SOCIAL 10 august 2017

Viața unei femei covăsnene e în mâinile noastre

de Iulia Drăghici - Taraș | 13942 vizualizări

Apel umanitar pentru persoanele cu grupa de sânge B III RH Negativ! O femeie din județul Covasna are nevoie de transfuzie pentru a supraviețui unei boli de ficat

La Centrul de Transplant din Sfântu Gheorghe sunt așteptate de urgență persoane cu grupa de sânge B III RH negativ. Donațiile de sânge pe numele Mihaelei Doina Deaconu îi pot salva viața femeii, care de o lună de zile e internată prin spitale, pentru că o boală cruntă, care necesită un transplant de ficat, îi amenință zilele.

De o lună, viața familiei Deaconu din Covasna a luat o turnură fulgerătoare înspre ce e mai rău. Diagnosticul crunt primit de Mihaela, soție și mamă, îi răpește acesteia, cu fiecare zi ce trece, șansa de a fi în continuare alături de cei dragi. Ciroza hepatică de care aceasta suferă impune un transplant de ficat de urgență, iar fiecare zi de așteptare și de tratament, până la găsirea unui donator compatibil, o vlăguiește și o îndepărtează tot mai mult de idealurile și visurile sale.

Niciuna dintre cele trei persoane, soțul, fiul și un văr, care s-au oferit să devină donatori vii, nu a trecut testul de compatibilitate și acum familia Deaconu așteaptă cu adevărat un miracol.

Doar posesorii de B III RH negativ îi pot reda speranța Mihaelei Deaconu 

Până la identificarea unui donator de organe, viața Mihaelei, care până acum o lună nici nu știa că ar suferi de vreo boală, atârnă de un fir de ață. Produsele din sângele grupei B III RH negativ sunt cele care o țin încă în viață, în așteptarea identificării unui donator compatibil.

„Poate ne ajută Dumnezeu să găsim o soluție. În acest moment, este la secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a spitalului Fundeni. Are nevoie să fie ținută în viață cu ajutorul sângelui. Fără acest sânge și fără a sta în terapie intensivă, ficatul nu ar putea susține o stare normală de sănătate. Este într-o situație destul de gravă, dar cu ajutorul donatorilor și cu cel al lui Dumnezeu, poate reușim să găsim o soluție”, a declarat, miercuri, pentru Observatorul de Covasna, soțul Mihaelei, Ion Deaconu.

Acesta a mai subliniat că, deși în spațiul public s-a vehiculat ideea că orice persoană poate fi donator, informația nu este corectă. Pentru Mihaela Deaconu doar grupa B III RH negativ este cea care contează.

„Sunt foarte multe persoane care donează. Acum sânge există. Problema este următoarea: soția mea are o grupă de sânge B III RH negativ. Ar fi indicat să vină la donații doar cei cu această grupă de sânge și să ajungă la centrele de donații în aceste zile, pentru că ea are nevoie de ceva din această grupă de sânge. Îi rugăm pe cei cu B III RH negativ care merg să doneze să specifice că este pentru Deaconu Mihaela Doina, internată în secția de Chirurgie și Transplant Hepatic Fundeni. Specialiștii vor face din sângele acestei grupe, B III RH negativ, concentrat eritrocitar, plasmă proaspătă concentrată și concentrat trombocitar. De fapt, asta ne trebuie nouă în acest moment”, a punctat Ion Deaconu.

De asemenea, nici cei care au grupa de sânge specificată nu trebuie să se înghesuie la donații în primele zile, dat fiind faptul că nevoia va fi permanentă, iar sângele își pierde, în acest caz ,valabilitatea în cinci zile, potrivit soțului Mihaelei Deaconu.

„Problema este că în acest moment am nevoie de ajutorul câtorva persoane, nu foarte multe, care au grupa de sânge B III RH negativ. De asemenea, este necesar ca Centrele din județ și din țară să ne anunțe când sunt disponibili acești donatori, ca să facă medicii de aici, din București, solicitări cu ceea ce e nevoie pentru soția mea. Sângele normal are o perioadă de valabilitate de 30 de zile, pe când cel pe care  îl solicităm expiră în 5 zile”, explică acesta.

Ajutorul a venit din toată țara

Ion Deaconu ne-a mai spus că se simte copleșit de implicarea oamenilor și de ajutorul pe care l-a primit, în ultimul timp, de la persoane din toată țara, de la studenții Academiei Forțelor Aeriene din Brașov, studenți și nu numai din București, oameni din multe alte orașe din țară, cum ar fi Craiova, Turnu Severin, Galați, și până la angajați, foști angajați și personal de la Spitalul de cardiologie din Covasna, cunoștințe, prieteni și mulți alți covăsneni.

„Îi transmit prietenului meu să fie tare, ne rugăm pentru el și familia lui și trebuie să știe că nu e singur în această încercare prin care trece. Sper să se bucure din nou alături de soția și băiatul lui”, ne-a spus  Ștefan Joos, inițiatorul uneia dintre campaniile din mediul on-line de donare de sânge.

Spitalul de Cardiologie, implicat în campania umanitară de donații de sânge

Pe pagina oficială de Facebook, și Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din orașul Covasna a lansat un apel de donații de sânge în sprijinul familiei Deaconu.

„Soția prietenului și colegului nostru, Ion Deaconu, este internată în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, așteptând o minune - un transplant de ficat. Deoarece starea în care se află este una foarte gravă, aceasta are nevoie de donații de sânge din grupa B III RH negativ. Apelăm la bunăvoința voastră și vă așteptăm să donați sânge la centrul de transfuzii Sfântu Gheorghe pentru Deaconu Mihaela Doina, internată la secția Chirurgie și Transplant Hepatic de la ATI Fundeni”, transmit și reprezentanții Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”.

Așadar, adevărata luptă abia acum începe, atât pentru Mihaela Diaconu, cât și pentru familia și apropiații acesteia! Viața unei mame, soție devotată și femeie în floarea vârstei, poate să fie prelungită cu sprijinul donatorilor de sânge. Nu ne costă nimic să întindem o mână de ajutor unei persoane aflate într-o situație disperată.  

Condiții de donare

Cei care doresc și pot să doneze pentru acest caz pot să meargă la Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Banki Donath, de luni până vineri, între orele 8 și 11.

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și o greutate minimă de 55 de kilograme, în cazul femeilor, și 57 de kilograme, în cazul bărbaților. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament pentru afecțiuni cronice, să nu fi suferit vreo infecție în ultimele zece zile și nici intervenții chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare și în dimineața donării, dar să evite grăsimile și alcoolul.

Donatorii trebuie să bea multe lichide, cel puțin un litru înainte de donare și circa 2 litri în seara de dinaintea donării.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.