Com'on and RUN sau cum să devii propriul tău campion în șase săptămâni
Proiectul adresat celor care și-au propus să înceapă să alerge a ajuns la final
Persoanele care au acceptat la începutul lunii octombrie provocarea Com'on and RUN (din engl. vino și aleargă), sâmbătă, 23 noiembrie, și-au dat „examenul” final. În ciuda ploii și frigului de dimineață, aproximativ 20 de participanți au reușit să își atingă țelul și au alergat cinci kilometri în Parcul Elisabeta din centrul orașului. Membrii care nu au reușit să ajungă la tura finală de sâmbătă, vor mai avea o ocazie să își ducă provocarea la bun sfârșit marți, 26 noiembrie.
Com'ON and RUN este o inițiativă a trei tineri activi din Sfântu Gheorghe, Lászlóffy Lóránd, Magyarosi Orsolya și Birtalan Csanád, care și-au propus să îi motiveze și pe alții să adopte un stil de viață cât mai dinamic și sănătos. Deși inițial activitatea a fost concepută pentru 30 de persoane, au fost acceptați toți cei care și-au dorit să se înscrie.
Programul s-a derulat pe parcursul a șase săptămâni, timp în care membrii înscriși s-au întâlnit în fiecare sâmbătă, de la ora 8:00 în Parcul Elisabeta, pentru a se antrena împreună. Totodată, aceștia au primit și un program de antrenamente pe care trebuiau să îl urmeze individual.
„Un exercițiu de voință, perseverență și spirit de echipă”
O mare parte dintre cei care s-au implicat în program sunt începători, iar performanța de care au fost capabili la final, spun unii dintre ei, nu ar fi fost posibilă fără munca depusă de-a lungul celor șase săptămâni.
„Com'on and RUN nu a fost doar o provocare pentru trup, ci și un exercițiu de voință, perseverență și spirit de echipă. Faptul că am ajuns să ne atingem target-ul nu reprezintă linia de finish, e de fapt linia de start către alte proiecte împreună. Eu una știu că nu mă voi opri aici, și până la urmă, asta am urmărit, să ne descoperim pe noi și să ne dovedim nouă că putem!”, ne-a spus una dintre participante, Iulia Vulpe.
Totodată, spiritul de echipă și noii prieteni au fost impulsul de care unii dintre participanți au avut nevoie pentru a reuși.
„Se spune adeseori că trupul și spiritul uman e capabil de multe. Mulțumim pentru idee, pentru impuls, pentru încurajări și pentru exemplul arătat că într-adevăr, este posibil. Proiectul a fost o posibilitate pentru a vedea o nouă latură a noastră, care, cu siguranță, este mai puternică și de care poate mulți am avut nevoie, fără să știm. Spiritul de echipă și noii prieteni au fost, cu siguranță, de real ajutor. Cred că vorbesc în numele tuturor dacă spun că de astăzi suntem un pic mai mândri de noi atunci când ne uităm în oglindă, iar acest lucru este de neprețuit”, ne-a împărtășit și Kádár Emese.
Pe de altă parte, există și participanți care spun că deși experiența i-a ajutat să simtă pe propria piele importanța mișcării, nu vor continua să alerge, ci mai degrabă se vor îndrepta spre un alt sport.
„Am sentimente mixte în ceea ce privește acest program. Pe de o parte, îmi vin în minte senzațiile de energie pe care le-am primit în fiecare sâmbătă dimineață, după fiecare sesiune de alergare. Mă gândesc la bucuria că am ales să fac ceva pentru mine, pentru sănătatea mea sau la fericirea că învăț, în sfârșit, să îmi placă, măcar puțin, sportul, după atâția ani de școală în care a fost doar o materie pe care o uram de teama că îmi va strica media. Pe de altă parte, pentru mine s-a încheiat acest capitol al alergatului, pentru că s-a dovedit că nu acesta e sportul care poate să mă ajute așa cum îmi doresc și să se plieze pe stilul meu de viață. În plus, infrastructura nu face treaba mai ușoară. Dar o să continui să caut un sport care să mi se potrivească, mai ales că am simțit, realmente, pe propria piele de ce este atât de importantă mișcarea. Așa că le mulțumesc celor care au venit cu ideea acestui program”, ne-a spus Iulia Drăghici - Taraș.
