SPORT 10 decembrie 2013

Nume noi în arbitrajul covăsnean

de Székely Emőke | 574 vizualizări

Prima generație de arbitri școliți de AJF a absolvit cursurile

După 10 săptămâni de cursuri, peste 20 din cei 30 de elevi înscriși la școala de arbitraj organizată de Asociația Județeană de Fotbal Covasna au dat luni testul de absolvire. Cu siguranță nu toți vor ajunge arbitri de top, însă cu siguranţă vor privi meciurile de fotbal și din perspectiva arbitrului.

Un profesor mulțumit

Lucian Rusnadu este președintele Comisiei de Arbitri din cadrul AJF Covasna, și conduce la centru partide din Liga I de fotbal. El a fost unul dintre profesori la acest curs, iar după testarea finală s-a arătat mulțumit de rezultate. Spune că arbitrajul covăsnean are nevoie de forțe proaspete, de o concurență sănătoasă, și dacă măcar 5 din cei 30 de elevi vor ajunge să arbitreze, va fi mulțumit. De asemenea, văzând interesul crescut, cei de la AJF plănuiesc să organizeze alte astfel de cursuri, iar cel mai probabil următorul va avea loc în vară.

Mulți tineri și două fete

Lucian Rusandu a punctat faptul că la acest curs s-au înscris mulți tineri, liceeni care doresc să facă performanță în arbitraj. „Feedback-ul a fost pozitiv, mă bucur că am putut da din cunoștințele noastre unor tineri dornici să învețe. De asemenea mă bucură faptul că am avut și două fete la acest curs. Trebuie știut faptul că deși de multe ori se întâmplă ca spectatorii să dea cu vorbe în femei arbitru, acestea au reușit performanțe remarcabile. De exemplu, avem femei arbitru care conduc meciuri la Campionatul European și Mondial de fotbal pentru femei, pe când acest lucru este deocamdată un vis pentru arbitrii bărbați din Români” – spune Rusandu.

Cursuri interactive

Învățăceii au apreciat în mod deosebit faptul că orele de curs au fost interactive, astfel că și ei s-au implicat activ în rezolvarea unor situații de joc. După ultima oră de curs câțiva dintre ei ne-au împărtășit gândurile pe care le aveau despre această școală de arbitraj.

„Cred că arbitrajul e un stil de viață din punct de vedere al educației fizice. Pe lângă pregătirea fizică un arbitru trebuie să fie ferm pe poziție, sever, să nu fie influențat de alții, așadar cred că ne poate schimba personalitatea. Acesta este un aspect important, poate mai important decât performanța, pentru că nici 2% dintre noi nu vom ajunge să arbitrăm măcar la liga a treia, însă putem deveni oameni mai buni”, ne-a spus Demeter Csongor.

„Înainte de acest curs nu eram atent la arbitru, parcă nici nu exista pe teren, iar după ce am început să învăț legile jocului, am început să fiu atent la arbitru, la tușier, să văd cum aleargă, unde se poziționează, cum schimbă steagul, lucruri la care nici nu mă gândeam înainte. E o meserie în care trebuie să fii corect, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun” – spune Alexandru Cociș.

Urmează alte teste

Cei care doresc să se apuce în mod serios de arbitraj trebuie să treacă de alte teste, deloc ușoare. Acestea sunt teste pe care arbitrii le dau de două ori pe an, fiind vorba de o probă teoretică și una practică, așadar pregătirea fizică este importantă. „Nu vor fi probe ușoare, mai ales cea practică. Candidații vor susține probe de sprint și rezistență, vor avea un timp limită pentru efectuarea acestora. Sperăm însă că vor reuși cât mai mulți. Eu îi sfătuiesc pe viitorii arbitri să înceapă alergarea după sărbători, pentru a fi în formă la testare” – a declarat Lucian Rusandu. Cei care vor reuși să treacă și de aceste examene vor arbitra la început în campionatele de copii, după care vor fluiera la seniori, iar cei mai buni își pot face o carieră din arbitraj.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.