SOCIAL 2 iunie 2021

Afaceri care pun egal între profit și ajutorul dat persoanelor vulnerabile?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1328 vizualizări

„Ceea ce s-a dezvoltat până acum nu este o economie socială sănătoasă”, spune secretarul de stat Makkai Péter 

Legea economiei sociale a dat greș și trebuie schimbată, a spus secretarul de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Makkai Péter, în cadrul unui eveniment organizat de AJOFM la Sfântu Gheorghe. O analiză recentă arată că în România există în prezent 1.900 de întreprinderi sociale atestate conform legii 219/2015, (aproape 1.000 înființate în 2021), care au în total 427 de angajați, dintre care doar 80 sunt persoane vulnerabile. Dintre aceste firme, care sunt atestate după legea economiei sociale, 14 sunt în județul Covasna. Secretarul de stat a spus și că se lucrează la schimbarea acestei legi și a punctat că pentru aceste afaceri nu profitul ar trebui să fie „motorul”, ci mai degrabă rezolvarea unei probleme sociale cu care se confruntă comunitatea. 

Casa Irisz din Sfântu Gheorghe a fost vineri gazda unui eveniment desfășurat în contextul în care luna mai a fost denumită „Luna Economiei Sociale”. Organizatorul principal a fost Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, reprezentată de directorul Kelemen Tibor. Au luat parte secretarul de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Makkai Péter, de fapt o altă gazdă, pentru că este cunoscut faptul că a coordonat cu succes activitatea acestui spațiu, directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, directoarea DGASPC, Vaas Mária, dar și alți reprezentanți de instituții, asociații, organizații sau firme din județ, care activează în domeniul social sau în virtutea legii economiei sociale.  

În acest cadru s-a vorbit despre faptul că în România, printre altele, legea economiei sociale a dat greș, că nu și-a îndeplinit scopul pentru care a fost creată, și anume să sprijine persoanele vulnerabile. 

Sunt dificultăți în aplicarea acestor măsuri. Inserția persoanelor vulnerabile pe piața muncii este importantă pentru noi. Economia socială este o soluție pentru viitorul educației, pentru crearea de locuri de muncă și menținerea lor, pentru o ordine socială, pentru relațiile dintre stat și oameni, pentru schimbările demografice și climatice și nu în ultimul rând pentru justiție socială”, a spus directorul AJOFM Covasna în debutul întâlnirii. 

Într-o prezentare a secretarului de stat reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale s-a arătat faptul că în prezent în România sunt 1900 de  întreprinderi sociale. Dar problema principală nu este că sunt puține firme, ci că și aceste firme au puțini angajați atât în general, cât și din grupul țintă, adică persoane vulnerabile. Doar 80 din totalul de 427. 

Ceea ce s-a dezvoltat până acum nu este o economie socială sănătoasă. Când vedem aceste date, că sunt 1.900 de întreprinderi sociale cu 400 de angajați, deci punctez, 400 de angajați, din care nici 100 sunt din grupuri vulnerabile. Au fost cheltuite și puse la dispoziția acestor firme fonduri europene enorme. Ca să putem merge în continuare, mai ales dacă vom avea noi fonduri și în PNRR și în alte posibilități de finanțări europene, fonduri pentru susținerea economiei sociale în România, atunci trebuie să facem un cadru legal care duce spre făgașul normal. Normal înseamnă că economia socială servește comunitatea, de aceea e socială, e formă de serviciu social și pe de altă parte creează locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile. Până când aceste două lucruri nu sunt realizate, nu putem vorbi de o economie socială sănătoasă”, ne-a spus, după întâlnirea care a durat ore bune și a scos la suprafață idei interesante, Makkai Péter. 

Tot acesta a punctat și că în prezent este format un grup de lucru care exact asta face, caută soluții și întocmește propuneri pentru îmbunătățirea legii economiei sociale. 