Următoarea provocare, 10 kilometri
Alergatul îți educă perseverența, disciplina și te face să te bucuri pentru lucruri mici, iar aceste „efecte” au putut fi simțite pe propria piele de majoritatea participanților, spune Magyarosi Orsolya. Sportiva i-a provocat deja pe membrii grupului să îți facă puțin curaj pentru următoarea treaptă –10 kilometri.
„Planul pentru 10 kilometri seamănă cu planul anterior, numai că de data asta ei vor avea nevoie de mai multă perseverență, dar mulți dintre ei deja au dovedit că asta nu este un impediment. Sunt foarte mulțumită de rezultate. Sâmbătă dimineața nu am crezut că o să fie atât de mulți prezenți. Nici vremea nu a ținut cu noi, dar a fost o satisfacție pentru mine să văd că s-au adunat atât de mulți. Inima mea zâmbește și azi când văd fotografiile și zâmbetele de pe buzele participanților. Nici ei nu au crezut că vor reuși, dar eu da. (...) Alerg de vreo opt ani și știu ce înseamnă primii cinci kilometri, când simți că nu mai poți și crezi că ești cel mai slab din grup. Toate începuturile sunt grele. Sunt mândră, mulțumită și motivată. Cred că ar trebui măcar o dată pe an să inițiem un grup asemănător. Cred că aceste aspecte mai grele se uită și rămânem de cele mai multe ori doar cu amintiri bune. Cei care acum au reușit, peste cinci ani o să își reamintească și o să zică: «dacă atunci am putut, pot și acum»”, ne-a spus Magyarosi Orsolya.
Consiliere și sprijin și după finalizarea programului
Totodată, cei care nu au reușit să ajungă la tura finală de sâmbătă, marți, 26 noiembrie, de la 19:00, sunt așteptați în Parcul Elisabeta pentru alergarea finală. Coordonatorii mai precizează că membrii vor putea conta pe consilierea și ajutorul specialiștilor chiar și după finalizarea programului.
„Au fost și oameni activi în timpul antrenamentelor care nu au venit la ultima alergare. Așa că marți mai decernăm tricouri pentru cei care fac cei cinci km. Un lucru destul de important pe care l-am auzit de la cineva dintre participanți este că nu ar fi crezut că ar fi putut să reușească, iar acum vrea să continue și să facă și cei 10 kilometri. În afară de aspectul sportiv și benefic pentru sănătate, cred că este destul de important acest pas că în șase săptămâni de la zero, de la un minim de mișcare sau de alergare, poți să ajungi la cinci kilometri este destul de important și din perspectiva încrederii în sine”, ne-a spus unul dintre coordonatori, Birtalan Csanád.
Din obiectivele proiectului au făcut parte și realizarea unor marcaje pentru alergare în Parcul Elisabeta, dar și amplasarea unor panouri de informare despre încălzire și întindere - pași esențiali înainte și după alergare.
„Am marcat traseul acela de 600 de metri, este afișată pe un panou și încălzirea și întinderea, deci ideea ar fi că de acum încolo, oricine vrea să înceapă să alerge, poate să meargă în Parc. Cei care deja au ajuns la performanța să facă cinci kilometri, sunt așteptați să se alăture și celorlalte cluburi sau evenimente de alergare care se mai organizează în oraș”, a mai precizat Birtalan Csanád.
Proiectul a fost realizat prin programul Com'On Sf Gheorghe, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Sursă foto: János Kocsis Boldizsár.