Stele și speranțe aprinse în centrul orașului
Activitatea de la Sfântu Gheorghe a colectat donații de peste 1.700 de lei
Oricine poate aprinde o stea pe cer. Oricine poate străluci în întunericul altcuiva. Oricine poate fi de ajutor. Oricine are capacitatea de a face ziua cuiva mai bună. Sunt poate simple propoziții pentru unele persoane, dar cei care au participat vineri seara la acțiunea „Un milion de stele pentru nevoiași” au simțit realitatea din spatele lor.
Știam că seara de vineri, 14 octombrie, avea să fie una specială. Am făcut în așa fel încât să fie astfel, deși, pentru o clipă, am ezitat și mi-am zis că ar fi fost, poate, mai inteligent să nu îmi fac planuri și să stau eu liniștită, acasă, la căldură. Dar am făcut promisiuni și mi-am asumat angajamente. Pentru că în orașul nostru, Sfântu Gheorghe, e rar să nu se întâmple ceva interesant la sfârșit de săptămână. Și asta a făcut să îmi dea un zvâc, să îmi provoc starea de confort și să o scot în frig.
Între un eveniment literar unde a fost prezent scriitorul Vasile Ernu, de la cafeneaua Zamat, și spectacolul-experiment „Iepurele alb, iepurele roșu”, scris de autorul iranian Nassim Soleimanpour, de la Studioul de Dans Háromszék, ambele din cadrul festivalului de arte contemporane pulzArt, am trecut prin piața centrală din oraș.
Și m-am oprit. Mi-au atras atenția zecile sau poate sutele de lumânărele aprinse, așezate în forma logo-ului organizației umanitare Caritas Alba Iulia. Alături, în fața scenei mici din piață, erau afișate desene și texte, semnate de mâini talentate de copii. Mai la dreapta, voluntarii Caritas Alba Iulia îi așteptau la un stand pe curioși să îi abordeze și să își primească lumânarea pe care să o așeze apoi în designul din piață. Și în jurul lor zeci de persoane care socializau, așezau lumânările, le aprindeau pe cele stinse de vânt și frig și mișunau prin zonă.
Dar dincolo de toate acestea, știi genul ăla de seară răcoroasă, de te face să îți strângi geaca pe tine și să grăbești pasul? Descoperă că ea se lasă îmblânzită de căldura... din interior. Căldură alimentată nu de gaz, lemne sau curent, ci de zâmbete, de bucuria că ai făcut un bine, că te-ai oprit o clipă din nebunie, că ai respirat. Că ai pus pe cerul negru o mică stea pe care cei din întuneric o vor putea vedea și chiar atinge.
„Un milion de stele pentru nevoiași”. Așa s-a numit acțiunea unde, în schimbul unei sume de bani (cât te lăsa sufletul și buzunarul), primeai o lumânare mică, pe care o aprindeai și o așezai în piață, în centrul orașului.
Astfel de evenimente au avut loc vineri la Sfântu Gheorghe, dar și la Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Sângeorgiu de Mureș, Miercurea Ciuc și Sovata. Pentru că este un eveniment cu scop caritabil, de a strânge bani pentru nevoiași, donațiile au fost apreciate, dar nu impuse. Chiar și așa, nu au fost puține. Pentru că acțiunile din toate aceste locații au adunat în total 24.000 de lei.
În ceea ce privește activitatea de la Sfântu Gheorghe, aceasta a generat 1.741 de lei. Se estimează că în jurul dorinței de a ajuta s-au reunit aici peste 320 de persoane, după cum ne-a spus coordonatorul local al evenimentului, Tibódi Ferenc.
„Ne așteptam la mai puțini participanți, având în vedere că am organizat evenimentul după doi ani de pauză, din cauza pandemiei. A fost o surpriză foarte plăcută. Am fost foarte bucuroși că au venit foarte mulți părinți cu copiii. E foarte important ca cei mici să conștientizeze această temă, a sărăciei, că există oameni nevoiași și că orice mână de ajutor este importantă”, ne-a mai spus Tibódi Ferenc.
Banii astfel strânși vor fi mai departe folosiți de Caritas pentru „a ajuta la îngrijirea unui copil defavorizat, a unui tânăr cu dizabilități sau a unei persoane vârstnice bolnave. De exemplu: suma de 20 de lei ajunge pentru o masă caldă, 90 de lei, pentru o oră de îngrijire la domiciliu, 100 de lei, pentru o ședință de dezvoltare terapeutică, 170 de lei, pentru o zi de îngrijire într-un centru rezidențial”, aflam zilele trecute dintr-un comunicat de presă trimis de organizatori.
Este de precizat că evenimentul din piață nu a fost singurul organizat în legătură cu această acțiune, ci au fost derulate programe și în școli, la orele de dirigenție. Tema a fost tot aceea a sărăciei, iar copiii au fost rugați să pună în scris sau sub formă de desen felul cum percep ei acțiunile de ajutorare. Acestea erau textele și desenele realizate de copii, afișate vineri seara în piața centrală din Sfântu Gheorghe, majoritatea semnate de elevii Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” din strada Ciucului.
Un eveniment caritabil, organizat tot sub cupola Caritas, va avea loc și la Brețcu, vinerea viitoare de la ora 18:00, în Biserica Sfântul Nicolae, după care se va muta în Casa de Cultură.
„Un milion de stele pentru nevoiași” nu a fost un eveniment la prima ediție, dar este unul apreciat, iar de-a lungul timpului a devenit una dintre cele mai ample campanii de solidaritate organizate de asociația Caritas.
Astfel de activități, care par simple la o primă vedere, ne dau, iată, o bucurie de care nici nu știam, poate, în confortul nostru, că avem nevoie. Ne dau posibilitatea să ajutăm și să fim prezenți când facem acest lucru. Ne învață cum să aprindem o stea pe cer. Să strălucim în întunericul altcuiva.