Unii protestează, alții cer studii
Preşedintele CCI Covasna îndeamnă la cumpătare în cazul Schweighofer
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a organizat marți seara o serie de acțiuni de protest împotriva firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a anunțat că va construi o fabrică de cherestea la Reci. O zi mai târziu președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András, a îndemnat la cumpătare în acest caz și a spus că în lipsa unor studii elocvente protestele nu își au rostul.
Schweighofer – pericol național?
PPMT a organizat acțiuni de protest în 15 localități din țară, iar cele peste 100 de persoane prezente în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe au aprins lumânări. „Această investiţie austriacă reprezintă un pericol chiar şi pentru siguranţa naţională a României. Trebuie doar să ne aducem aminte de dezastrele provocate de defrişările masive, iar în următorii zece ani aceste păduri vor fi rase de pe faţa pământului. Să nu uităm de inundaţiile care pot fi provocate în urma acestor tăieri masive de masă lemnoasă, de iminentul dezechilibru produs la nivelul ecosistemelor. Infiltrarea companiei austriece în judeţul Covasna nu reprezintă altceva decât falimentarea conştientă a unităţilor din industria prelucrării lemnului care mai există momentan în România, şi redirecţionarea angajaţilor către oficiile de plasare a forţei de muncă. Studiile efectuate în Germania au arătat că de fapt investiția ar fi de maximum 15 milioane de euro și nu 150, așa cum susține investitorul austriac, iar numărul de locuri de muncă înființate ar fi de 65 și nu 650” – a declarat președintele organizației de tineret a PPMT, Tőke Ervin.
Campanie negativă nefondată?
Președintele CCI Covasna, Édler András, este de părere că firma austriacă are parte de un tratament negativ nefondat. Acesta spune că atitudinea opiniei publice ar trebui să fie mai moderată pentru că deocamdată nu există studii de specialitate care demonstrează faptul că investiția ar avea efecte negative. „Toată campania negativă îndreptată împotriva acestei investiții nu are la bază niciun studiu. Deocamdată niciun specialist nu a afirmat că fabrica de la Reci are impact negativ asupra mediului sau asupra sănătății localnicilor. Dacă acest lucru se va adeveri, voi fi primul care voi milita împotriva investiției, dar deocamdată nu este cazul” – a declarat Édler. În opinia lui ar trebui privită și partea bună a investiției, cum ar fi dublarea bugetului local al comunei Reci. Cât despre amenințarea pe care o reprezintă Schweighofer industriei lemnului din Covasna, președintele CCI Covasna spune că în județ ar fi afectate 109 firme din categoria producătorilor de produse intermediare, unde activează un număr de 1.109 salariați. „În nici cea mai pesimistă situație nu se poate ajunge ca toate cele 109 firme și toți angajații acestora să fie afectați. Apreciez că și o abordare mai mult pesimistă decât realistă ar presupune un impact de maxim 30-40%, ceea ce ar însemna un număr maxim de 440 de locuri de muncă” – este de părere Édler András.
Studiile să fie făcute de sfera civilă
Întrebat dacă nu cumva cei de la Schweighofer ar putea cumpăra studiile necesare obținerii autorizațiilor, Édler a spus că aici ar fi nevoie de ajutorul sferei civile, care ar trebui să efectueze studii paralele. „Poate că în județ organizațiile nonguvernamentale nu au resursele necesare pentru asemenea studii, dar în țară sunt mai multe astfel de asociații sau fundații care au atât resursele umane, cât și cele financiare. Cât despre salvarea pădurilor… vedem cum acestea dispar cu hectarele în Harghita, așadar dacă nu exploatează firma Schweighofer, vor exploata alții” – a conchis Édler.