SOCIAL 15 iunie 2011

Zeci de cereri lunare pentru alocaţia europeană

de Monica Vrânceanu | 768 vizualizări
Tot mai mulţi covăsneni apelează la serviciile Agenţiei pentru Prestaţii Sociale (APS) Covasna, pentru a intra în posesia drepturilor băneşti pentru indemnizaţia sau alocaţia de creştere a copilului cuvenite în cazul muncii unuia sau a ambilor părinţi într-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Deşi România a intrat în UE în 2007, mult timp nu s-a prea ştiut despre existenţa alocaţiilor europene pentru copii, în judeţul

Tot mai mulţi covăsneni apelează la serviciile Agenţiei pentru Prestaţii Sociale (APS) Covasna, pentru a intra în posesia drepturilor băneşti pentru indemnizaţia sau alocaţia de creştere a copilului cuvenite în cazul muncii unuia sau a ambilor părinţi într-un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Deşi România a intrat în UE în 2007, mult timp nu s-a prea ştiut despre existenţa alocaţiilor europene pentru copii, în judeţul nostru venind cele mai multe cereri în acest sens doar în ultima perioadă.

Potrivit directorul APS Covasna, Tampa Odon, la Agenţie se primesc lunar zeci de cereri pentru alocaţia de copii europeană, care în cele mai multe state este mai mare decât cea din România. Astfel, majoritatea cererilor de acordare a alocaţiei vin pentru ţări precum Ungaria, Italia, Spania sau Anglia.

Cu toate că acest drept este valabil din 2007, de la data aderării la UE, foarte puţini sunt cei care încep să facă demersurile necesare, atât din cauza faptului că nu sunt bine informaţi, dar şi pentru că le trebuie timp pentru a pune la punct dosarul, procedurile de obţinere a drepturilor pentru copii putând dura, în cele mai multe dintre cazuri, chiar şi câteva luni.

Eforturile sunt însă justificate în cele din urmă, căci dacă un copil primeşte o alocaţie lunară de 40 de lei în România, copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate pot primi şi de 10 ori mai mult.

În Italia, echivalentul alocaţiei de stat pentru copii este de 124 de euro lunar, în Germania este de 154 de euro, iar în Franţa de 119 euro. Belgia este singura ţară care oferă şi retroactiv alocaţia, aceasta fiind în valoare de 150 de euro.

Din momentul integrării, cei peste 2 milioane de români care muncesc legal în străinătate au aceleaşi drepturi cu cetăţenii oricărui alt stat comunitar. Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor, beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale ca şi ceilalţi cetăţeni.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Valentin, 15 iunie 2011
Pai si domnu' asta, Tampa Odon, ce a facut pana acum? Nu era obligatia si responsabilitatea lui sa informeze si sa consilieze persoanele care au acest drept?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.