It's show time!
Patru tineri covăsneni au pus bazele unui club sportiv complex, Clubul Sportiv Show Time, care cuprinde inclusiv un departament pentru persoane cu dizabilităţi
Câţiva tineri dinamici şi sportivi din judeţ au pus nu demult bazele unui Club Sportiv promiţător, Show Time, care se doreşte a deveni o adevărată mişcare pentru promovarea şi dezvoltarea sportului în toate păturile.
Preşedintele Clubului este Ciprian Anton, campionul din scaun rulant pe care deja îl cunoaştem, alături de Cristian Şchiopu, primvicepreşedinte, Constantin Toma vicepreşedinte şi Simona Şchiopu, secretar şi trezorier, iar în data de 18 august ei au obţinut şi certificatul de identificare sportivă de la Ministerul Educaţiei pentru activitatea pe care o desfăşoară.
Clubul Show Time are diferite ramuri, de care se ocupă câte o persoană responsabilă în parte. Astfel, Ciprian are în grijă în special partea de sport în scaun rulant - tenis de câmp, tenis de masă, atletism, baschet, darts, înot, în timp ce restul ramurilor de bază sunt conduse de Şchiopu Cristian - Arte Marţiale, Ju-Jitsu, Wushu, Kung-Fu, Qwan Ki Do, Arte Marţiale de contact - Kikboxing, Muay Thai, iar Toma Constantin se ocupă de Alpinism, Ciclism şi Triatlon, Automobilism Sportiv. De altfel, el va înfiinţa în Vatra Dornei un parc de distracţii în padure, care se va numi “Titi Adventure“ şi va oferi posibilitatea unor întreceri automobilistice, trasee cu grad ridicat sau mai puţin ridicat de dificultate pentru biciclete, rapel şi funicular de pe un copac pe altul etc.
„Ne dorim ca în cadrul tuturor activităţilor pe care le desfăşurăm să avem activităţi de antrenament şi instruire a sportivilor după un program bine stabilit de specialiştii fiecărui domeniu de activitate, în concordanţă cu calendarele competiţionale ale Federaţiilor sau Ligilor române. Ne dorim participarea la cât mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, organizarea de concursuri, demonstraţii sau alte evenimente sportive interne şi internaţionale pe terenuri sportive închiriate”, povesteşte preşedintele Clubului, Ciprian Anton.
În prezent, sediul lor este unul provizoriu, la adresa unui membru al clubului, dar speră ca în curând să facă rost şi de o sală.
Unul dintre departamentele foarte importante ale Clubului Show Time este cel dedicat persoanelor cu dizabilităţi, care are deja 7 - 8 sportivi în curs de înscriere.
În perioada 2 - 4 iulie sportivi din cadrul Departamentului Paralimpic au participat deja la Cupa Transp-Tur organizată la Odorheiu Secuiesc. Ei au concurat la probele de tenis de masă, unde au ocupat locuri fruntaşe, iar în 31 iulie Ciprian Anton a participat la semimaratonul de 21 km organizat în Sfantu Gheorghe, unde şi-a doborât recordul de anul trecut.
„Pe viitor îmi doresc ca sportivii acestui club să aiba materialele necesare pentru o mai bună pregătire sportivă şi aici mă refer la scaune rulante de tenis de câmp, baschet şi atletism pentru cei din categoria paralimpicilor, iar pentru sportivii din cadrul departamentului de Arte Marţiale ne dorim o sală pentru antrenamente, saltele şi mai multe materiale, accesorii necesare desfăşurării antrenamentelor. Momentan nu avem o sală de antrenament şi nici nu dispunem de toate materialele necesare. Suntem la început de drum şi sper ca în timp să rezolvăm această problemă, bineînţeles dacă se poate şi cu ajutorul sponsorilor”, mai spune Ciprian Anton.
Preşedintele Show Time a subliniat că pentru o persoană cu handicap este foarte importantă mişcarea, sportul, efortul fizic, pentru că se ajunge la o viaţă sedentară, anxioasă şi plină de neajunsuri, nevoi şi greutăţi... o viaţă lipsită de optimism.
„Ştiu şi vreau să cred că o persoană cu dizabilităţi făcând sport este mult mai motivată, îşi doreşte să câştige, este acel spirit competiţional. Este premiat de fiecare dată în funcţie de rezultatele obţinute. Socializarea este foarte importantă pentru că luăm parte la foarte multe întâlniri, competiţii şi activităţi sportive, se formează conexiuni, prietenii, au loc schimburi de păreri şi idei, se vorbeşte despre sănătate, despre cum avansează medicina, care sunt ultimele noutăţi în domeniu, se vorbeşte despre următoarele întreceri sportive şi despre echipament. Într-un cuvânt, socializarea şi sportul te scot din sedentarism şi plictiseală. Apare dorinţa de a învinge din nou, de a demonstra tuturor că nu suntem nişte simpli utilizatori de scaune rulante şi că putem să facem atât de multe lucruri de care foarte puţini ne cred capabili şi ştiu ce înseamnă”, afirmă Ciprian.
Şi ca dovadă că rezultatele nu întârzie să apară, el a fost selectat de curând în echipa naţională de baschet în scaun rulant, primul antrenament urmând să fie organizat în data de 27 august, alături de noii coechipieri cu care va pleca în Turcia în data de 16 septembrie, la Cupa Mării Negre.
În altă ordine de idei, Ciprian Anton atrage atenţia şi asupra unor probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi la noi în oraş, cum ar fi lipsa accesibilizărilor în Policlinică, lipsa toaletelor adaptate, sau mai bine zis spaţioase în toate instituţiile, barurile etc, lipsa unei maşini adaptate pentru persoane cu dizabilităţi în şcolile de şoferi din Sf. Gheorghe, sau legile care le interzic să îşi înmatriculeze maşinile dacă nu au carnet de conducere dinainte, dar nu au posibilitatea de a-l obţine din moment ce la noi în oraş nu există maşini adaptate pentru dizabilităţi.
Sursa foto: Observatorul de Covasna