„Mi-am făcut mulți prieteni la Sfântu Gheorghe într-un timp scurt”
Interviu cu jucătorul echipei de futsal FC Sepsi, spaniolul Gustavo Redondo Herguedas
Jucătorul de futsal a venit la Sfântu Gheorghe la începutul sezonului competițional, și spune că se simte foarte bine aici. Cum i se pare spaniolului orașul, echipa, și România, în general, ne-a povestit în cadrul unui interviu.
– Ești de câteva luni în Sfântu Gheorghe. Cum te simți aici?
– Mă simt foarte bine, îmi place mult acest oraș, în special oamenii care sunt foarte prietenoși. Nu m-am gândit că vor fi atât de ospitalieri, unii îmi scriu pe facebook, mă invită la cafea fără să mă cunoască. Mi-am făcut mulți prieteni aici într-un timp foarte scurt, este un sentiment plăcut, sunt foarte fericit și nu îmi pare rău că am venit la Sfântu Gheorghe. Orașul este mic și drăguț, îmi place pentru că și eu provin dintr-un oraș mic de lângă Valladolid.
– Ce părere ai despre echipa FC Sepsi?
– Cred că suntem în creștere continuă. La ora actuală în campionatul românesc sunt trei echipe care sunt la un nivel ridicat (Târgu Mureș, Deva și Odorhei), la Sfântu Gheorghe au fost câteva schimbări, lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. Dar cred că suntem în creștere continuă, ceea ce este bine. Băieții, antrenorul sunt de treabă, lucrăm mult și sperăm să obținem rezultate cât mai bune Suporterii ne ajută foarte mult, am văzut că la partidele de acasă vin 400-500 de persoane, ne ajută mult faptul că ne încurajează.
– Care crezi că va fi evoluția voastră în acest sezon?
– Nu îmi place să mă hazardez în planuri. Cred că de fiecare dată trebuie să ne gândim la partida pe care urmează să o jucăm, și să ne facem planuri săptămână de săptămână. Tratăm fiecare meci cu maximă seriozitate, încercăm să jucăm cât putem de bine, și desigur, sperăm să câștigăm. Campionatul este însă lung, play-off-ul va fi undeva în primăvară, așadar nu cred că trebuie să facem previziuni de acum.
– Cum te înțelegi cu cei din oraș, cu coechipierii? În ce limbă vorbiți?
– La antrenamente de obicei vorbim în engleză, dar avem și un translator care ne ajută foarte mult. Învăț românește două ore pe zi, avansez, pentru că limba română seamănă cu spaniola. Îmi este mai greu să vorbesc, dar îi înțeleg pe alții. La Sfântu Gheorghe este o situație specială, mulți vorbesc limba maghiară, care mi se pare imposibil de învățat, dar cu engleza și româna mă descurc.
– Cum ți se pare futsalul din România?
– Este la început de drum, acum 20 de ani futsalul din Spania a fost cam la acest nivel, apoi, prin multă muncă am ajuns vicecampioni mondiali și campioni europeni. La noi se pune mare accent pe creșterea jucătorilor de futsal, sunt foarte multe cluburi, multe școli de futsal, avem multe echipe de băieți și de fete. Futsalul din România cred că ar avea nevoie de câțiva antrenori din Brazilia sau Spania, care să îi învețe și pe cei de aici. Cred că astfel se poate ajunge la un nivel mai ridicat.
– În Spania lucrează mulți români, iar părerea generală despre ei nu e întotdeauna bună. Nu ai avut rețineri în a veni aici?
– Da, sunt două milioane de români în Spania, iar unii dintre ei fac necazuri. Nu cred însă că trebuie să generalizăm, peste tot sunt persoane bune și persoane rele. E adevărat, au fost unii care se uitau ciudat la mine când le-am spus că voi juca în România, dar nu îmi pare rău de alegerea făcută. Am jucat 9 ani în Spania, apoi anul trecut am evoluat în Franța. Sunt locuri diferite, experiențe diferite, din care încerc să învăț.