SOCIAL 13 ianuarie 2011

Sistemul sanitar covăsnean se reorganizează

de Monica Vrânceanu | 1424 vizualizări
Spitalul de Cardiologie din Covasna oferă soluţii pentru problemele de la Vâlcele și Întorsura Buzăului Reorganizarea sistemului național de sănătate, care presupune restrângerea unor unități sanitare sau chiar închiderea altora, va aduce schimbări și în ceea ce privește spitalele din județul Covasna. După descentralizarea din vara anului trecut, prin care spitalele au trecut în administrarea autorităților județene sau locale, urmează o regândire a tot ceea ce ține de eficiența economică a spitalelor și inclusiv obținerea

Spitalul de Cardiologie din Covasna oferă soluţii pentru problemele de la Vâlcele și Întorsura Buzăului

Reorganizarea sistemului național de sănătate, care presupune restrângerea unor unități sanitare sau chiar închiderea altora, va aduce schimbări și în ceea ce privește spitalele din județul Covasna. După descentralizarea din vara anului trecut, prin care spitalele au trecut în administrarea autorităților județene sau locale, urmează o regândire a tot ceea ce ține de eficiența economică a spitalelor și inclusiv obținerea unor rezultate înalte între serviciile sanitare și costul acestora, astfel încât spitalele să înceapă să funcționeze profitabil.

În acest context, un proiect gândit la nivel local în colaborare cu Ministerul Sănătății (MS) prevede preluarea în administrare de către Spitalul de Cardiologie Covasna a unor unități sanitare din județ, tocmai în ideea eficientizării întregului sistem.

Sub „umbrela” Cardiologiei

Mai exact, este vorba despre preluarea în administrare, de către Spitalul de Cardiologie, a Spitalului „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, a Spitalului Orășenesc Covasna și a celui de la Întorsura Buzăului. Considerațiile pe care sa gândit această schimbare implică în primul rând performanțele manageriale dovedite dea lungul timpului de către Spitalul de Cardiologie Covasna, reușind să se situeze în fruntea unităților sanitare din județ, dar și oferirea unor soluții aplicate pe fiecare unitate spitalicească în parte.

Potrivit schemei de reorganizare a spitalelor, Spitalul de Cardiologie va prelua în administrare, ca secții externe, Spitalul „Dr. Horia Radu” din Vâlcele și spitalele orășenești din Covasna și Întorsura Buzăului, iar în timp ce primele două ar urma să-și păstreze profilele actuale, cel din Întorsura Buzăului ar putea avansa de la situația prezentă spre o lărgire a serviciilor medicale oferite.

Coordonatorul proiectului de reorganizare, Cătălin Sporea, a explicat că ideea reorganizării vizează în primul rând o relaționare corectă a spitalelor cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât să existe o acoperire perfectă a cheltuielilor lunare și să se ofere soluții spitalelor din județ care se află în dificultate.

Situaţia de la Vâlcele, cea mai simplă

Potrivit lui Cătălin Sporea, alegerea ca administrator a Spitalului de Cardiologie nu a fost una întâmplătoare, acesta dovedindu-și capacitățile manageriale.

Schimbările administrative ale Spitalului de la Vâlcele semnifică mai exact modificări ale conducerii manageriale a acestuia, în vreme ce conducerea medicală va fi menţinută, unitatea spitalicească urmând să funcţioneze ca secţie externă a Spitalului de Cardiologie. Din datele oferite de Cătălin Sporea, întregul demers se separă totuși pe două aspecte - unul referitor la Spitalul din Vâlcele și altul referitor la cele din Covasna și Întorsura Buzăului.

„Situația Spitalului din Vâlcele este totuși cea mai simplă: aici există un flux continuu, fiind vorba de bolnavi cronici. Spitalul nu are datorii, însă din cauza lipsei de investiții în infrastructură, există probleme legate de clădirea sa, anul 2011 incluzând chestiuni punctuale legate de acreditare, clasificare și autorizații necesare pe care, în actuala stare a clădirii, îi va fi imposibil să le obțină. Astfel, în această idee, proiectul ce include Spitalul de Cardiologie oferă o soluție la problemele pe care le poate produce starea clădirii”, a explicat Cătălin Sporea.

Din datele oferite de către acesta, nu s-a luat încă o decizie tranșantă legată de relocarea Spitalului de la Vâlcele, însă ceea ce se știe este că el va trece cu administrarea la Cardiologie, fiind necesară o schimbare de viziune managerială care va permite în timp reabilitarea clădirii spitalului astfel încât acesta să ajungă la un nivel pretabil locului său fruntaș printre spitalele de interes național. Cătălin Sporea a menționat însă că, orice decizie se va lua referitor la relocare, nu trebuie să existe speculații legate de numărul de paturi, accesul pacienților sau personalul medical, intenția întregii regândiri a sistemului fiind aceea de a-l face mai performant și nicidecum de a-l reduce.

Pentru că Spitalul de la Vâlcele are o tradiție, relocarea acestuia ar fi una temporară, în ideea de garantare a investițiilor în actuala clădire, care se dorește să atingă standarde de funcționare cât mai înalte.

„Este vorba despre strategii manageriale pe termen lung, nu este vorba de faptul că unii ar fi mai deștepți decât alții, dar credem că viziunea aceasta, cu manageriere din partea Spitalului de Cardiologie, poate da un echilibru și acoperirea contractelor existente cu Casa de Asigurări”, a mai spus Cătălin Sporea.

Întorsura Buzăului merge pe pragmatism

De ceea ce se va decide în legătură cu Spitalul de la Vâlcele depinde însă și ceea ce va fi cu cel de la Întorsura Buzăului, oraș în care există o construcție impresionantă pentru înființarea unui spital care să deservească zona însă unde nu s-a reușit, în ultimii ani, dotarea și punerea în funcțiune, tocmai din lipsa de bani.

