Vor să învețe, dar nu sunt bani
Peste 2.000 de persoane din judeţ vor să înveţe să scrie şi să citească.
În jur de 2.000 de persoane și-au manifestat dorința de a intra în programul „A doua șansă”, însă doar o zecime vor putea învăța să scrie și să citească, pentru restul… nu sunt bani.
Una dintre cele mai arzătoare probleme ale județului este faptul că numărul șomerilor care nu mai primesc nici indemnizația de șomaj este foarte mare. O mare parte din aceste persoane sunt de etnie romă și nu știu nici să scrie, nici să citească, numărul lor fiind în jur de 4.000. Pentru ei se adresează programul inițiat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Inspectoratul Școlar al Județului Covasna – „A doua șansă”.
„Interes ar fi pentru aceste cursuri, dar ne mișcăm mai greu din cauza lipsei de bani. Au început cursurile în patru școli din județ: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Brețcu și Întorsura Buzăului, la care participă 200 de persoane, dar avem 2.000 de persoane care și-au manifestat intenția de a învăța să scrie și să citească” – a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. El a mai spus că una din probleme este locația pentru aceste cursuri, iar o alta reprezintă modalitatea de plată a profesorilor.
„Am primit o propunere de la Vâlcele, să ținem cursuri în imobilul reabilitat prin programul „Drumul Apelor Minerale”, dar deocamdată nu avem nici aprobare, nici bani, deși analfabetismul în această zonă este una din problemele locului” – a conchis Kelemen.
Rata șomajului în județul Covasna a fost în luna octombrie de 7,3%, în județ fiind 6.552 de șomeri, din care doar 1.600 beneficiază de indemnizație de șomaj.