14 firme în județul Covasna 

Întâlnirea a dat prilejul reprezentanților companiilor prezente să se cunoască și să genereze legături, atât între ei, cât și cu organizațiile non-guvernamentale și cu autoritățile județene. 

Cele 14 firme din județ acreditate de AJOFM în baza legii economiei sociale, înființate din toamna anului trecut până în prezent, care au primit finanțări prin diferite programe start-up, au diverse domenii de activitate, de la fabricarea de produse alimentare, la fabricarea de mobilă, întreținere peisagistică, plasare a forței de muncă, activități distractive și recreative, servicii de cazare, activități fotografice, prelucrarea și conservarea cărnii, activități agricole și altele. 

De exemplu, Raymond Gheorghiță, care a înființat firma Social Inclusion Developement Expertise SRL, cu domeniul de activitate „fotografia”, a explicat că își dorește să sprijine cu servicii de promovare organizațiile non-guvernamentale sau alte firme implicate în viața socială, dar ar vrea și ca prin intermediul fotografiei să aducă în spațiul public informații despre cazuri sociale ale persoanelor care au nevoie de ajutor. De pildă, să facă publice cazurile unor copii care au nevoie de mâncare, haine și așa mai departe și să găsească ajutor prin apeluri pe internet. Acesta și încă trei firme au obținut finanțare europeană, printr-un program derulat prin ASIMCOV, de câte 100.000 de euro. 

Pentru mine implicarea e cuvântul cheie. Nu am accesat fondurile acestea pentru profit sau pentru că am avut posibilitatea să obțin 100.000 de euro, ci am aplicat fiindcă eu cred că trebuie să te implici, să faci ceva în jurul tău, ca să ajuți comunitatea”, a spus Raymond Gheorghiță. 

Un alt proiect, de această dată cu finanțare obținută prin intermediul Consiliului Județean, este Kreaco Studio SRL, prin care copiii fără posibilități financiare sau cei de la casele familiale vor putea să învețe despre artă. 

Tiny Campus SRL este o firmă înființată pentru a oferi servicii de cazare și vacanțe copiilor din medii defavorizate și familiilor vulnerabile, dar nu numai. 

Sigur că acestea, dar și celelalte firme în discuție, vor munci și pentru profit, pentru a se auto-susține, însă s-a discutat și despre faptul că nu acesta este obiectivul lor principal, ci mai degrabă că vor să vină în ajutorul celor mai puțin norocoși. 

Vajda Lajos de la ASIMCOV și Incubatorul de Afaceri Sfântu Gheorghe a spus că vor începe demersuri astfel încât toți cei care au astfel de afaceri și care vor să ajute comunitățile vulnerabile să fie înscriși într-o rețea, la care să aibă acces toți cei interesați. „Fără rețele, fără legături, nu există viitor. (...) Avem nevoie unii de alții”, a  spus acesta. 

Tot în cadrul evenimentului s-a discutat că vor urma perioade în care vor exista noi posibilități de finanțare și astfel de proiecte vor putea lua ființă în continuare. 

Cei care au responsabilitate, văd că societatea și economia nu se dezvoltă în ritmul și felul cum am dori, să se implice. Sunt fonduri, din fondurile acestea putem să ajutăm persoane vulnerabile. Sunt foarte multe comunități vulnerabile unde e nevoie de sprijin. Eu cred că cei care au inițiativă, sunt întreprinzători și primesc și fonduri, atunci o să realizeze niște lucruri foarte frumoase și benefice pentru societatea din Covasna”, a mai spus secretarul de stat Makkai Péter.

Pe final, concluzia generală a evenimentului de vineri a fost, din spusele lui Makkai Péter că „economia socială are un rol esențial de a da noi direcții dezvoltării societății, bazată pe cooperare, pe nevoile clare ale persoanelor și mai ales ale persoanelor vulnerabile. (...) Din ce în ce mai mulți realizează că economia socială e importantă. Eu cred că vom avea o direcție bună”. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.