SOCIAL 15 octombrie 2013

Șomaj puțin peste 7% în Covasna

de Monica Vrânceanu | 768 vizualizări

Avem 6.400 de şomeri la un număr de 45.000 de angajaţi

Populația activă și aptă de muncă a țării a crescut cu peste 200.000 de persoane, în urma unor date făcute publice recent de către Institutul Național de Statistică (INS). În context, dacă până în urmă cu câteva luni se știa că în județul nostru există 89.600 de persoane apte de muncă, noile date ale INS au ridicat numărul la 91.400 de persoane. Paradoxal, rata șomajului nu a crescut odată cu modificarea acestor date, iar asta se explică prin faptul că, pe de o parte apar în aceasta doar șomerii înregistrați și pe de altă parte există un permanent flux în această categorie.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că în prezent numărul șomerilor din județ este de 6.400, în vreme ce numărul celor care apar în evidențe cu declarații lunare de contribuții – cu loc de muncă, deci, este de 45.000. Mai sunt în jur de 30.000 de agricultori, persoane asigurate pe alte sisteme – ca cei cu activitate de PFA sau independenți, cei cu locuri de muncă în alte localități sau străinătate, precum și categoria elevilor și a studenților – căci și ei intră la cei activi în muncă, un drept existent de la 16 ani.

Este evident că numărul șomerilor din județ poate fi mai mare de 6.400, dacă prin șomer înțelegem un om fără loc de muncă. Dar calculul ratei șomajului, în prezent de 7,02% în Covasna, se face cu numărul celor înregistrați, fie că sunt sau nu indemnizați”, a explicat Kelemen Tibor, menționând că cea mai ridicată rată a șomajului e în Teleorman, adică 9,85%.

Revenind la șomerii înregistrați în județ, Kelemen a arătat că 2.738 dintre cei 6.400 sunt femei, iar în vreme ce în mediul urban avem 2.200 de șomeri, în mediul rural avem dublu, adică 4200. Dintre aceștia, 26% sunt tineri șomeri sub 25 de ani, în vreme ce doar 7% dintre șomeri reprezintă categoria de vârstă cuprinsă între 25 și 29 de ani. Cei mai mulți șomeri provin, în continuare, din rândul celor fără studii ori cu studii elementare, iar cei cu studii superioare reprezintă numai 4% din șomeri. În plus, greu reușesc să se angajeze cei fără studii – ei reprezintă majoritatea șomerilor, precum și cei trecuți de 40-45 de ani.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.