a Campionatului Național de Motocros de către publicul din Sfântu Gheorghe, cea de la Șugaș Băi, nu va avea loc anul acesta. Motivul nu este calendarul încărcat al familiei Tompa, ci faptul că Tompa Csaba nu mai vrea să organizeze singur această etapă. „Anul acesta etapa de la Sfântu Gheorghe nu va avea loc din lipsă de sponsori. Nu vreau să organizez acest concurs singur, pentru că este multă bătaie de cap. Mai bine mă ocup de Krisztián în acest timp. Dar dacă va veni cineva cu o propunere de colaborare, există posibilitatea de a organiza totuși acest concurs” – spune Tompa Csaba.

Tompa moto 05

Multiplu campion

Palmaresul de până acum al micului motociclist este impresionant. Cel mai bun rezultat l-a înregistrat anul trecut, când a terminat Campionatul Mondial pe locul 3, aducând astfel bronzul mondial la Sfântu Gheorghe. În 2011 a terminat Campionatul European pe locul 6, a fost de multe ori campion național atât în România, cât și în Ungaria. „Din cauza competițiilor majore nu mai putem participa la campionatul național. Avem obligații față de echipă, avem un calendar încărcat pe care trebuie să îl respectăm și pentru că datele curselor se suprapun des, nu mai putem participa la naționale. Degeaba mergem și câștigăm 3 curse de exemplu, dacă la celelalte 3 nu putem participa. Cei care o pot face, adună puncte și acolo și astfel au șanse mai mari de a câștiga. Așa s-a întâmplat și anul trecut la Naționalele din România. Am participat la 4 curse din cele 7, le-am câștigat pe toate 4, dar în final am ieșit pe locul 3. În campionatul Ungariei de anul trecut am avut noroc. Am reușit să participăm la aproape toate etapele, am lipsit de la o singură cursă, dar avantajul acumulat în celelalte ne-a fost de ajuns să câștigăm titlul național” – a declarat Tompa Csaba.

Performanțele aduc și alți sponsori

După ce anul trecut Krisztián a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial, au apărut și sponsorii care îl susțin. Motocicleta și componentele necesare sunt oferite de Suzuki, dar Krisztián poartă cu mândrie și alte nume mari care îi sunt alături: Shell, Repsol, Kenny România, Laser România.

La sfârșitul acestei săptămâni tânărul sportiv are teoretic liber, însă Tompa Csaba ne-a mărturisit că nu vor sta acasă, profită de ocazie pentru a merge în Bulgaria la un concurs unde tatăl va avea ocazia să se întâlnească cu membrii echipei Suzuki, iar Krisztián va încerca să „fure” câteva tehnici de la seniori.

Tompa moto 08

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.