SOCIAL 11 februarie 2021

Vestea deschiderii centrului de vaccinare anti-COVID la Baraolt, umbrită de restricțiile de vârstă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2237 vizualizări

Populația în vârstă este cea care și-a manifestat în cea mai mare măsură interesul pentru vaccinarea anti-COVID la Baraolt, spune primarul Benedek Huszár János. În prezent, chiar dacă e oficial că un astfel de centru se va deschide în orașul lor, o parte dintre doritori nu se vor putea bucura de veste, pentru că nu fac parte din categoria vizată de vaccinarea cu Astra Zeneca, 18 – 55 de ani, singurul tip de vaccin care va fi furnizat acestui centru, în primă fază. 

Unii, mai ales cei în vârstă, au fost un pic dezamăgiți de ce nu se asigură posibilitatea vaccinării și în zona Baraolt, care nu înseamnă doar orașul, ci toate cele 19 localități arondate celor șase Unități Administrativ Teritoriale. Într-adevăr am avut astfel de indignări de la cetățeni, de ce nu este în funcțiune, dar le-am explicat că nu depinde de noi, noi suntem pregătiți. (...) Ieri am primit dispoziția directorului DSP, că și centrul de vaccinare de la Baraolt va intra în funcțiune începând de luni. (...) Dar vom avea vaccin Astra Zeneca. Acesta se administrează persoanelor până în 55 de ani. Persoanele care au peste 55 de ani nu pot primi acest vaccin. Indignarea stârnită și data trecută în rândul cetățenilor s-a produs în rândul pensionarilor. Deci în momentul de față, tocmai acel grup care dorea să se vaccineze, în continuare nu poate fi vaccinat aici. Dar nici acest lucru nu depinde de noi”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Baraolt, Benedek Huszár János. 

Centrul, care este amenajat în sala de sport a Școlii Gaál Mózes (str. Kossuth Lajos nr. 172), va avea trei medici, toți din zona Baraolt, dintre care doi recent pensionați, în decembrie, care au răspuns apelului autorităților locale de a prelua această sarcină. Aceștia vor face cu schimbul, astfel încât să acopere programul stabilit, 8:00 – 20:00, de luni până sâmbătă sau în funcție de programări. 

Avem o echipă pregătită și rezerve, atât la medici, cât și la asistenți și registratori. Din punctul nostru de vedere, centrul de vaccinare poate să funcționeze începând cu data de 15 februarie”, ne-a declarat primarul Benedek Huszár János. 

Angajații centrului vor semna contractele joi, a mai spus primarul, care a precizat și că, potrivit legii, toate cheltuielile care sunt legate de funcționarea centrului sunt asigurate în primă fază din bugetul local, urmând ca ulterior banii să fie decontați de stat. 

Eu cred că este o problemă generală, nu trebuie lăsată pe spatele autorității locale. După părerea mea, activitatea trebuie finanțată, până la urmă, din bugetul central”, a spus Benedek Huszár János. 

„Maraton” de programări

Tot acesta a transmis și că le recomandă cetățenilor interesați să se imunizeze anti-COVID să se înscrie cât mai repede, pentru că din discuțiile cu alți primari din orașe cu centre de vaccinare a aflat că mai bine de 50% dintre cei care ajung acolo sunt din alte zone ale țării. 

Dacă un localnic vrea să se programeze la centrul adiacent, trebuie să se grăbească cu programarea”, a precizat primarul. 

Programări se pot face la numărul de telefon 0214.144.425 sau pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Având în vedere că la acest centru, precum și la cel din Întorsura Buzăului, vor fi duse, în primă fază, doar vaccinuri de la Astra Zeneca, vor putea să se programeze doar persoanele cu vârsta între 18-55 ani, cele care suferă de boli cronice sau cele care lucrează la domenii esențiale, incluse în etapa a II-a. 

Vaccinul Astra Zeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România (după Pfizer BioNTech și Moderna).

Rapelul acestui vaccin se face la opt săptămâni de la administrarea primei doze.  

Tot luni, 15 februarie, ar trebui să fie pus în funcțiune și centrul de vaccinare de la Întorsura Buzăului. În total, la nivel național se vorbește despre deschiderea a încă 180 de centre de vaccinare. În primă fază, aici vor fi administrate doar vaccinuri Astra Zeneca. 

CNCAV a anunțat miercuri că la deschiderea posibilității de programare, s-a înregistrat un „maraton”, adică un record de înscrieri. „Aproximativ 16.000 de persoane s-au programat în fiecare oră pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru a se vaccina în noile cabinete deschise pentru administrarea serului produs de AstraZeneca!”, s-a arătat pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Aceeași sursă a informat și că „în platforma de programare au fost activate noile cabinete de vaccinare pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. În cele 180 de cabinete din toată țara sunt disponibile 10.800 de sloturi/zi”.

În județul Covasna mai sunt deschise, începând din 18 ianuarie, trei centre de vaccinare, câte unul în Sfântu Gheorghe, Covasna și Târgu Secuiesc, unde se poate adresa populația inclusă în etapa a II-a. În 4 ianuarie s-a dat startul vaccinării anti-COVID în județ, în centrele amenajate în spitalele din cele cinci orașe, dar aici au avut acces doar lucrătorii în domeniul sanitar. 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat miercuri, că până la data de 10 februarie, ora 17:00, la nivel național au fost administrate 926.519 de vaccinuri Pfizer (începând cu 27 decembrie 2020) și 44.448 de vaccinuri Moderna (începând cu 4 februarie). Reacții adverse au avut 2.567 de persoane, dintre care 33 la Moderna și restul la Pfizer. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.