SOCIAL 4 iunie 2013

Un nou protest la Mopaco

de Székely Emőke | 828 vizualizări

Foștii angajați ai fabricii de pâine nu și-au primit lichidarea pe luna martie

Zeci de angajați ai fostei fabrici de panificație Mopaco din Sfântu Gheorghe au ieșit ieri la protest în curtea sediului societății. Aceștia și-au dat voce nemulțumirilor și au cerut conducerii să le dea salariile restante, și spun că au dat societatea în judecată pentru a-și recupera drepturile prin instanță.

Cea mai veche fabrică de panificație din Sfântu Gheorghe și-a închis porțile la finele lunii aprilie, iar de la 1 aprilie angajații au rămas fără loc de muncă. La sfârșitul lui aprilie aceștia încă nu aveau deciziile de desfacere a contractului de muncă în mână, așadar nu au putut cere nici ajutorul de șomaj. Acest lucru s-a rezolvat între timp, însă oamenii nu și-au primit lichidările pe luna martie, lună în care au lucrat.

Reprezentanta societății, Ambrus Ildikó, spune că este vorba de plata lichidării pentru 89 de foști angajați, iar suma totală datorată este în jurul a 50.000 de lei.

Oamenii spun că la Mopaco n-a existat un sindicat pentru că oricine a îndrăznit să spună ceva ce era în interesul angajaților a fost dat afară din societate. Acum însă și-au ales un lider, în persoana unui fost angajat, Fekete Tibor, care să îi reprezinte în discuțiile cu foștii șefi. Acesta a declarat că luni a luat parte la o discuție, la care li s-a promis angajaților că își vor primi sumele restante, însă nu se știe când.

„Cât să mai așteptăm? Avem familie, iar din ajutorul de șomaj de 550 de lei nu se poate trăi. Numai câțiva dintre noi și-au găsit loc de muncă până acum, cei mai mulți sunt trecuți de 40 de ani, ce șanse mai au de a fi angajați undeva?” – spune Fekete Tibor.

Protestatarii spun că celor din conducerea societății nu le pasă de situația în care au ajuns foștii angajați, și ne-au spus că firma are închiriate câteva imobile, iar o parte din echipamente au fost vândute la fier vechi. În opinia lor, din acești bani s-ar fi putut plăti salariile restante. Aceleași salarii restante fac obiectul unui proces pe care foștii angajați l-au intentat împotriva conducerii societății.

În urma închiderii fabricii de panificație Mopaco nu suferă doar foștii angajați, ci și elevii claselor primare din mai multe localități ale judeţului, care nu au mai primit cornul din programul „Laptele și cornul” din cauza insolvenței societății, aceasta fiind cea care la începutul anului școlar a câștigat licitația pentru produsele de panificație.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.