Sute de covăsneni se îmbolnăvesc zilnic de noul virus B. Epidemie de răceală!
Medicii de familie din județ se confruntă cu câte 50-60 de cazuri zilnic
Un virus foarte puternic îi afectează pe români în această perioadă, iar județul Covasna nu face deloc excepție, aici înregistrându-se o creștere alarmantă a cazurilor de răceală gravă. În ultimele zile, tot mai mulți covăsneni au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie, în încercarea de a-și reveni din răceli puternice, care i-au țintuit la pat pentru mai multe zile.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, statisticile cresc îngrijorător de la o zi la alta, viroza actuală fiind complet diferită de virozele obișnuite perioadei de primăvară, deoarece duce la agravarea stării oamenilor pe parcursul mai multor zile, în vreme ce din banalele răceli însănătoșirea este mult mai grabnică.
Potrivit președintelui Asociației Medicilor de Familie Covasna, Lucia Sereș, ultimele săptămâni au dus la o aglomerare de nedescris a cabinetelor medicilor de familie din tot județul, tocmai ca urmare a virozei care atacă indiferent de vârstă - pornind de la bebeluși și până la adulți.
”Este vorba despre o viroză foarte puternică, așa că la fiecare cabinet de medic de familie ajung zilnic câte 50-60 de persoane, în condițiile în care norma zilnică a unui medic este de 20 de persoane. Medicii nu au ce face, pacienții trebuie primiți și consultați. Viroza este una de tip B, ceea ce o face diferită de virozele pentru care s-a aplicat vaccinul antigripal. În plus, prea puțini covăsneni și-au aplicat acest vaccin care poate că ar mai fi protejat oarecum împotriva agravării virozei”, a explicat Lucia Sereș.
Lucia Sereș a arătat că viroza duce la dureri de musculatură, tuse acută, febră și în unele cazuri la pneumonie, numărul celor afectați crescând de la o zi la alta.
”Noi tot am sperat că situația se va ameliora, însă în fiecare săptămână numărul celor afectați este tot mai mare. Ceea ce este grav este că oamenii nu-și revin în trei-patru zile, ci boala durează și o săptămână întreagă, chiar cu cădere la pat. Le recomandăm oamenilor să înceapă să bea lichide, ceaiuri și să consume multe fructe și vitamina C încă de la primele semne - febră și dureri musculare. Organismul trebuie întărit cu imunostimulente, pentru că viroza atacă imediat fiind foarte contagioasă”, a mai spus Lucia Sereș.
Cei afectați de viroză spun că aceasta se manifestă prin dureri acute de gât, lipsa vocii, dureri musculare, febră foarte ridicată și incapacitatea de mișcare pe parcursul mai multor zile.
Potrivit Ministerului Sănătății (MS), în ultima săptămână au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de infecţii acute respiratorii, existând o pondere mai mare a cazurilor de gripă cu virus B, activitatea gripală având intensitate medie, sub formă de focare locale.
Virusul B înlocuiește gripa porcină
Din datele MS, sezonul gripal al acestui an a început cu virusul A/H1N1 - chiar și la noi în județ fiind identificat un caz care mai apoi a fost tratat, însă acum se remarcă o virulenţă mai mare a virusului de tip B.
Se pare că simptomele A/H1N1 nu sunt cu mult diferite de cele ale gripei sezoniere - virusul B, ambele debutând cu febră de peste 38 de grade Celsius, tuse, durere în gât, rinoree, oboseală şi dureri de cap, stări de greaţă, vomă şi diaree. Virusul B aduce însă cu sine și dureri musculare și simptome digestive mai accentuate. În cazul infecţiei cu virusul B, perioada de îmbolnăvire este mai lungă, putându-se prelungi şi până la o lună. Specialiștii din Sănătate susțin că la cinci zile de la debutul bolii simptomele se ameliorează, însă, în scurt timp, revin cu o febră mai mare, însoţită de dureri de cap, ochi injectaţi, dureri în gât şi dureri musculare. Chiar și așa, virusul de tip B este mai puţin agresiv decât A/H1N1 şi provoacă mai puţine cazuri de îmbolnăviri sau de decese.