Punct de vedere: Cine și de ce a lansat zvonul fals despre venirea lui Tibor Selymes la Sepsi OSK Sf. Gheorghe?
Înaintea partidei din etapa a XIII-a, ultima a turului sezonului regulat a Ligii I la fotbal, dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe și FCSB, un cotidian central, lider pe piața sportivă, a lansat o știre, cu titlu de certitudine, conform căreia antrenorul principal de la Sepsi OSK, Valentin Suciu, ar urma să fie înlocuit din funcție, indiferent de rezultat, cu fostul internațional român Tibor Selymes.
Evident că știrea a făcut rapid înconjurul României, ajungând și în vestiarul echipei-fanion a județului Covasna. O astfel de informație, în presiunea dinaintea unui joc atât de greu are, pentru cei care poate nu au avut șansa să vadă cum se pregătește un meci de fotbal, un efect bulversant.
Este, scuzați metafora poate prea ”muncitorească”, precum o lovitură de ciocan pneumatic în zona vulnerabilă a unui zid. Practic, Suciu și-a pierdut, fie și pentru câteva momente, dar chiar cele mai importante momente, autoritatea în fața fotbaliștilor săi, în timp ce în rândul acestora, care urmau să intre în teren, s-a instaurat angoasa.
Toate cele de mai sus nu sunt pure invenții, ci strict realitatea. De aceea credem că, fără a acuza, știrea și apariția ei au fost dirijate. Mai multe elemente, cum ar fi însăși alegerea numelui potențialului înlocuitor, Tibor Selymes, originar din Ținutul Secuiesc, fapt care ar fi sporit credibilitatea falsului, conduc către ipoteza inițială. În fierbințeala acelor momente, nimeni probabil nu s-a mai gândit că Selymes a avut un mandat scurt, sortit eșecului, în acest sezon, la o divizionară secundă, Olimpia Satu Mare. Momentul-cheie în care a fost lansată informația, cu puțin timp înainte de lovitura de start, conduc din nou către ipoteza unui act intenționat.
Acum aș vrea să fim foarte clar înțeleși. Rândurile de mai sus nu sunt o scuză pentru evoluția fotbaliștilor noștri și pentru scorul cu care au pierdut (4-0 în fața celor de la FCSB). Diferența era clară și roș-albaștri, opinie personală, s-ar fi impus și fără această diversiune. Însă pentru ce a fost nevoie de acest circ ieftin?
Înșiruirea faptelor ne este binecunoscută tuturor. Colegii noștri de la Observatorul de Covasna care s-au aflat la meci au intrat imediat în contact cu conducerea Sepsi OSK, iar această instituție a infirmat imediat ipoteza înlocuirii lui Valentin Suciu. O astfel de știre a apărut pe portalul nostru imediat, însă fără a putea neutraliza efectele șocului inițial.
Gazeta Sporturilor, instituția centrală care a lansat informația falsă, este un ziar etalon, care educă românii în spirit sportiv încă din 1924. După încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial, Gazeta Sporturilor a fost transformată, conform nomenclaturii de epocă, în Sportul Popular, revenind la denumirea tradițională din 1990. Personal admir și citesc Gazeta Sporturilor, acesta fiind ziarul cu cea mai mare popularitate și credibilitate. Însă un ziar, mai ales de această amploare, este format din oameni care… sunt oameni. Unii dintre ei pot fi chiar „aserviți” unor interese fotbalistice, însă fără probe nu putem acuza. De altfel, scopul materialului de față nu este acela de a găsi scuze, acuze sau vinovați, ci pur și simplu de a încerca să elucidăm o situație fără precedent în fotbalul nostru, dar care poate fi foarte periculoasă.
Altfel, voi continua să citesc și să respect Gazeta Sporturilor, colecția de arhivă a acestui cotidian fiind un veritabil tezaur pentru cei care doresc să „sape” în istoria sportului românesc. Voi consideră că tot ceea ce s-a petrecut înainte de meciul cu FCSB a fost doar un incident nedorit, dar care putea fi evitat prin simpla urmare a unei logici elementare a presei: verificarea informațiilor din trei surse.
Măcar una dintre aceste surse, cât se poate de autorizată, putea fi conducerea Sepsi OSK ...
Cristian Frisk