SOCIAL 13 noiembrie 2018

„Ucigașii de flori” din Covasna au revenit cu noi fapte de vandalism

de Iulia Drăghici - Taraș | 1151 vizualizări

Primarul orașului face apel la introspecție

Corpuri de iluminat sparte, puse la pământ și aruncate în pârâu, coșuri de gunoi distruse, stâlpi de iluminat stradal stricați sau ghivece cu flori aruncate în apă. Acestea sunt fapte constate în repetate rânduri de autoritățile din orașul Covasna în ultima vreme. Episoadele de vandalism continuă pentru că rămân nepedepsite din cauză că nu se cunosc autorii. Sătul să tot facă bilanțul acestor fapte antisociale, primarul Gyerő József a transmis duminică un mesaj prin care invită toți locuitorii orașului să privească spre ei înșiși, dar și să ia măsuri când sunt martori la astfel de comportamente.

„Înainte...și după. Sau, 2 buc. corpuri de iluminat sparte, puse la pământ, aruncate în pârâu, 2 buc. stâlpi de iluminat stradal „dezamorsați”, alte 2 buc. corpuri de iluminat vandalizate,...și , iată, după o săptămână de Lumină, Întunericul a pus din nou stăpânire peste aleea de lângă pârâu!

Dragi prieteni covăsneni,

Reproșând repetitiv afirmativa inactivitate a polițiștilor, invocând mereu absența regretabilă a camerelor de supraveghere de pe domeniului public, în contextul unor asemenea evenimente regretabile și condamnabile, riscăm să răstălmăcim, să ignorăm adevărul incomod, situat între cauză și efect.

De altfel, vă rog să mă credeți, este imposibilă realizarea pazei polițienești a tuturor stâlpilor de iluminat, a băncilor, ghivecelor de flori, coșurilor de gunoi, timp de 24 de ore din 24, sau extinderea și asigurarea funcționării unui sistem de supraveghere video a fiecărui metru pătrat din cei 158 de kilometri pătrați de teren situat pe raza administrativă a orașului. (o asemenea soluție ar greva într-un mod insuportabil bugetul local și așa subdimensionat, chiar insuficient în raport cu nevoile reale ale urbei). Vă propun, ca să privim cu sinceritate în noi înșine: aruncăm la întâmplare, pe asfaltul trotuarului sau al străzii, într-un gest profund firesc, chiștocul de țigară, ori cutia de țigări? Ridicăm oare punga de cips (golită, posibil, chiar de copilul nostru) ce zace de mai multe zile în fața porții noastre, ori a scării de bloc? Cosim, smulgem bălăriile de lângă gardul locuinței? În calitate de părinți, pedagogi am acordat destulă importanță pentru a-i conștientiza pe copiii noștri asupra faptului că este un gest reprobabil și nicidecum act de vitejie, să azvârle pe caldarâm, sau pe spațiul verde al parcului ambalajul alimentelor consumate „în oraș”, să smulgă șipcile coșurilor de gunoi, să ia la țintă ghivecele de flori, globurile de iluminat stradal, să își măsoare forța tinerească revărsândă testând rezistența mobilierului urban? Ne asumăm riscul atenționării adultului de lângă noi, fie acesta și un străin, atunci când el încalcă normele de conviețuire civilizată, ori atentează asupra bunurilor comunității? Îi anunțăm pe cei abilitați despre evenimentele antisociale, dezvăluind identitatea făptuitorilor?

Dacă dorim într-adevăr ameliorarea situației din jur, mulți dintre noi trebuie să ne revizuim abordarea, și să pretindem aceeași perspectivă celor din anturajul nostru. Altfel, nu merge”, a scris, pe pagina sa de Facebook, primarul din orașul Covasna, Gyerő József.

„Democrația prost înțeleasă”

În teoria online, primarul și-a găsit o mulțime de susținători, pentru că postarea a adunat în câteva ore peste 20 de distribuiri, 25 de comentarii și aproape 200 de aprecieri.

Da, rușine, mare rușine, dar degeaba comentam noi aici....Acesta este rezultatul democrației prost înțeleasă de tinerii din ziua de azi, unde nu e regulă,  nu e disciplină, unde nu e disciplină nu e evoluție, rușine! (SIC!)”, a comentat cineva, în vreme ce alt utilizator de Facebook a precizat:

Din frumosul oraș, care începuse să fie și „frumosul oraș curat” se pare că devine „frumosul oraș distrus”. Poate că nu se poate sta 24/7 lângă felinare ghivece de flori, coșuri de gunoi, însă ciudat e faptul că de atâta timp toate actele acestea de „barbarie” de pe domeniul public se întâmplă doar la sfârșitul săptămânii. Efectul de domino? Oare ce efect au toate "șpelucile” de baruri care vând alcool și țigări tinerilor chiar și celor sub 18 ani? Mă îndoiesc că ar fi putut fi vreun copil care a făcut asta sau un om fără aburii alcoolului la nas. Am trecut întâmplător pe acolo exact în momentul când ajunsese poliția, care stătea la „umbra” unui felinar și am traversat toată aleea. Am fost scârbiți de faptul că din toate felinarele doar vreo 4 mai erau intacte restul prezentând daune. E trist și subiectivismul nu mă lăsa să nu vă felicit domnule primar pentru ce ați realizat, dar din păcate până ne arată „vandalii” stadiul lor de degradare nimic nu se va schimba. Stima!”.

La începutul lunii octombrie, primarul Gyerő József făcea un prim apel pe Facebook către locuitorii orașului pe care îl conduce, în care prezenta imagini și detalii de la un alt episod de vandalism. Atunci, 14 ghivece cu flori expuse pentru decor în zona centrală a orașului au fost aruncate în apă. În acest context, primarul ne-a declarat că depune plângere penală la poliție, cu scopul primordial de a descuraja astfel de comportamente necivilizate.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.