La finele anului trecut, după ce inițial ani întregi s-a refuzat preluarea de către autoritățile locale a Spitalului pe motiv că acestea nu vor putea susține financiar o astfel de instituție, Primăria Întorsura Buzăului a depus la Consiliul Județean (CJ) un proiect prin care arată că totuși și-ar asuma administrarea spitalului.

În prezent, la Întorsura Buzăului funcționează o secție de Interne și Obstetrică Ginecologie și una ce asigură serviciul de gardă, acestea figurând ca secții externe ale Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe. Medicul-şef al Spitalului de la Întorsura Buzăului, Vasile Iliuţă, spune că transformarea acestuia din secţie externă a SJU în Spital Orăşenesc, așa cum ar dori autoritățile locale, ar da posibilitatea existenţei unei unităţi cu personalitate juridică și a autonomiei în decizii, dar nu ar face decât să creeze probleme financiare.

„Spitalul de Cardiologie are bani și a dovedit că are un management de calitate. În plus, este un spital unic în țară, ceea ce ar conferi o siguranță unui spital la Întorsura Buzăului. Ideea este că oricât ne-am dori un spital sub administrație locală, nu există forța financiară pentru a susține așa ceva, căci asta ar implica dotare și întreținere, crearea de specializări și toate acestea costă.

Varianta de funcționare prin fuzionare cu Spitalul de Cardiologie este cea mai bună soluție practică, iar o eventuală relocare a Spitalului de la Vâlcele în spațiile de la Întorsura Buzăului ar crea o stabilitate și siguranța funcționării fără probleme”, a declarat Vasile Iliuță, care a mai adăugat că în prezent la Întorsura Buzăului există o lipsă acută de medici și este necesară o rezolvare rapidă a situației generale, astfel încât populația din zonă să aibă acces la un set dezvoltat de servicii medicale.

Orăşenescul din Covasna vrea la Cardiologie

În ceea ce privește Spitalul Orășenesc de la Covasna, aici situația pare a fi foarte clară: după trecerea în administrarea autorităților locale, acestea văd o soluție foarte bună în managerierea acestuia de către Spitalul de Cardiologie.

„Avem noroc cu faptul că Spitalul de Cardiologie, de interes național, este la Covasna, deoarece astfel Spitalul Orășenesc poate funcționa ca secție externă. Consiliul Local va scoate o hotărâre prin care structura Spitalului Orășenesc va rămâne aceeași, dar ne dorim trecerea la Spitalul de Cardiologie tocmai în ideea obținerii de performanțe care să atragă pacienții și medicii deopotrivă. Tocmai în această idee, acum vom mai aduce trei medici la Spitalul Orășenesc, le vom oferi acestora și locuințe de serviciu, urmând apoi să treacă la Cardiologie. Credem că aceasta este cea mai bună soluție”, a declarat în acest sens primarul Lorincz Zsigmond.

Potrivit managerului Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea, preluarea spitalelor aflate în discuție se va face în primul rând pe considerentul unei administrări pozitive. În acest

sens, cei de la Cardiologie vor urmări ca la preluare, unitățile sanitare aflate în discuție să aibă

un echilibru perfect între active și pasive, astfel încât intenția de funcționare la parametri de performanță să nu fie pusă în pericol.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 232

Adaugă comentariu
bolnavi, 21 noiembrie 2011
youTube,youTube
bolnavi, 12 septembrie 2011
regretabil cele intimplate dar interesele domnului mereuta gheorghe stefan si vigheci claudia de distrugere a spitalui vilcele au fost mai puternice ca doleantele bolnaviilor distrofici. acesti citeste integral
un cetatean, 6 august 2011
domnule doctor iliuta sa stiti ca domnul mereuta gheorghe stefan va sapa pe la spate si zice ca ati luat pana si barele de la scarile de la spital si multe altele care nu se pot spune pe citeste integral
un covasnean, 21 iulie 2011
Aveti grija D-na Sporea ca se lauda fosta managera Vigheci Claudia de la Centru de P.N.M.DR.RADU HOREA Vilcele ca va face de petrecanie cu tata vitreg mereuta la DSP si cu o cunostinta in minister va citeste integral
salariati, 3 iulie 2011
D-le Dr. Iliuta poate ne lamuriti dumneavoastra cum a putut D-nu Eross Ignac sa adune 60 de zile libere cind el lucreaza numai 8 ore de L-V sau a fost rasplatit de vigheci claudia ca ca domnul Eross a citeste integral
rodica, 30 iunie 2011
toti salariatii puteti sa comandati o coroana sa o duceti lui vigheci claudia si lui mereuta ca merita
ana, 29 iunie 2011
cum puteti sa spuneti d-na edith (registratura)ca d-nu ionescu este de vina pentru mutarea spitalului vilcele la intorsura? daca tot sustineti ca sunteti asa desteapta va rogmai cititi de cite ori citeste integral
gigi, 25 iunie 2011
corect domnule" L" asa le dorim si noi acestor oameni fara scrupule. La spitalul Vilcele si-au batut joc de toata lumea au primit salariile degeaba.o sa va convingeti in curand. D-le Dr. Iliuta citeste integral
L, 24 iunie 2011
Ce nu va este clar?Acum invatati ce este munca cu adevarat!! Pana acum a fost frectie la picior de lemn!!Fiecare trece pe postul lui,programul este program si nimeni nu se mai bate cu caramida in citeste integral
salariati, 19 iunie 2011
ca si pana acum ne tine de fraieri si nimeni nu spune nimic ce se petrece cu noi ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.