SOCIAL 26 aprilie 2018

Visul oricărei fetițe: camera cu 600 de păpuși

de Geanina Lupșa | 1300 vizualizări

Cea mai veche păpușă din expoziția de la Casa de Pensii a Bisericii Reformate are 133 de ani

Expoziția inedită cu 600 de păpuși din porțelan de la Casa de Pensii a Bisericii Reformate din strada Oltului nr.8 are un program special cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Din cele 600 figurine expuse cea mai veche, dar și cea mai scumpă, în valoare de 2300 de euro, datează din anul 1885 și este fabricată în Franța.

Expoziția de păpuși din Sfântu Gheorghe ilustrează obiceiurile vieții transilvănene, dar și personaje ale literaturii universale.

Odată ce pășești în încăperea unde este amenajată expoziția, intri parcă în lumea basmelor pentru că vezi de îndată numeroase păpuși ce reprezintă personaje din povești, printre care și Scufița Roșie. Într-un alt colț al expoziției, găsim eroine ale literaturii universale, de exemplu chiar personajul feminin al lui Lev Tolstoi, Anna Karenina.

Lumea transilvăneană în miniatură

O parte din încăpere este dedicată obiceiurilor vieții transilvănene, iar păpușile din porțelan întrupează mituri și simboluri ale românilor și maghiarilor deopotrivă.

Pentru a ilustra cât mai fidel lumea transilvănenilor, alături de păpușile îmbrăcate în portul românesc și maghiar, sunt expuse și cele ce poartă costumația rromilor.

Sunt ilustrate obiceiuri precum: tăiatul porcului, stropitul fetelor de Paște, obiceiul serilor de iarnă, țesutul și croșetatul.

Colecționara a declarat că a luat această inițiativă pentru a valorifica tradițiile, și totodată pentru a-i face pe copii să cunoască obiceiurile străbunilor noștri.

Totul a plecat de la o păpușă cumpărată dintr-un second hand

,,Odată am cumpărat o păpușă. Eram la un magazin de second hand și am văzut acolo aruncată o păpușă, am luat-o, am dus-o acasă, pe urmă am mai găsit una mai mare, am cumpărat-o și pe aceasta, iar după aceea am început să achiziționez din străinătate…Și așa am început să colecționez. În viitor vreau să măresc numărul păpușilor”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, Sinka Zita.

Tot de la aceasta aflăm că toate păpușile sunt pictate de mână, iar hainele și accesoriile păpușilor sunt făcute manual chiar de către ea.

,,Colecția trebuie văzută. Este altfel când vezi o fotografie, dacă vii și vezi cum este în realitate, este diferit”, a mai adăugat colecționara.

Cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, programul este unul special: luni, miercuri, joi – între orele 16:00 și 18:00, marți - 11:00-13:00,  vineri și sâmbătă 11:00-18:00 și duminică - 11:00-17:00.

Programul normal este de la orele 11:00-18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și dumică, iar prețul unui bilet este în valoare de 3 lei pentru copii, și 6 lei pentru adulți.

Expoziția este deschisă de anul trecut, din data de 28 noiembrie, iar păpușile au fost expuse și în 2017 cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, la Casa de ateliere Mives Haz.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.