SOCIAL 7 aprilie 2021

Ziua Mondială a Sănătății, un semnal pentru a remarca inechitățile din sănătate

de Iulia Drăghici - Taraș | 869 vizualizări

Mesajul Prefecturii Covasna, al SJU și vicepreședintelui CJ Covasna

Instituția Prefectului Județului Covasna a transmis miercuri, 7 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, un nou apel către cetățenii județului, prin care îndeamnă la respectarea măsurilor de protecție sanitară, anunțând, în același context, că s-a alăturat demersului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.

„Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. Peste tot în lume, există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature.

Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate.

Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi reziliența de mâine. Abordarea cauzelor profunde ale inechităților, investițiile în comunități și adoptarea măsurilor adecvate de sănătate publică sunt cruciale.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.

Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:

  • Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
  • Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
  • Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.
  • Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe glob putem pune capăt pandemiei de COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

Instituția Prefectului-Județul Covasna susține și se alătură campaniei Organizației Mondiale a Sănătății și face apel la toți locuitorii județului Covasna să respectăm împreună măsurile de protecție sanitară. Doar împreună putem reuși să depășim barierele socio-economice care stau în calea dezvoltării și care ajută la propagarea virusului în comunități.

Urăm cu această ocazie întregului personal medical și auxiliar, multă sănătate și putere de muncă, cu speranța că vor primi recunoștința noastră pentru eforturile depuse în activitatea lor”, se arată într-un comunicat de presă.

Mesajul SJU Covasna

Inechitățile privind accesul la sănătate au fost remarcate și de Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe.

În vreme ce unii oameni sunt capabili să ducă o viață sănătoasă și au acces la serviciile de sănătate, pentru alții viața de zi cu zi reprezintă o luptă, datorită condițiilor în care se nasc, cresc, muncesc și trăiesc. Pandemia Covid-19 a avut un mai mare impact asupra comunităților care erau deja vulnerabile, expuse la boală, și fără acces la serviciile medicale. 

Și nu doar veniturile reduse, condițiile de trai și accesul limitat la educație sunt principalele probleme ale comunităților vulnerabile. Lipsa apei, a hranei, a aerului curat și a serviciilor de sănătate duc la suferințe inutile, dau naștere unor boli evitabile, și adesea duc la decese premature”, punctează și Spitalul Județean de Urgență, într-un mesaj similar publicat pe pagina de Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

Ceva mai concret

Nu în ultimul rând, și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab Istvan Barna, a făcut un anunț miercuri, pe pagina lui de Facebook, prin care informa că județul Covasna poate fi primul din România care creează o rețea între spitalele județene și orășene. 

Platforma digitală între Spitalul Județean de Urgență dr. Fogolyán Kristóf, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc și Spitalul Orășenesc Baraolt va facilita transferul pacienților, respectiv accesul online al datelor atât pentru medici cât și pentru pacienți”, a mai dezvăluit acesta.

Ziua Mondială a Sănătății se marchează în fiecare an la data de 7 aprilie, aceeași în care se aniversează și fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. În 2021 tematica Zilei Mondiale a Sănătății este „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”.

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean Fogolyán Kristóf. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.