SOCIAL 22 iunie 2011

Viitoarele mămici se pot înscrie la Școala gravidelor!

de Monica Vrânceanu | 760 vizualizări
Proiectul este derulat de medicul ginecolog Balint Istvan și revista Santé, iar cursurile vor fi gratuite Viitoarele mămici din Sfântu-Gheorghe, dar și din restul județului, se pot înscrie la Școala gravidelor, un proiect derulat de medicul ginecolog Balint Istvan și revista Santé. Școala gravidelor este un program ambițios, prin care se dorește educarea viitoarelor mămici, astfel încât acestea să aibă un acces cât mai bun la informația de calitate, reușind astfel să se ghideze în ceea ce înseamnă tot ceea ce au nevoie să știe

Proiectul este derulat de medicul ginecolog Balint Istvan și revista Santé, iar cursurile vor fi gratuite

Viitoarele mămici din Sfântu-Gheorghe, dar și din restul județului, se pot înscrie la Școala gravidelor, un proiect derulat de medicul ginecolog Balint Istvan și revista Santé.

Școala gravidelor este un program ambițios, prin care se dorește educarea viitoarelor mămici, astfel încât acestea să aibă un acces cât mai bun la informația de calitate, reușind astfel să se ghideze în ceea ce înseamnă tot ceea ce au nevoie să știe pe perioada sarcinii, astfel încât cele 9 luni de graviditate să fie trecute cu bine, atât de către ele cât și de bebeluș.

Școala gravidelor a fost lansată ieri, la Spitalul Semper Sanitas de la Sâncrai, în prezența medicului Balint Istvan, a directorului revistei Sante, Horia Kraus, a președintei Asociației Medicilor de Familie din Covasna, Lucia Sereș, și a reprezentantei primei bănci de celule stem din România - Cord Blood Center, Laura Iancu.

Potrivit lui Horia Kraus, ideea Școlii gravidelor a venit în urma faptului că deși în aceste timpuri moderne informațiile referitoare la perioada sarcinii nu lipsesc, este necesar ca viitoarele mămici să le poată selecta pe cele cu adevărat folositoare și demne de urmat.

”Vrem ca prin această Școală să menținem un contact permanent cu viitoarele mămici, iar cursurile vor consta de fapt în a sta de vorbă cu ele, a le răspunde la întrebări în mod profesionist, a le oferi absolut toate informațiile de care au nevoie. Sistemul la care ne-am gândit este cel de formare a unor grupe de câte 12 persoane, însă grupele vor putea fi extinse, mai ales că, pentru a salva timp și pentru a nu le solicita pe gravide vom putea menține legătura cu ele inclusiv printr-un newsletter pe e-mail”, a explicat Horia Kraus.

 

Cursuri gratuite

Toate cursurile din cadrul Școlii gravidelor vor fi gratuite, femeile urmând să poată vizita și Spitalul Sempre Sanitas, pentru a vedea exact care sunt condițiile de aici și pentru a putea opta în cunoștință de cauză între nașterea în sistemul privat sau cea în sistemul de stat.

”Din păcate, sistemul de sănătate public nu oferă încă asemenea condiții care să poată fi comparabile cu cele din sistemul privat. Poate că putem face economii în diverse aspecte ale vieții, însă atunci când vine vorba despre sănătate, acesta este un domeniu în care trebuie să investim, fiind cel mai important pentru o familie”, a mai apreciat Horia Kraus.

Cursurile de la Școala gravidelor vor cuprinde informații despre gimnastica din timpul sarcinii, nutriția viitoarei mămici, psihologie, analize și diverse alte acțiuni necesare pentru a avea o naștere ușoară și un bebeluș sănătos. Înscrierile la Școală se vor face fie prin cabinetul medicului Balint Istvan - nr. de telefon 0267-315.020, fie prin intermediul revistei Sante, la numărul de telefon 0762-207.267.

 

Celulele stem - salvarea în caz de tragedii

În cadrul deschiderii cursurilor Școlii gravidelor, la care au participat și nouă viitoare mămici, a fost prezentată și prima bancă de celule stem din țară, Cord Blood Center, care în martie 2006 a făcut prima recoltare de sânge placentar din România.

Reprezentanta Cord Blood Center, Laura Iancu, a vorbit despre importanța recoltării celulelor stem, care pot fi stocate de către bancă pe o perioadă nelimitată și care pot deveni salvarea unei vieți în cazul unor boli precum leucemia. Potrivit Laurei Iancu, serviciul clasic de recoltare a unei grefe de sânge placentar costă 3.720 de lei, depozitarea anuală a acesteia, în azot lichid, având un cost de 190 de lei. Pornind de la aceste prețuri, banca de celule stem oferă mai multe variante de recoltare și stocare.

În ceea ce privește modul în care românii privesc recoltarea de celule stem, Laura Iancu a declarat că 45.000 de familii din România au apelat la serviciile Cord Blood Center, semn că oamenii au înțeles pe deplin importanța asigurării sănătății copiilor lor.

Covăsnencele evită nașterile naturale și aleg cezariana

Viitoarele mămici care se vor înscrie la Școala gravidelor vor primi informații și consiliere inclusiv în ceea ce privește colectarea de celule stem, astfel încât acestea să cunoască tot ceea ce trebuie despre beneficiul existenței în România a unui astfel de serviciu nesusținut deocamdată de către stat în niciun fel.

”Prin această Școală încercăm să adunăm toate gravidele și să le pregătim cu informații despre tot ceea ce înseamnă sarcină. Viitoarele mămici trebuie să înțeleagă cât de importantă este luarea în evidență la un medic ginecolog, cât de importante sunt ecografiile pe timpul sarcinii, prima ecografie trebuind să fie făcută cât mai repede”, a declarat la rândul său medicul Balint Istvan.

În acest context, Balint Istvan a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă în activitatea sa este cea legată de dorința cât mai multor femei de a naște prin cezariană. Potrivit lui Balint, nașterea ideală este cea pe cale naturală, cezariana trebuind să fie o opțiune în caz de probleme sau contraindicații.

”Fiecare contracție uterină din cadrul nașterii naturale are un efect pozitiv pentru copil, care are primul șoc al venirii pe lume tocmai prin ieșirea de la 37 de grade la 24 de grade. Din păcate, tot mai multe femei vor să nască prin cezariană și sunt foarte greu de convins să nască natural, cu unele pur și simplu nu se poate discuta în acest sens”, a explicat medicul ginecolog.

Acesta a arătat că majoritatea femeilor care aleg să nască prin cezariană fac acest lucru pentru că pur și simplu le este foarte teamă de durerile nașterii naturale; medicul a atras însă atenția că o cezariană este totuși o operație și poate avea urmări, în plus existând argumentul că pentru însuși bebeluș este mult mai benefic să vină pe lume prin naștere naturală.

 

Avorturi tot mai puţine

În ceea ce privește vârsta la care femeile din Sfântu-Gheorghe și județul Covasna aleg să devină mămici, Balint Istvan a arătat că cele mai multe o fac în jurul a 30 de ani, semn că tinerele nu mai sunt atât de deschise dedicării imediate unei vieți de mamă, plină de responsabilități.

Referitor la avorturi, medicul ginecolog a spus că numărul acestora a scăzut, atât în rândul adolescentelor cât și în cel al femeilor mature, ceea ce înseamnă că metodele contraceptive sunt populare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anca epuran, 20 iulie 2011
Buna ziua,am si eu o intrebare o sa nasc la clinica din sancrai si nu stiu exact ce trebuie sa am pregatit pt mine si pt copil si daca clinica ofera ceva.va multumesc si va rog sa imi raspundeti cat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.