SPORT 4 decembrie 2013

Antrenorul Zoran Mikes: „În Bosnia nu avem săli pline și suporteri atât de minunați”

de Székely Emőke | 875 vizualizări

Noul antrenor al echipei de baschet feminin Sepsi-SIC din Sfântu Gheorghe a venit în România de câteva săptămâni. A condus deja echipa la două meciuri din Liga Națională și la o partidă din FIBA Cup. Spune că este o persoană ambițioasă, care răspunde provocărilor, dar și că spectatori ca la Sfântu Gheorghe mai rar vezi la meciuri de baschet feminin în Europa.

– Sunteți de doar câteva zile aici. Cum vă simțiți la Sfântu Gheorghe?

Deocamdată mă simt foarte bine, m-a surprins plăcut căldura cu care am fost primit. În aceste prime 10 zile petrecute la Sfântu Gheorghe toată lumea are grijă de mine. Mi-a plăcut în mod special ceea ce am văzut la primul meci de pe teren propriu. Atmosfera creată, oamenii bucuroși și entuziaști care nu încetau să ne încurajeze mi-au dat un sentiment foarte plăcut.

– Ce știați despre această echipă, despre club, oraș înainte de a veni aici?

Nu știam multe, dar când am început să discutăm despre contractul meu, despre această oportunitate de a veni aici, am început să caut, să adun cât mai multe informații despre echipă. Înainte am auzit doar că Sfântu Gheorghe este un oraș mic, dar drăguț, cu oameni cumsecade. Am aflat de asemenea că baschetul feminin este foarte popular aici, ceea ce este un lucru rar, cred că poți număra pe degete locurile din Europa unde baschetul feminin este atât de popular. Știam din prima clipă că voi fi într-o situație favorabilă, vorbim despre un club ambițios, iar eu sunt o persoană ambițioasă, așadar ne potrivim. Sper că această echipă va putea atinge scopurile propuse de conducerea clubului.

– Cum vedeți echipa Sepsi-SIC?

Echipa are meciuri de Euro Cup, așadar e dificil să schimbăm ceva în jocul nostru acum, dar încercăm să îmbunătățim câteva aspecte. Încerc să privesc lucrurile în perspectivă, cred că echipa este bună și sper că în partea a doua a sezonului vom avea mai mult timp pentru a vedea ce și cum putem îmbunătăți. Deocamdată însă știu că avem multe jucătoare cu calități individuale bune, dar va trebui să lucrăm la partea de echipă. Dacă vrei să atingi scopurile propuse, trebuie să ai o echipă bună, nu doar jucătoare individuale bune.

– Ați jucat deja două jocuri în Liga Națională. Cum vi se pare campionatul românesc?

Știu că în România aveți câteva echipe foarte bune, pe lângă Sepsi-SIC, care este singura formație românească din FIBA Cup anul acesta, Arad, Târgoviște, Alexandria, Alba Iulia sunt echipe puternice. Cunosc de asemenea câteva jucătoare din România, pe vremea când antrenam Naționala Bosniei, am avut ocazia să mă întâlnesc cu baschetbaliste din România. Cred că este un campionat bun, din fericire aceste prime două partide le-am și câștigat și astfel am avut ocazia să studiez mai mult echipa noastră, și nu celelalte. Urmează meciuri mai grele, cu Brașovul în deplasare, apoi cu Târgoviște acasă. Nu va fi ușor, avem și meciuri în Euro Cup, dar sperăm să dăm tot ce putem pe teren.

– Echipa Sepsi-SIC nu a câștigat nicio partidă din Euro Cup. Credeți că aceasta este valoarea echipei sau e vorba și de ghinion?

Nu am fost aici când echipa a jucat primul meci acasă. În primul rând a fost o partidă frumoasă, de care s-au bucurat fanii din plin. Dar a fost greu să câștigăm, Tarsus este o formație puternică, care nu ezită să profite de greșelile adversarilor. Apoi am avut trei partide în deplasare, a fost greu pentru jucătoare să facă deplasarea la Minsk, apoi acasă să joace în campionat, după aceea deplasare la Novosibirsk, acasă, Turcia, acasă. Cred că rezultatele sunt realiste. Poate că situația ar fi stat altfel dacă o puteam folosi și pe Sarina Simmons, dar regulamentul nu ne permite să joace mai mult de două jucătoare din Statele Unite.

– Ce ne puteți spune despre meciul cu Minsk, care va fi joi?

Echipa este foarte puternică. Horizont Minsk s-a pregătit intens, a jucat meciuri amicale în iulie, când toată lumea este în vacanță. Acolo joacă baschetbaliste componente ale Naționalei Bielorusiei, sunt de mulți ani împreună, nu sunt pe primul loc în grupă în mod accidental, aceasta le este valoarea. Apoi vom primi vizita celor de la Novosibirks, iar eu sper să câștigăm măcar una din aceste două partide. Fanii ar merita acest lucru. Prioritatea pentru noi este însă Liga Națională.

Foto: Gyurko-Henning Balázs

– Care sunt șansele de a realiza obiectivele propuse de club, și anume jucarea finalei Ligii Naționale și a Cupei României?

Cred că partea a doua a campionatului va da răspuns la această întrebare. Nu o spun bucuros, dar probabil nu ne vom califica în următoarea rundă a FIBA Cup, așadar vom avea mai mult timp la dispoziție pentru a ne concentra pe campionatul intern. Sper că după vacanța de Crăciun vom stabili strategii prin care să punem în valoare potențialul pe care îl avem. Ceea ce s-a întâmplat până acum nu este foarte relevant, important e ca în a doua parte a campionatului să jucăm cât se poate de bine. În primul rând vreau să terminăm între primele 4 echipe, și astfel vom avea avantajul terenului propriu în play-off. Din câte văd acum, cel mai probabil Arad va termina pe primul loc, m-aș bucura să prindem locul 2.

– Sunteți mulțumit de jucătoarele pe care le aveți în lot?

În principiu da. Desigur, pot spune că nu este echipa făcută de mine, este echipa pe care am găsit-o aici, dar deocamdată nu ne gândim să facem schimbări. Sper că toate jucătoarele vor înțelege că sunt un antrenor care muncește mult și care crede în antrenament, și sunt mulțumit atunci când văd că la meciuri fetele joacă așa cum le-am explicat la antrenament. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom avea în vedere unele schimbări, dar deocamdată nu vreau să renunț la nimeni. Toate jucătoarele sunt bune individual, trebuie să le încadrez în sistemul de joc, pentru a forma din ele o echipă bună.

– Care credeți că este principala diferență dintre baschetul bosniac și cel românesc?

Cred că sunt cam la fel. Sunt unele echipe care sunt mai bune decât celelalte, dar dacă tot trebuie să spun o diferență, cred că ar fi aceea că cele mai bune echipe din Bosnia joacă în Liga Adriatică, o competiție foarte puternică, în care joacă echipe din fosta Iugoslavie. În ultimii ani, din cauza costurilor mari, echipele din Liga Adriatică nu joacă în Europa. Motivul este simplu, aici doar bagi bani, nu e ca la fotbal, că și câștigi sume importante. La Sfântu Gheorghe este o situație specială, pentru că sala este mereu plină, și există acea motivație dată de suporteri, dar în alte părți, unde nu ai sala plină, nu ai niciun beneficiu. Trăgând concluzia, cred că cea mai mare diferență este aceea că în Bosnia nu sunt săli pline, și nici suporteri atât de minunați. Duminică, de exemplu, când am avut avantaj de 40 de puncte, nu au încetat să ne încurajeze, așa ceva nu vezi în Bosnia.

Iubitorii baschetului îl pot vedea pe Zoran Mikes joi de la ora 19, când Sepsi-SIC va primi vizita echipei Horizont Minsk în cadrul penultimei partide din grupele FIBA Cupa. Conducerea clubului le aduce la cunoștință suporterilor că la partida de joi porțile vor fi deschise la ora 17:30, accesul se va face prin ambele intrări ale Sălii Sporturilor „Szabó Kati”. La partidă sunt valabile abonamentele din acest an, prețul unui bilet va fi de 7 lei, iar caietul de program împreună cu tombola va costa 3 lei.

De asemenea, suporterii sunt rugați ca la meciul de joi să aducă jucării de pluș, pe care cei de la club le vor aduna în pauza partidei, apoi, împreună cu fetele le vor duce la copiii de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Ultima partidă a Sepsi-SIC în FIBA Euro Cup va avea loc pe 12 decembrie, acasă cu Dynamo Novosibirsk. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
biro erika ma numesc cind ai timp sami scri eu stau linga sfanth gheorghe la turgu secuiesc am 34ani, 5 decembrie 2013
o sa fie bine totul multa munca daca pot ajuta te aiut orcum nu am loc de munca daca ai nevoie de o coafeza sau am facut curs masaj te pot ajuta numarul meu de telefon 0742658328 bafta,
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.